Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Gist doet niets meer na overheveling  (gelezen 1396 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Aniek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gist doet niets meer na overheveling
« Gepost op: 24-10-2017 08:38 u »
Hoi allemaal,

Na een hoofdvergisting van 5 dagen heb ik gisteravond het bier in wording overgeheveld naar een ander vat voor de navergisting. Er is alleen nog steeds geen activiteit in het waterslot. Moet ik mij zorgen maken?
De start SG was 1042 en tijdens het overhevelen zat ik op 1020 (temp 18,5 graden en geen alcoholcorrectie).

Afgelopen brouwsels zijn ook niet goed gegaan tijdens vergisting. Mijn allereerste brouwsel is, met maar wat doen, nog de beste. Ook daar zat een bijsmaak aan. Ik had gelezen dat je niet hoeft over te hevelen en dat heb ik afgelopen keer niet gedaan en dat ging ook niet lekker en eindigde in een infectie. Nu heb ik alles grondig schoon gemaakt en toch maar overgeheveld. Wat kan ik het beste doen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobPh

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Besmet!
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #1 Gepost op: 24-10-2017 08:43 u »
Hallo Aniek,

Normaal laat het waterslot direct na het overhevelen weer activiteit zien.

Zit de deksel, stop of het waterslot goed aangesloten op het vat? Mogelijk lekt er lucht via een andere weg.

Hoeveel activiteit was er vlak voor het overhevelen?

Is er schuim zichtbaar op het vergistende bier? Dit duidt op een actieve vergisting.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.738
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #2 Gepost op: 24-10-2017 08:48 u »
Aniek,
je zou toch wat meer moeten vertellen, o.a.  met welke gist heb je gewerkt?
want van 1042 naar 1020 is een heel flauw beestje.
Is dat (goedkoop) moutextract geweest of is het volgraan  en pilsmout?
Na overhevelen krijg je sowieso wat beluchting en zou het daardoor moeten verder, dieper uitgisten als de materiaal en werkwijze eigenschappen daaraan voldoen.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.756
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #3 Gepost op: 24-10-2017 08:53 u »
De start SG was 1042 en tijdens het overhevelen zat ik op 1020 (temp 18,5 graden en geen alcoholcorrectie).
Heb je met refractometer gemeten?

Offline Aniek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #4 Gepost op: 24-10-2017 08:54 u »
Hallo Aniek,

Zit de deksel, stop of het waterslot goed aangesloten op het vat? Mogelijk lekt er lucht via een andere weg.

Hoeveel activiteit was er vlak voor het overhevelen?

Is er schuim zichtbaar op het vergistende bier? Dit duidt op een actieve vergisting.


Ik heb zo'n pet fles van Brouwland met schroefdop witte 'rubber' stop en deze zitten goed aangedrukt. De eerste 3 dagen was er volop vergisting. Het bubbelde erop los met een schuimlaag van zo'n 2 cm (korrelgist) 4e dag werd het minder en de 5 de dag was n a twee bubbels per minuut.

Ik heb via het kraantje van het gistvat en een siliconen slang overgeheveld. Aan het einde het vat een beetje schuin gehouden zodat de dode gist op de bodem bleef liggen en het kraantje geen extra lucht kon trekken.
Ondertussen heb ik het sg gemeten door een beetje af te tappen. Ik wilde het kraantje zo weinig mogelijk gebruiken.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.738
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #5 Gepost op: 24-10-2017 08:55 u »
Heb je met refractometer gemeten?
Ach, ja, dat kan ook natuurlijk, had ik niet eens aan gedacht...

Offline Aniek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #6 Gepost op: 24-10-2017 09:00 u »
Heb je met refractometer gemeten?

Ja inderdaad

Aniek,
je zou toch wat meer moeten vertellen, o.a.  met welke gist heb je gewerkt?
want van 1042 naar 1020 is een heel flauw beestje.
Is dat (goedkoop) moutextract geweest of is het volgraan  en pilsmout?
Na overhevelen krijg je sowieso wat beluchting en zou het daardoor moeten verder, dieper uitgisten als de materiaal en werkwijze eigenschappen daaraan voldoen.

Dit is het recept. Het is volmout. Ik dacht dat je zo weinig mogelijk zuurstof mocht toelaten met overhevelen. Ik heb geprobeerd het wort zo min mogelijk met de lucht in aanraking te laten komen.

Batch Name:   American pale ale
Brewed By:   Aniek
Style:   American Pale Ale
Batch Size:   25.00 L
Boil Time:   70 min
Initial Boil Volume:   22.0 L
Mash Method:   All Grain
Brew Date:   16/10/17
My Rating:   0/10

Typical Style Characteristics
Style:   American Pale Ale
O.G.   1,045 - 1,060
F.G.   1,010 - 1,015
ABV   4,5 - 6,2
IBU   30 - 50
SRM   5 - 10L
Color   

Calculated & Measured Statistics
Calculated O.G.   1.047 (72% Efficiency)
Calculated F.G.   1.012 (72% Yeast Attenuation)
Measured O.G.   1.042 (65% Actual Efficiency)
Measured F.G.   0.000 (0% Actual Attenuation)
ABV   4.0%
IBU   48.7
SRM   7.9L
Color   

Malt Bill
Malt Name   Weight   PPG   SRM   Type
Pale Ale Malt - 3.1L   5.00 kg   1.036   3.10   Mashed Grain
CaraMunich - 47L   0.40 kg   1.034   47.00   Mashed Grain

Mash Rest Profile
Rest   Temperature   Time   Type   Details
Dough-In   22C   0 min   Initial Strike   Mash-in with 14.1 L of water at 22C
Protein Rest   52C   10 min   Infusion   Infuse 22.0 L of water at 98C
63C   75 min   Infusion   Infuse 0.0 L of water at 0C
Mash Out   78C   10 min   Infusion   Infuse 10.2 L of water at 98C
Fly sparge with -13.0 L of water at 77C

Hop Bill
Hop Name   Time Added   Weight   AA%   Type
Simcoe   60 min   15.00 g   13.0%   Leaf Hop
Amarillo   60 min   10.00 g   8.5%   Leaf Hop
Amarillo   10 min   10.00 g   8.5%   Leaf Hop
Simcoe   10 min   15.00 g   0.0%   Leaf Hop
Mosaic   10 min   15.00 g   12.2%   Pellet Hop
Mosaic (dry hop)   8 days   10.00 g   12.2%   Pellet Hop

Yeast Details
Yeast Strain   Quantity   Attenuation   Flocculation
Safale US-05 Fermentis Dry Ale   1   72   Low Medium

Dates
16/10/17   Brew Date   Sg 1042
23/10/17   Overhevelen   pH 4,5 Temp 8,5 SG 1020 BRIx 5%

Notes

Exported from Fermenticus Brew Log v2.6, 23/10/17

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.738
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #7 Gepost op: 24-10-2017 09:13 u »
Effe vlug gerekend,
Zou eind SG 1006 moeten zijn ongeveer, is dus flink uitgegist,
Jammer dat je start SG aan de lage kant is.

Zal een licht biertje zijn, maar daarom niet slecht.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.756
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #8 Gepost op: 24-10-2017 09:36 u »
Ach, ja, dat kan ook natuurlijk, had ik niet eens aan gedacht...
Blijft een klassieker h...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #9 Gepost op: 24-10-2017 10:42 u »
Blijft een klassieker h...
Ja en die fout wordt bevorderd door leveranciers die refractometers voor bier leveren met SG schaal. met steeds meer beginnende brouwers hou je dit probleem daarom.

Offline Aniek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #10 Gepost op: 24-10-2017 11:06 u »
Begrijp ik het goed dat ik wel op het goede moment heb overgeheveld. Het bier is uitvergist en kan nog een aantal dagen navergisten? En dan kan het gebotteld worden...  Kan ik nog meten wanneer het gebotteld kan worden?

Ik dacht namelijk altijd als het bier is uitvergist is, dan kan het gebotteld worden.

( Ik ben naar aanleiding van jullie reacties even verder ingedoken op de refractometer en heb deze site gevonden die Brix waardes voor je omrekent https://www.gerstenat.nl/soortelijk.gewicht en kom op het eind SG van Ronnie uit.
Het is nog een lastig onderwerp, maar weet nu dat de refractometer je tijdens de vergisting je een beetje voor het lapje houdt. )

Offline RobPh

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Besmet!
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #11 Gepost op: 24-10-2017 11:51 u »
Zoals in jouw geval, als het SG 1006 is en er geen activiteit meer in het waterslot is zou ik bottelen. De gisting en nagisting heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in het zelfde vat en is afgerond.

Door het overhevelen en daarna uitblijven van verdere vergisting ontstaat er geen CO2 bed meer boven het bier. Dit vergroot de kans op een infectie.

Online Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 866
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #12 Gepost op: 24-10-2017 13:01 u »
Ik zou het over een dag of twee nog eens meten, als je hetzelfde meet kun je bottelen. Krijgt het tevens nog even de tijd om wat te bezinken.
Over infectiegevaar zou ik me niet te druk maken. Je vat zit dicht, er zal wat CO2 op je bier liggen en er zit alcohol in.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #13 Gepost op: 24-10-2017 13:08 u »
Ik zou het over een dag of twee nog eens meten, als je hetzelfde meet kun je bottelen. Krijgt het tevens nog even de tijd om wat te bezinken.
Over infectiegevaar zou ik me niet te druk maken. Je vat zit dicht, er zal wat CO2 op je bier liggen en er zit alcohol in.

Probeer in ieder geval de fruitvliegjes weg te houden tijdens het bottelen (met ventilator oid). Want bier met fruitvliegjes ziet er gewoon niet zo lekker uit...

Online Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 866
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #14 Gepost op: 24-10-2017 15:41 u »
Probeer in ieder geval de fruitvliegjes weg te houden tijdens het bottelen (met ventilator oid). Want bier met fruitvliegjes ziet er gewoon niet zo lekker uit...

Waar komen die krengen toch vandaan iedere keer? Mep ze regelmatig nog weg uit mijn keuken. >:(

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #15 Gepost op: 24-10-2017 19:24 u »

Het is nog een lastig onderwerp, maar weet nu dat de refractometer je tijdens de vergisting je een beetje voor het lapje houdt. )

Een SG schaal op en refractometer is alleen geldig voor suikeroplossing, immers een refractometer meet breking van het licht en geen SG. alleen voor suikeroplossing is er een vertaling gemaakt van brekingsindex naar SG.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Fijn hier

Offline Easywoods

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron

Offline Aniek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #19 Gepost op: 25-10-2017 14:37 u »
Nog n maar dan online zodat je niets hoeft te downloaden: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

Das handig. Het andere programmaatje kan ik niet openen. Tja een Mac is heel fijn kan alleen niet alles.

Maar bedankt zover!
Ik ga vanavond of morgen nog even meten en dan bottelen. Ik kan niet anders zeggen dat het loeihard is gegaan. 5 dagen hoofdvergisting en 2 dagen navergisting.
Gelukkig geen fruitvliegjes in de buurt hier, maar die komen vast zo oppoppen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #20 Gepost op: 25-10-2017 21:03 u »
Nog even beide tooltjes vergeleken

Komt dus niet helemaal hetzelfde uit.

Offline Easywoods

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #21 Gepost op: 25-10-2017 23:51 u »
Das handig. Het andere programmaatje kan ik niet openen. Tja een Mac is heel fijn kan alleen niet alles.

Maar bedankt zover!
Ik ga vanavond of morgen nog even meten en dan bottelen. Ik kan niet anders zeggen dat het loeihard is gegaan. 5 dagen hoofdvergisting en 2 dagen navergisting.
Gelukkig geen fruitvliegjes in de buurt hier, maar die komen vast zo oppoppen.

Jep, hier ook een Mac, Brewer's Friend ben ik best over te spreken ondanks de geconstateerde afwijking door hansHalberstadt  ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #22 Gepost op: 26-10-2017 11:45 u »
Zou een tooltje in Excel wat wel de juiste waarde geeft wel van nut zijn voor mensen met een MAC?

Offline Easywoods

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: Gist doet niets meer na overheveling
« Reactie #23 Gepost op: 26-10-2017 16:17 u »
Zou een tooltje in Excel wat wel de juiste waarde geeft wel van nut zijn voor mensen met een MAC?

Voor deze Mac gebruiker wel, als het goed is zal een Excel bestand werken in Numbers  ;) :duimop: