Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Orval/brett gist bewaren  (gelezen 1037 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Orval/brett gist bewaren
« Gepost op: 01-10-2017 15:41 u »
Over 3 weken wil ik een blond bier gaan brouwen met Wyeast 3522, ik wil 12 liter uitgegist bier weg zetten met Orval gist en een paar maanden laten staan, dit za, over een week of 5-6 zijn. Vandaag bij een Jumbo een laatste flesje Orval gescoort, ik kom ze zelf niet heel veel tegen. Om dit gist te gebruiken ben ik van plan om een klein startertje te maken (100ml), dit een paar dagen te laten staan en dit dan weg te zetten in de koelkast. Gaat dit zo werken denken jullie?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.726
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #1 Gepost op: 01-10-2017 18:59 u »
Het gaat je neem ik aan om de Brett. Ik zou het niet in de koelkast zetten maar in een Grolsch beugel oid doen en iedere week met 100 ml bijvoeren.

Ingo

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.163
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #2 Gepost op: 01-10-2017 21:09 u »
Gist opkweken kan je beter bij 20 graden doen.
Lees het onderdeel reactiesnelheid en temperatuur maar eens na. Dan weet je waarom.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 838
  • Land: be
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #3 Gepost op: 01-10-2017 21:27 u »
Brett opkweken kweken uit een flesje (= mengcultuur van Brett en S. cerevisiae) doe je Best bij 25-32įC en zeker onder aerobe condities!
Onder anaerobe condities gaat de S. cerevisiae de groei van de Brett bijna volledig belemmeren.
De groei van Brett is ook helemaal niet zo snel als die van S. cerevisiae voor Brett op te kweken mag je rekenen op een dag of 8.


Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #4 Gepost op: 01-10-2017 22:51 u »
Dank voor de info, ik ga deze dan wel even wegzetten bij 30 ļC. Betekent dit ook dat de mandfles met brett ook bij deze temperatuur weggezet moet worden?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 838
  • Land: be
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #5 Gepost op: 02-10-2017 07:10 u »
Ik heb mijn laatste secundaire vergisting met Brett (een Funky Orval) gedurende 3 maanden bij 28 įC laten nagisten (Deze was wel met een zuivere Orval bret stam geŽnt)
Als hangt een beetje af wat je graag zou bereiken,
Esterproductie door brett is het hoogst bij temperaturen van bij de 28 įC (en relatief laag bij 15 įC maar toch nog steeds boven de smaakgrens)
Voor de productie van fenolen is aangetoond dat er geen toename is bij een hoger temperatuur er worden even veel fenolen geproduceerd bij 15 als 25 įC.
Dus afhankelijk van waar je naar toe wil is de gekozen temperatuur dus wel belangrijk.

Productie van zuren (die je eigenlijk niet wil in een Orval type bier) is eerder sterk afhankelijk van de hoeveelheid O2 die beschikbaar is (meer O2 beschikbaar = meer zuren)
Belangrijk is dus om zo weinig mogelijk toevoer van zuurstof te hebben voor een Orval type, gebruik enkel glaswerk, RVS of PET container en beperk zeker de head space tot een minimum en tevens de luchtinslag bij de transfers.

Tevens zal Brett ook meer zuren produceren als deze in competitie moet gaan met S. cerevisiae het is dus van belang deze zo veel mogelijk na de primaire fermentatie met de S. cerevisiae te verwijderen uit je bier  (ik gebruik hier een Biersol Gelatine klaring voor om bij de eerste lagering na de vergisting met S. cerevisiae deze gist zoveel mogelijk te verwijderen)
 
Trouwens veel Brett heb je niet nodig voor je tweede fermentatie enkele ml van je opkweek volstaan al voor 20L (een hoger pitching rate levert geen betere resultaten)
https://www.facebook.com/groups/MilkTheFunk/permalink/1361655847195959/

Als je graag van de zuiver Orval brett stam wil ik heb deze nog steeds in de diepvriezer liggen je mag steeds een pipetje komen halen als je wil (Regio Geel Belgie)

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #6 Gepost op: 02-10-2017 20:18 u »
Dank voor de info. Ik heb nog te weinig kaas gegeten (of bier gedronken) om in te schatten welke smaak ik wil. Ik zal de blond bier uitvergist enten met het opgewkeekte overval gist, dit wegzetten bij een zo hoog mogelijke temperatuur (28 ga ik niet halen ben ik bang) in een petfles met siliconendop en waterslot en zo min mogelijk kopruimte. Helaas woon je niet bij mij om de hoek dan had ik me graag aanbevolen :) Hoe komt je eigenlijk aan de zuivere giststam?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.175
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #7 Gepost op: 02-10-2017 22:43 u »
Het gaat je neem ik aan om de Brett. Ik zou het niet in de koelkast zetten

Ikke wel... :brouwen: :biersmile: ^-^

Online hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #8 Gepost op: 03-10-2017 08:39 u »
Tevens zal Brett ook meer zuren produceren als deze in competitie moet gaan met S. cerevisiae het is dus van belang deze zo veel mogelijk na de primaire fermentatie met de S. cerevisiae te verwijderen uit je bier  (ik gebruik hier een Biersol Gelatine klaring voor om bij de eerste lagering na de vergisting met S. cerevisiae deze gist zoveel mogelijk te verwijderen)
Is dit nodig? Ik heb met prima resultaat de gewone biergist helemaal uit laten gisten en daarna in de mandfles de brett er bij. De biergist is dan al klaar en concurrentie is er dan niet.
Of is dit te kort door de bocht?

Online Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #9 Gepost op: 03-10-2017 15:37 u »
Is dit nodig? Ik heb met prima resultaat de gewone biergist helemaal uit laten gisten en daarna in de mandfles de brett er bij. De biergist is dan al klaar en concurrentie is er dan niet.
Of is dit te kort door de bocht?

En hoe is dat geworden?
Ik heb een maand of twee geleden zo'n 10 liter uitvergiste Weizen geŽnt met het depot uit twee flessen Orval. En ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
Ik zie sinds een week of 3 weer een beetje waterslotactiviteit en op het oppervlak wat voorzichtige belletjes. Staat bij mij in een mandfles met redelijk wat kopruimte en relatief koel.

Online hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #10 Gepost op: 03-10-2017 16:14 u »
En hoe is dat geworden?
Zoals ik schreef: met prima resultaat. Ik heb White Labs brett gebruikt.
Groet,
Hans

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 838
  • Land: be
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #11 Gepost op: 03-10-2017 16:44 u »
Is dit nodig? Ik heb met prima resultaat de gewone biergist helemaal uit laten gisten en daarna in de mandfles de brett er bij. De biergist is dan al klaar en concurrentie is er dan niet.
Of is dit te kort door de bocht?
Neen dat is niet kort door de bocht, de redenering klop

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #12 Gepost op: 03-10-2017 21:04 u »
Voor een aanstaande verjaardag feest wil ik dit onderstaande recept brouwen, voor het feest moet het een makkelijk goed doordrinkbaar  bier zijn. Twaalf liter wil ik dus gaan vergisten met Brett. Ik wilde focus op een dunne body. Is dit een passend recept volgens jullie voor mijn brett/Orval experiment:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptGewoon blondje 2.0
Brouwdatum14-09-2017
BierstijlBlond
Volume50,0 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
50,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
17,09 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
58 mg/l12 mg/l41 mg/l155 mg/l65 mg/l35 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,34 kgPilsmoutDingemans3 EBC75,0 %
1,87 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC15,0 %
1,25 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.45 min.4,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.10 min.4,5 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gSaazbellen3,3%90 min.8,5 IBU
40,0 gE.K. Goldingpellets5,1%90 min.11,6 IBU
50,0 gSaazbellen3,3%10 min.2,9 IBU
30,0 gE.K. Goldingpellets5,1%10 min.2,9 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gKorianderzaadspecerijkoken
100,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 2,0 l + 3,5 l getrapte starterBelgian Ardennes (3522)bovengist



Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 838
  • Land: be
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #13 Gepost op: 03-10-2017 21:14 u »
Voor een aanstaande verjaardag feest wil ik dit onderstaande recept brouwen, voor het feest moet het een makkelijk goed doordrinkbaar  bier zijn. Twaalf liter wil ik dus gaan vergisten met Brett. Ik wilde focus op een dunne body. Is dit een passend recept volgens jullie voor mijn brett/Orval experiment:
Je moutschema is eigenlijk te droog, door de Brett ga je sowieso een dunne body en droog bier verkrijgen daar die al de achtergebleven hogersuikers mee gaat vergisten.
Als je een te droog maischschema hebt blijven er te weinig restsuikers over voor de Brett, Mik naar een einddichtheid na je primaire fermentatie die ergens tussen de 1015 en 1010 ligt, zo heb je na de secundaire fermentatie onmiddellijk een mooi Brett profiel.

Online hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #14 Gepost op: 04-10-2017 09:00 u »
In vrijwel alle Orval kloonrecepten vind je ook caramelmouten, rond de 10% vnd ik prima werken. Het bier blijft dan ook nog licht van body.
Orval is ook  nog een stuk bitterder dan jouw recept.
Het hoeft er natuurlijk niet op te lijken.

Hopelijk heb je nog even tot die verjaardag, in mijn ervaring is een half jaar voordat je de eerste fles open trekt brouwen nog aan de korte kant.

Groet,
Hans

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #15 Gepost op: 04-10-2017 09:39 u »
Je moutschema is eigenlijk te droog, door de Brett ga je sowieso een dunne body en droog bier verkrijgen daar die al de achtergebleven hogersuikers mee gaat vergisten.
Als je een te droog maischschema hebt blijven er te weinig restsuikers over voor de Brett, Mik naar een einddichtheid na je primaire fermentatie die ergens tussen de 1015 en 1010 ligt, zo heb je na de secundaire fermentatie onmiddellijk een mooi Brett profiel.

Als ik de beta op 20 min zet en de alpha om 30 minuten kom ik op een medium body uit met een beoogd SG van 1012. Zou dit beter zijn?


In vrijwel alle Orval kloonrecepten vind je ook caramelmouten, rond de 10% vnd ik prima werken. Het bier blijft dan ook nog licht van body.
Orval is ook  nog een stuk bitterder dan jouw recept.
Het hoeft er natuurlijk niet op te lijken.

Hopelijk heb je nog even tot die verjaardag, in mijn ervaring is een half jaar voordat je de eerste fles open trekt brouwen nog aan de korte kant.

Groet,
Hans

Het hoeft niet per se een kloon te zijn, ik wil graag de brett in een eigen creatie proeven. Ik ben fan van Brett, drink graag Heeren van Biezen, Orval, Straffe Hendrik Wild, Troubadoer Magma special spiked edition 2015  :proost:

Het wordt een split batch. Het 12 liter brett blond bewaar ik lekker voor mij zelf. Het originele en niet met brett geŽnte deel is voor de verjaardag

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.726
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Orval/brett gist bewaren
« Reactie #16 Gepost op: 04-10-2017 10:16 u »
Ik zou me helemaal geen zorgen maken om de body, je gebruikt de brett als secundaire gist. Je hoofdgist heeft voldoende stoffen gemaakt die je body doen ervaren en die worden niet door Brett in iets anders omgezet. Bij een 100% Brett fermentatie is het een ander verhaal omdat Brett die bodybuilders niet maakt. Zelfs het 'zoetje' van Belle Saison overleeft een Brett-attack.

Ingo

Tags: