Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: KISS Porter...  (gelezen 637 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
KISS Porter...
« Gepost op: 02-10-2017 21:08 u »
Ik wil een eenvoudige goed smakende porter brouwen, ik was onder de indruk van de intense smaken van Anchor Porter. En zo'n type bier zou ik best wel vaker willen drinken  :groots: Ohja...  in het onderwerp staat "KISS" want ik wil natuurlijk een porter om te zoenen, maar eigenlijk doelde ik op Keep It Simple Stupid, aangezien ik op internet behoorlijk wat complexe recepten ben tegengekomen. Ook zijn ze vooral Amerikaans, wat nog moeilijker te vertalen is naar de Europese mouten. Ook op het forum zie ik complexe moutstorten terwijl ik juist het aandeel van mouten wil leren kennen, ook wil ik mijn collectie mouten nog niet groter maken dan het is.

En dat terwijl Wheeler & Protz een receptvoorstel doen met 2 soorten mout, waarvan de chocolademoutaandeel al ruim 15 procent is (ik krijg een waarschuwing van BrouwHulp).







Maar hier heb ik al een voorstel gemaakt met het befaamde BrouwHulp (bedankt Adrie) en een beetje afgekeken van dit topic.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPorter
Brouwdatum01-10-2017
BierstijlPorter (Brown)
Volume10,6 l
Begin SG1,054 SG
Eind SG1,016 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,4%
Alcoholgehalte5,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)58 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement86,2 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
9,50 lWater uit Zutphen
5,20 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,40 kgPilsmoutDingemans3 EBC61,8 %
0,55 kgMünchenermoutDingemans15 EBC24,3 %
0,16 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC7,0 %
0,16 kgCara 120Dingemans120 EBC7,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,5 gE.K. Goldingpellets5,7%60 min.32,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,4 l starterNottingham ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad68,5%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering20,0 °C



Wat vinden jullie van dit recept? De kleur is volgens mij nog niet helemaal volgens specificaties (eerder brown porter), en over de hopsoort en het schema ben ik ook niet uit.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: KISS Porter...
« Reactie #1 Gepost op: 02-10-2017 21:43 u »
Ik zou die cara 120 weglaten en vervangen door kleiner deel een Carafa Special II/III aandeel of pale chocolademout.
Of een aandeel brown mout toevoegen (das echt lekkere mout)

Mijn vermoeden is dat dit recept te zoet gaat worden.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.879
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: KISS Porter...
« Reactie #2 Gepost op: 02-10-2017 22:20 u »
Een Porter zonder Brown malt is geen Porter (vind ik). Ik heb tot nu toe rond de 10% Brown malt toegevoegd aan mijn porters. Vanavond de Venlo Porter MKII gebotteld.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: KISS Porter...
« Reactie #3 Gepost op: 03-10-2017 20:52 u »
Ik zou die cara 120 weglaten en vervangen door kleiner deel een Carafa Special II/III aandeel of pale chocolademout.
Of een aandeel brown mout toevoegen (das echt lekkere mout)

Mijn vermoeden is dat dit recept te zoet gaat worden.

Tuurlijk kan ik allerlei mouten bijkopen, maar daar ben ik even wat terughoudend in. In het topic waar ik het recept heb afgekeken, is ook cara120 gebruikt, of is dat een ander soort?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.031
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: KISS Porter...
« Reactie #4 Gepost op: 03-10-2017 21:40 u »
Ja, je kan er van alles in gooien, maar Cara 120 is niet mijn favoriet in een porter, maar 7% is inderdaad acceptabel.

Een porter is in mijn beleving geen porter zonder geroosterde gerst overigens.

Misschien kan je het huidige recept gewoon brouwen en kijken wat het resultaat is, zal vast prima drinkbaar zijn.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: KISS Porter...
« Reactie #5 Gepost op: 03-10-2017 21:43 u »
Ik dacht dat juist porters geen ongemoute granen hadden, i.t.t. tot stouts. Trouwens hoort er in een porter geen zwartmout in?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.713
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: KISS Porter...
« Reactie #6 Gepost op: 03-10-2017 21:45 u »
Ik zou die cara 120 weglaten en vervangen door kleiner deel een Carafa Special II/III aandeel of pale chocolademout.
Of een aandeel brown mout toevoegen (das echt lekkere mout)

Mijn vermoeden is dat dit recept te zoet gaat worden.
Ik ben van mening dat juist het onderscheid tussen de hedendaagse stout en porter hem zit in de karamel/toffee en niet in het al dan niet gebruiken van zwarte mout of geroosterde gerst. Dus door de caramout te vervangen met carafa wat dus chocolade/zwarte mout is je een stout maakt en geen porter wat ook lekker is trouwens. Het zoete balanceert de moutbitterheid. In de type omschrijving komen karamel en of toffee ook naar voren als kenmerken van een porter.



Wat vinden jullie van dit recept? De kleur is volgens mij nog niet helemaal volgens specificaties (eerder brown porter), en over de hopsoort en het schema ben ik ook niet uit.

Als het KISS moet zijn waarom pils+munich en niet een Engelse palemout?
Brownmout is een mooie toevoeging zoals hier al eerder is gezegd.
Hop is prima, maischschema ook.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: KISS Porter...
« Reactie #7 Gepost op: 03-10-2017 21:54 u »

Als het KISS moet zijn waarom pils+munich en niet een Engelse palemout?
Brownmout is een mooie toevoeging zoals hier al eerder is gezegd.
Hop is prima, maischschema ook.


Het is de huidige voorraad die ik ook graag op wil hebben: in het eerste post verwijs ik naar een topic, hier wordt bij gebrek aan pale geadviseerd om 70% pils en 30% munich te nemen.

Tags: