Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Christmas beer - Brewferm  (gelezen 843 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Christmas beer - Brewferm
« Gepost op: 11-10-2017 14:39 u »
Beste lezer)s,

Ik heb op 20 september 7 liter kerstbier gebrouwen en laten gisten in een 20 liter vat.
Nu heb ik dit na 14 dagen (was al erg laat) overgeheveld naar een ander vat met een SG waarde van 1030 waar ik het ook ruim 2 weken heb laten staan. Nu wil ik het bottelen maar de SG waarde is nog steeds 1025. Zou ik het dan moeten bottelen of echt wachten tot het bij 1010 is om te bottelen?

Graag advies wat te doen.
Aman


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Soepkip

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #1 Gepost op: 11-10-2017 15:41 u »
Mogelijk is de aanwijzing van je hydrometer niet goed.
Controleer of het SG van water 1000 is.
Je kan een stukje plakband om de top van je hydrometer wikkelen, dan meet je een lagere SG.

Koolzuurgas kan je hydrometer omhoog duwen.

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #2 Gepost op: 11-10-2017 16:31 u »
Mijn water komt uit op een SG van 1005. Maar de SG van het bier blijft nog steeds op 1022 hangen. Ook ondanks de plakband.
Zou je aanraden het gewoon te bottelen of nog echt even te wachten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #3 Gepost op: 11-10-2017 21:09 u »
Heb je gemeten met een hydrometer of met een refractometer?

Bij welk begin SG is de vergisting gestart?
Weet je ook welke gist bij het pakket zat?

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #4 Gepost op: 12-10-2017 11:18 u »
Nee ik heb gewoon een hydrometer.
de SG waarde was 1062 in het begin.
Ik weet niet meer welke gist er bij dat pakket zat, heb het opgezocht maar kan het helaas niet terug vinden.




Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #5 Gepost op: 12-10-2017 21:09 u »
Je hebt een vergistingsgraad van 65%. Dat is niet zo veel, maar er zijn gisten die niet veel meer halen.

Het beste is nog even te wachten met bottelen.
Om te kijken of het bier echt is uitgegist kun je de methode gebruiken die ik in dit topic[beschreven heb:
Citaat
Steek een hevel in je bier tot op de bodem van het vat. Hevel gistdepot samen met wat bier over in een flesje. Voorzie dit flesje van een waterslot en zet het warm weg. Tip: de verwarming begint bij mij weer te werken. Zwenk regelmatig met het flesje. Meet het SG nog eens na 3 4 dagen. Als het SG niet gedaald is kun je rustig bottelen met een normale hoeveelheid bottelsuiker.

Offline Soepkip

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #6 Gepost op: 13-10-2017 12:33 u »
Ga er maar van uit dat de hoofdgisting inmiddels voorbij is ook al meet je wat anders.
Hevel het bier naar een mandfles waar je al een eetlepel/soeplepel suiker in hebt gedaan.
Tijdens het hevelen doe je wat bier in een glas om later te proeven.
Zet de mandfles met waterslot op een warme plek en proef of het overgehevelde bier zoet smaakt.
Zo heb je twee extra metingen.

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #7 Gepost op: 16-10-2017 13:40 u »
Ik denk dat mijn fout was, dat ik te vroeg heb overgeheveld waardoor het bier stil is gaan liggen?
Ik heb gedaan wat je zei Jaqcues, ik zie geen verschil, het blijft hangen op 1022. Dat betekent dat het uitgegist is lijkt me. Maar de waardes.

Let wel;;, dit is het enige bier van Brewferm waar je geen suiker bij moet doen, maar alleen gist.


Aman

Offline Spilly

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #8 Gepost op: 16-10-2017 14:04 u »
Heb je het over het blik Brewferm Christmas?

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #9 Gepost op: 16-10-2017 14:48 u »
Ja, zie de titel!

:)

Offline Spilly

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #10 Gepost op: 16-10-2017 16:27 u »
Sorry, was er niet zeker van. :-[
Deze heb ik in een ver verleden, voordat ik volmout ging, ook gemaakt. OG was 1066 / FG was 1020.
Zal ook niet lager gaan want in de verpakking zit de Brewferm TOPgist.
Ik heb toen gebotteld met 3g/L kristalsuiker en dat was voldoende.

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #11 Gepost op: 16-10-2017 16:38 u »
Spilly, wat fijn om te horen. Smaakte de jouwe goed? heel erg bedankt!.
Ik ga hem woensdag bottelen en weer even een batch schoonmaken want er staat weer een grote was.. (stevige drinker  :P).

Ik had al een vermoeden dat hij niet lager ging. hij staat er nu al 4 weken.

Gelukkig wel op tijd gebrouwen want tijdens kerst moet hij natuurlijk bij het diner aanwezig zijn ;)


Aman

Offline Spilly

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #12 Gepost op: 16-10-2017 16:48 u »
Ik heb net gezien dat de gebruiksaanwijzing verandert is en ze geven FG 1010. Maar het is toch wel toevallig dat de jouwe ook eindigde rond 1020. Ook geven ze als bottelsuiker 7g/L. In die tijd (2013) moest je bottelen zonder bottelsuiker.
Wat ik mij er kan van herinneren is dat ik hem niet zo lekker vond. Sorry. Deze heeft volgens mij een zeer lang 'rijpingstijd' nodig.

Offline Spilly

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #13 Gepost op: 16-10-2017 17:14 u »
Oeps, heb men nota's van toen terug gevonden. Het was 5 g/L bottelsuiker. ;)

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #14 Gepost op: 16-10-2017 17:22 u »
Oke fijn om te horen, ik ga het toch proberen bij 1020 te bottelen en doe er 5 g/l suiker en ga ik uit van de combinatie maar.

Hopelijk is hij niet verpest maar dat weten we pas in december. Op goed geluk!

Offline Spilly

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Christmas beer - Brewferm
« Reactie #15 Gepost op: 16-10-2017 17:46 u »
Succes!

Tags: