Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Opdracht voor school voor zoon donker bier. Maar kan dit met de smaak van licht  (gelezen 1244 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Zoonlief mag bier brouwen op school.
Een ploeg moet donker en de andere licht bier brouwen. Er werd geloot en het groepje van mijn zoon moet (volgens hem helaas) donker bier brouwen.

Is het mogelijk een donker gekleurd bier te brouwen zonder de vaak karamelachtige smaak. En het liefst nog de smaak van een Hefe Weizen? Heeft iemand een idee en eventueel een recept? Die jongens zijn niet dol op zware smaken. En het zou jammer zijn als ze iets moeten brouwen wat ze niet lusten.. Ook al gaat het natuurlijk niet puur om het resultaat van de smaak...

Groet Ren

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Frankie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Mons Sanctus
En keer een bier gebrouwen waarbij de donkere mouten slechts de laatste 10 min in de maisch zaten.
Hierdoor kreeg je wel de kleur maar niet zo zeer de smaken van de donkere mouten.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.846
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Een dunkeles weizen!

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.702
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Je zou dit kunnen gebruiken om het bier donker te brouwen:
https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/hulpstoffen-bierbereiding/hulpstoffen/d/clarimalt-Brewferm-100ml-130-gr?gaCategory=search

Verder heeft een irish dry stout geen karamel smaak, zo zijn er nog wel enkele stijlen meer te bedenken. Verwacht trouwens als karamel een probleem is dat gebrand en chocola etc... ook een probleem gaat zijn.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Een dunkeles weizen! Valt die ook onder donkere bieren? ik zal er eens eentje kopen en hem laten proeven. > moet hij even wachten tot volgende week wordt hij 18..  :police:
Wat betreft mijn eerdere vraag... De juf schijnt er een beetje verstand van te hebben want het moet wel echt een donker bier zijn. En niet een donker bier met de smaak van licht bier zoals ik vroeg.


Een dunkeles weizen!

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.297
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Keuze zat: Porter, Stout, Cascadian Black Ale (aka black IPA), Schwarz (dubbel of quadrupel zijn vaak wel wat karamelachtig.)

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
Een rogge biertje brouwen dat heeft zeker geen karamel smaak en kan je ook relatief donker van kleur maken door vb een % of 5 caramunich type 2 toe te voegen.
Vb 37% pils , 37% pale, 12% rogge 9% cara Hell, 5% caramunich type 2 en daar als hop Nelson sauvin  ;)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.725
  • Land: nl
    • Moaneschien
Zogenaamd "farbebier" gebruiken. Weyermann maakt dit, het is een nabij smakeloos kleurextrakt uit zwarte mout. Sinamar heet het spul. Je hebt 14 g/hl nodig om de kleur met 1 EBC te verhogen.

Ingo

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.846
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Een dunkeles weizen! valt die ook onder donkere bieren? ik zal er eens eentje kopen en hem laten proeven.

Is categorie B.
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=biertypen:biertypen_omschrijvingen&s[]=weizen#dunkel_weizen

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
  • IBU!
Zwarte mout koud maischen en dan laatste tien min mee laten koken. Geen bitterheid, wel kleur.
Wordt toegepast voor Black IPA. Dus eigenlijk niet voor donker bier maar meer voor zwart...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.846
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Kritische vraag/opmerking: wat is de reden dat er een donker en een licht bier moet worden gebrouwen? Kan het zijn dat de juf juist het verschil tussen licht en donker bier wil laten proeven?

Offline snowdog2006

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Zwarte mout koud maischen en dan laatste tien min mee laten koken. Geen bitterheid, wel kleur.
Wordt toegepast voor Black IPA. Dus eigenlijk niet voor donker bier maar meer voor zwart...

Sorry voor het evt kapen van het topic. Maar ik vroeg mij af of iemand of @TymonK kan verduidelijken wat je bedoelt met koud maischen? Als het alleen kleur geeft, maar geen bitterheid kan je dan het maischen niet overslaan? Of vindt er ook omzetting plaats van zetmeel naar suikers in koud water?

Offline Ventus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Sorry voor het evt kapen van het topic. Maar ik vroeg mij af of iemand of @TymonK kan verduidelijken wat je bedoelt met koud maischen? Als het alleen kleur geeft, maar geen bitterheid kan je dan het maischen niet overslaan? Of vindt er ook omzetting plaats van zetmeel naar suikers in koud water?

In donkere mout zijn bijna geen omzetbare zetmelen meer aanwezig.
Ik denk dat Tymon het zogenaamde "cold steeping" bedoelt.
https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/cold-steeping-getting-the-most-out-of-dark-grains/

Offline snowdog2006

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
In donkere mout zijn bijna geen omzetbare zetmelen meer aanwezig.
Ik denk dat Tymon het zogenaamde "cold steeping" bedoelt.
https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/cold-steeping-getting-the-most-out-of-dark-grains/

Bedankt voor de link! Natuurlijk door het moutproces in de mouterij bijna geen omzetbare zetmelen meer aanwezig in donkere mout. Had ik zelf ook kunnen bedenken...  :nut:

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Hij gaat voor de Dunkel Weizen.
Dat mag van de doos cente
Of .. hoe heet zo'n mevrouw die les geeft.

Bedankt voor het mee denken. Ik ga nu voor hem op zoek naar een recept.



Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.170
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Bedankt voor het mee denken. Ik ga nu voor hem op zoek naar een recept.

Hoe oud is je zoon?  :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.461
  • Land: nl
  • meten is weten
Hoe oud is je zoon?  :)
Brouwen of brouwen en proeven?

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
7 oktober 18

Dus dan is het bier nog niet klaar~!
Komt dus helemaal goed.

Groet Rene

Tags: