Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Belgisch zwaar blond maar nu met andere hop  (gelezen 526 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Belgisch zwaar blond maar nu met andere hop
« Gepost op: 08-10-2017 17:09 u »
Beste brouwvrienden,
Nu mijn zoon zijn brouwproject staat te vergisten in de klimaatkast heb ik ook weer zin om iets te brouwen. En aangezien er nog een tweede klimaatkast naast staat die ik nog nooit gebruikt heb komt dat goed uit.

 ik wilde dit recept morgen brouwen. Vorige keer gebruikte ik hiervoor Hallertau tradition.
Deze hop heb ik nu niet zou de combinatie van Tettnang Saaz en Hallertau hersbruck ok zijn? of kan ik beter 1 of 2 weglaten ?
Zijn er lijstjes met welke hop bij welke hop past..
ik zie wel bij hop vaak staan in wat voor soort bieren ze gebruikt worden.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerkbzbokt2017
Naam receptBelgisch Blond
Brouwdatum09-10-2017
BierstijlBlond
Volume23,7 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement79,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,78 lWater uit Water uit Assen
13,36 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l6 mg/l20 mg/l187 mg/l27 mg/l1 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,72 kgPilsmoutDingemans3 EBC81,5 %
0,21 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC3,7 %
0,21 kgAroma 50Dingemans50 EBC3,7 %
0,64 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gSaazbellen3,1%60 min.15,7 IBU
20,0 gHallertau Hersbrucker     bellen3,4%60 min.8,6 IBU
25,0 gTettnangerbellen3,8%15 min.3,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
17,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
Re: Belgisch zwaar blond maar nu met andere hop
« Reactie #1 Gepost op: 08-10-2017 17:57 u »
Als je een vergelijkbare aroma wilt van de tradition zou ik de Tettnanger en de Hersbrucker   omwisselen. Dus Tettnanger 60 min de Hersbrucker   10 min mee koken.

Offline springerke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgisch zwaar blond maar nu met andere hop
« Reactie #2 Gepost op: 08-10-2017 19:07 u »
Zwaar blond zoals Duvel, gebruiken ze Styrian Golding en Saaz

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Belgisch zwaar blond maar nu met andere hop
« Reactie #3 Gepost op: 08-10-2017 19:34 u »
Zwaar blond zoals Duvel, gebruiken ze Styrian Golding en Saaz.

Oke, deze kan ik de volgende keer proberen. Wat ik schreef vorig jaar gebruikten we alleen de Hallertau Tradition en dit bier was erg lekker geworden. Veel van de proevers wilden wel graag een kratje bestellen. (Haha daar begin ik natuurlijk niet aan.Pproeven oké maar anders houd ik niks over)

Misschien kan ik dan beter de Tettnang er uit houden?



Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Belgisch zwaar blond maar nu met andere hop
« Reactie #4 Gepost op: 08-10-2017 20:08 u »
Oke, deze kan ik de volgende keer proberen. Wat ik schreef vorig jaar gebruikten we alleen de Hallertau Tradition en dit bier was erg lekker geworden. Veel van de proevers wilden wel graag een kratje bestellen. (Haha daar begin ik natuurlijk niet aan.Pproeven oké maar anders houd ik niks over)

Misschien kan ik dan beter de Tettnang er uit houden?
Het hoeft toch geen Duvel kloon te worden? Hou die Tettnang er gewoon in. Ik zou wel het IBU verhogen tot 32 of 34.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.713
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgisch zwaar blond maar nu met andere hop
« Reactie #5 Gepost op: 08-10-2017 20:17 u »
Als ik info zoek over hop dan kijk ik altijd hier https://ychhops.com/varieties
Hersbrucker  lijkt dan inderdaad het meest op tradition

Tags: