Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hergisting op de fles met lagergist  (gelezen 475 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lordsjors81

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hergisting op de fles met lagergist
« Gepost op: 27-09-2017 22:55 u »
Ik dacht ik probeer eens iets met een lagergist.

Mijn recept:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/528060/amarillo-twisted-lager

Brouwproces allemaal in orde. Na 16 dagen op SG van 1014 gebotteld. Jongbier ook normaal van smaak, beloofde wel wat.
Gebotteld met 8 gr/L bottelsuiker (Dextrose) op beugelflessen, in het krat, in de schuur.

Nu dacht ik wel; die hergisting gaat natuurlijk op een hogere temperatuur dan lagergist leuk vindt (het is immers nog een soort van nazomer), maar ik had het 1 en ander gelezen dat dit niet zo'n probleem zou zijn.
Na 3 weken eens wat geprobeerd, bier is nog niet helemaal geklaard, maar ik krijg een mooie kleur, schuim en koolzuur.  Toch ruik en proef ik ook een gistachtige smaak.
Dat is mogelijk niet op alles flessen zo (heb het nog niet aangedurfd om meer dan 3 open te maken).

Kan dit autolyse zijn? Of toch een infectie op de fles (die rubbertjes van die beugelflessen vind ik vreselijk om helemaal afzonderlijk uit te koken)? Ik dacht nu, ik zet ze toch nog maar even een week of wat op lage temperatuur. Soort lagering op de fles. Heeft dat zin?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Hergisting op de fles met lagergist
« Reactie #1 Gepost op: 28-09-2017 10:49 u »
Volgens mij heeft dat wel zin ja. Mijn laatste brouwsel was een Vienna lager en die smaakte in het begin ook naar gist en een tikkie boterig. Ik heb ze gewoon rustig laten staan en af en toe een geprobeerd en elke keer naam die smaak af. Nu is het bijna weg. Vergist met de Fermentis W-34

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.765
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Hergisting op de fles met lagergist
« Reactie #2 Gepost op: 28-09-2017 23:25 u »
Geduld, komt wel goed ;) Nog gewoon een paar weken laten staan, dan eens weer proeven en hier de bevindingen posten!

Offline lordsjors81

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting op de fles met lagergist
« Reactie #3 Gepost op: 29-09-2017 10:10 u »
Bedankt voor de reacties. Gisteren had ik er ééntje geprobeerd die wat langer gekoeld was en daar was de gistsmaak al een stuk minder.
Ik had hem gebrouwen als verjaardagspils en dat is volgend weekend; misschien nog wat vroeg dan, maar dan kan er op z'n minst wat geproefd worden.

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.765
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Hergisting op de fles met lagergist
« Reactie #4 Gepost op: 29-09-2017 10:22 u »
Volgend jaar is deze heerlijk ;). Een lager heeft gewoon wat langer tijd nodig, als je deze traditioneel vergist. Je zou de volgende keer wellicht de snelle lager methode kunnen toepassen, staat hier wel wat over beschreven op het forum, anders even hier kijken.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.702
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting op de fles met lagergist
« Reactie #5 Gepost op: 29-09-2017 11:18 u »
Bedankt voor de reacties. Gisteren had ik er ééntje geprobeerd die wat langer gekoeld was en daar was de gistsmaak al een stuk minder.
Ik had hem gebrouwen als verjaardagspils en dat is volgend weekend; misschien nog wat vroeg dan, maar dan kan er op z'n minst wat geproefd worden.
Laatst een pils gebrouwen, 3-4 maanden laten lageren op -1 graden. Kost wat geduld (zorgen voor genoeg ander lekker bier). 

Tags: