Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Tijdsduur CO2 opname na hergisting  (gelezen 283 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Tijdsduur CO2 opname na hergisting
« Gepost op: 09-10-2017 17:22 u »
Is er een minimale tijdsduur waarbij de CO2 maximaal is opgelost/opgenomen in het bier na de hergisting?
Als ik mijn bier warm heb laten hergisten, hoe lang zou het dan minimaal koud moeten staan om het CO2 volledig op te laten lossen in het bier?
Is dat met een uurtje (of 2), of moet het minimaal 24 uur koud staan bijvoorbeeld?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.726
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Tijdsduur CO2 opname na hergisting
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2017 18:10 u »
Leuk proefje. CO2 meter op het flesje en temperatuur meten. In de koelkast kun je een flesje in  5-10 minuten koelen als je het een beetje wiebelt en een ventilator in de kast hebt.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.412
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tijdsduur CO2 opname na hergisting
« Reactie #2 Gepost op: 09-10-2017 22:11 u »
Het oplossen van koolzuur in water is een louter fysisch proces. Dit gaat snel. Denk bijvoorbeeld aan de apparaten waarbij met leidingwater en wat siroop frisdrank wordt gemaakt. Je krijgt dan water met 'prik' en grote koolzuurbellen.
Echter als het gaat om bier hebben we ook te maken met het verschijnsel dat de koolzuur zich ook moet binden aan het bier. Daar is vaak meer tijd voor nodig. Je ziet het ook bij hergisting op de fles. Kort na het op druk komen van het bier heb je grote grove bellen bij het uitschenken. Na verloop van tijd worden de bellen kleiner en het schuim vaster.

Tags: