Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Reactie nav nabrouwen prijswinnende IPA van Jeroen Free  (gelezen 236 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Knudde

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Reactie nav nabrouwen prijswinnende IPA van Jeroen Free
« Gepost op: 08-10-2017 20:04 u »
OBBK 2012  C2  Imperial IPA American

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  29 december 2011
Botteldatum:  11 februari 2012

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Double IPA USA
Begin SG: 1088
Eind SG: 1020
Berekende kleur:  23 EBC
Berekende bitterheid:  80 EBU
Aantal liters wort:  34.5  (gerekend na koken)
Aantal liter bier: 30

Mout / Graan
7700  gram  Pale Ale 7 EBC
3850  gram  Pilsmout  3 EBC
300  gram Cara Amber  60 EBC

Suikers
768 gram Witte Kandij

Kruiden
Citroenschillen (1 citroen)
sinaasappelschillen (1 sinaasappel)
Limoenschillen (2 limoenen)

Opm.:  Waslaagje eerst afgespoeld en de vruchten drooggewreven met schone theedoek, daarna met een dunschiller alleen het dunne buitenste van de schil zonder het bittere witte, laatste minuten meekoken.

Water
Brouwwater:  35.5 liter
Spoelwater:  16.5 liter
Totaal:  52 liter
Beslagverhouding:  1 : 3

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L

Toevoegingen:
Calciumchloride:  8.7 ml. (33.3% oplossing) voor totaal 52 ltr. water
Calciumsulfaat:  16.7 gram voor totaal 52 liter water
Melkzuur :   0 ml

Maischschema:
Temperatuur in °C:   66 / 78
Tijd in minuten :       75 / 5

Hop:
Centennial  bloemen  5.9%, 248 gram (73 IBE), FWH
Amarillo  bloemen  9.2%, 17 gram (7 IBE), laatste 10 minuten meekoken.
Amarillo  bloemen  9.2%, 15 gram (0 IBE), Flame out.

Kooktijd:
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpaninhoud: 50 Liter
Hoeveelheid wort voor koken:  42 liter.
Verdamping tijdens koken:  ca. 7,5 liter.

Gist
Lesaffre:  US-05  Korrelgist; ca. 30 gram (~ 2.5 zakje a 11.5 gr)
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting  6 dagen bij 20 °C
Nagisting 38 dagen bij 21 °C
Drooghop:  90 gram (3gr/liter); 5 dagen max.

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  2e prijs C- klasse – 90 punten.
44  inzendingen in deze klasse.
Keurmeester:  Bert Meassen
Opmerking keurmeester:  Zeer mooi bier,  goede balans.
Mooie bitterheid in de nasmaak.

Aantal punten:
Visuele aspecten:  14 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  4 van 5
Geur:  22 van 25
Smaak:  23 van 25
Nasmaak:  13 van 15

Mijn opmerking
Dit bier heeft wat tijd nodig gehad om mooi te rijpen en in balans te komen (het zoete vs de zachte bitterheid),  het was het wachten meer dan waard…………
Dit bier is van het type “buitencategorie” ;  niet voor watjes dus……  :)

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free  :degroeten:

Gebrouwen en zit op de fles. Het bubbeltjesloze vocht was al fantastisch! Ik heb iets andere hoppen gebruikt en een beetje gespeeld met wat zaken maar al met al, wat een bier!

Tags: