Pagina's:
Actions
  • #1 door BrouwMark Gepost op 10 Oct 2017
  • Hallo allemaal,

    Ik wil het volgende gaan brouwen. Het is een duvelige maar dan met alleen maar cascadehop (omdat mijn struik dit jaar zo gul was). Ik wil hiervoor graag korrelgisten gebruiken, al weet ik dat de algemene opvatting hier is dat dat helemaal niet werkt voor een duveligheidje...

    Methode BIAB, 20,5 liter.

    75,7% 4,2 kg lagermout
    19,8% 1,1 kg glucose
    4,5% 0,25 l perensap

    25 g Cascade 7% 50 min
    45 g Cascade 7% 15 min
    100 g Cascade 7% koudhop 1 week

    Alleen de mout in 21,5 l water:
    66c 120 min
    73c 5 min
    Spoelen 3,4 liter 78c
    Koken: 50 min voor wat extra DMS.

    Gist: fermentis abbaye, starten in het perensap (geeft extra perensmaakje), vergisten op 21c

    Glucose toevoegen als de hoofdgisting minder wordt, opgelost in 1 liter water.

    Voorspeld EBC: 5,7 IBU 32 OG 1070
    FG 1005 ABV 8,5%. Dit is vrijwel precies op de waarden voor een 'gewone' duvel.

    Hergisten met 15,5 g/l glucose en 2 g verse Brewferm top of safale s-33 voor de nodige 1% extra voor de tripel hop-versie en veul dik schuim, 1-2 weken op 21c en dan koel zetten.

    Wat zijn jullie ideen, opmerkingen?
    Alvast dank!

    Mark.
  • #2 door brouwerwaldonk Gepost op 10 Oct 2017
  • Met zo weinig spoelwater haal je uw rendement heel ver naar beneden, ik betwijfel sterk of je 1070 zal halen, ik denk eerder iets van 1050.
    Verder denk ik dat je nooit 4,5% EBC zal bekomen uit 25 cl perensap
    Die tijden bij de hopgiften, is dat de kooktijd of na x minuten koken.
    Hergisten (op fles) met 15,5 g/l zo maak je zeker bommen als je gewone bierflesjes gebruikt (Je kan ze eventueel aan IS verkopen)
  • #3 door Ronnie Gepost op 10 Oct 2017
  • Afhankelijk van het perenras zal het sap minder of meer diep uitgisten.
  • #4 door BrouwMark Gepost op 10 Oct 2017
  • Mijn gedachten: de EBC- waarde komt natuurlijk uit het mout, en niet het perensap. Dat is alleen bedoeld als giststarter met een extra smaakje. Ter verhoging van het rendement maisch ik 120 minuten. De hoptijden zijn de kooktijden. Ik wil afvullen op steinies en dan kan denk ik zo'n suikergift voor hergisting wel? +/- 8 gram CO2?
  • #5 door BrouwMark Gepost op 10 Oct 2017
  • Overigens zie ik dat ik niet helemaal duidelijk ben geweest (het was al laat 😉). Het begin sg is inclusief de glucose, maar na maisch en koken verwacht ik inderdaad een sg van 1049-1051. Mijn brouwhuisrendement is vrijwel constant 75%. Over de suikergift voor de hergisting twijfel ik wel, maar hoe krijgt duvel dan een verhoging van 1% alcohol op fles?
  • #6 door Oxhead Gepost op 10 Oct 2017
  • Overigens zie ik dat ik niet helemaal duidelijk ben geweest (het was al laat 😉). Het begin sg is inclusief de glucose, maar na maisch en koken verwacht ik inderdaad een sg van 1049-1051. Mijn brouwhuisrendement is vrijwel constant 75%. Over de suikergift voor de hergisting twijfel ik wel, maar hoe krijgt duvel dan een verhoging van 1% alcohol op fles?
    Je startsg verhogen.
    Een vehoging van 1% op fles geeft bierbommen.
    8 tot 10 gram per liter maximaal gebruiken bij een goed uitgegist bier. Dit geeft ongeveer 0.5
    % alcohol verhoging.
  • #7 door Koen S Gepost op 10 Oct 2017
  • Duvel gebruikt 9 gram per liter voor hergisting op fles.
  • #8 door BrouwMark Gepost op 10 Oct 2017
  • Ok die neem ik mee... Al blijft de vraag waarom de Duvel groen ongefilterd dan 7,5% is en de Duvel rood (hergist) 8,5%? Ik twijfelde al ernstig aan die hoeveelheid bottelsuiker...
  • #9 door Jeukstaardt Gepost op 10 Oct 2017
  • Ok die neem ik mee... Al blijft de vraag waarom de Duvel groen ongefilterd dan 7,5% is en de Duvel rood (hergist) 8,5%? Ik twijfelde al ernstig aan die hoeveelheid bottelsuiker...

    2 verschillende stamwortgehalten? Misschien niet een en hetzelfde bier
  • #10 door BrouwMark Gepost op 10 Oct 2017
  • Duvel groen is de Duvel rood zonder hergisting op fles... Overigens een geweldig lekker bier!
  • #11 door BrouwMark Gepost op 10 Oct 2017
  • Ik ga het recept iets aanpassen zodat ik niet die 1% erbij hoef te halen met hergisten. Een intrigerende vraag blijft wel hoe ze dat dan doen?
  • #12 door hobbybob Gepost op 12 Oct 2017
  • Gist: fermentis abbaye, starten in het perensap (geeft extra perensmaakje)

    Dat moet je nog maar afwachten, onze zuiderburen hebben hele goede resultaten gehaald met de BRY-97 van Lallemand als je toch een korrelgist wilt gaan gebruiken
  • #13 door BrouwMark Gepost op 12 Oct 2017
  • Dank je wel, ik ben nog niet bekend met de gisten van lallemand, deze ga ik overwegen. Grappig overigens dat deze niet echt geadviseerd wordt voor een golden ale. Verder zal ik inderdaad het recept iets aanpassen om tot een wat hoger sg te komen en zo bierbommen te voorkomen 😊
  • #14 door BrouwMark Gepost op 20 Oct 2017
  • Ik heb het recept aangepast zodat ik met een hoger start sg begin. De suikergift voor hergisting gaat naar 9 g/l en het perensap heb ik maar achterwege gelaten. Ik ga (ook bij wijze van experiment en omdat het me lijkt dat er een hele variety aan fruitsmaakjes gaat ontstaan) vergisten met s-33 en top samen. Al hebben deze geen enorme svg, maar ik denk dat dit door de late suikertoevoeging wel goed gaat komen.

    Dank voor de bijdragen! Morgen ga ik dit bier brouwen.

     :proost2:
    Mark.
  • #15 door Brouwers Gepost op 20 Oct 2017
  • Ipv de top moet je us05 nemen. De s33-us05 mix is een vaker gebruikte combi voor de duvel. S33 voor de ester, us05 voor het diep uitgisten.
  • #16 door BrouwMark Gepost op 21 Oct 2017
  • Die heb ik helaas niet in huis. Het zal niet de laatste keer zijn dat ik een dergelijk bier ga brouwen, dus ik onthoud je suggestie voor de volgende keer!
Pagina's:
Actions