Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Reactie op prijswinnend recept Black Imperial IPA  (gelezen 303 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
  • Fijn hier
Reactie op prijswinnend recept Black Imperial IPA
« Gepost op: 06-10-2017 10:52 u »
Dit bier heeft me mijn eerste plak opgeleverd, een derde plek op het OBBK dit jaar. Het recept is gebaseerd op een recept wat ik van Brouwter (ook van dit forum) heb gekregen met wat aanpassingen (o.a. de gist). De vergisting, het koudhoppen en de lagering van dit bier duurde bij elkaar zo'n vier weken. Daarna duurde het nog ongeveer 4 weken voor het bier goed op dronk was, en er koolzuur op zat. Het bier is gebotteld met 4gr/ltr suiker.

De keurmeester zei: "Zoals het hoort. Hop overheerst. Gebrande (koffie)mouten. Mooi subtiel koffie in nasmaak. Hop bitter niet te overdreven." Het bier kreeg 86 punten. Ik heb op geur en smaak 11 punten ingeleverd alleen op het formulier wordt me helaas niet duidelijk waarom (nergens "teveel" of "te weinig").

Desalniettemin tevreden met het resultaat :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk20150314
Naam receptBlack IIPA
Brouwdatum14-03-2015
BiertypeImperial IPA
Volume18,5
Begin SG1,090 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad81,1%
Alcoholgehalte9,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)87 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)98 IBU
Brouwzaalrendement80,7 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
19,00 lWater uit Beverwijk
10,93 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l74 mg/l45 mg/l90 mg/l49 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,013 kgPale Ale moutDingemans7 EBC78,4 %
0,363 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC5,7 %
0,291 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC4,5 %
0,727 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC11,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.75 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
44,0 gColumbusbellen16,7%90 min.90,2 IBU
16,0 gSimcoepellets12,2%5 min.4,9 IBU
16,0 gAmarillobellen8,4%5 min.3,1 IBU
40,0 gSimcoepellets12,2%koudhop0,0 IBU
40,0 gAmarillobellen8,4%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
18,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,3%
Start nagisting27-03-2015
Temp. nagisting20,5 °C
Start lagering13-04-2015
Temp. lagering18,5 °C



Bedankt voor het posten van het recept! Ik heb hem ook gebouwen. Iets meer suiker toegevoegd omdat we het SG iets hoger wilden. Hopelijk niet zoveel dat hij droogtrekt :S. En een klein beetje chocolademout toegevoegd op het einde van het maischen om hem echt 'black' te krijgen. Staat nu nog lekker te blubben (al 7 dagen), maar de smaak is veelbelovend.
Groet en nogmaals dank!  :groots:

Tags: