Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Extract recept bevat graan  (gelezen 379 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Robinvanb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Extract recept bevat graan
« Gepost op: 22-09-2017 13:33 u »
Ik ben op zoek naar een recept voor een lekkere stout, ik heb al wat gevonden in BeerSmith maar telkens bevatten de zogenaamde 'extract' recepten toch mout ingrediënten. Is het dan de bedoeling dat deze gesteept worden? Ik kan het in het recept niet terug vinden namelijk.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Extract recept bevat graan
« Reactie #1 Gepost op: 22-09-2017 13:40 u »
Waarschijnlijk moeten ze inderdaad gesteept worden.

Ik verwacht dat het dan om karamel, chrystal of geroosterde mouten gaat, niet om basismout.

Groet,
Hans

Offline Robinvanb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Extract recept bevat graan
« Reactie #2 Gepost op: 22-09-2017 13:41 u »
Inderdaad geroosterde mout, en ook maar heel weinig, iets van 200 gram of zo

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Extract recept bevat graan
« Reactie #3 Gepost op: 22-09-2017 14:52 u »
Dan is steepen het  antwoord op jouw vraag bij een extract/partial mash recept.

Offline Robinvanb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Extract recept bevat graan
« Reactie #4 Gepost op: 22-09-2017 15:30 u »
Ah ok, jammer dat er niet bijstaat hoe lang en op welke temperatuur. Zijn hier richtlijnen voor?

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Extract recept bevat graan
« Reactie #5 Gepost op: 22-09-2017 15:40 u »
Ik heb het zelf nooit gedaan maar dit staat er over in "Brewing classic styles ...":

Citaat
Steeping specialty grains adds characteristic flavors for a recipe that pale, amber, and/or dark malt extract alone cannot provide. You want to extract the fermentable and non-fermentable character of these grains without extracting astringency from the grain husks. After steeping, you will add the malt extract to the pot and begin the boil.


1: Heat 1 gallon (3.8 liters) of water in the brewpot until it reaches 160° F (71° C) ± 10° F (6° C).

2: Immerse the grain bag in the pot for 30 minutes. The grain bag may be dunked and swirled like a teabag during this time to make sure that all of the grain is wetted. Moving it around will help improve the yield, but don’t squeeze and wring it, because that encourages bitter tannin extraction. Maintaining the temperature during the steep is not important.

3: After 30 minutes, remove the grain bag from the pot, and let it drain. Do not wring out every drop of wort.

4: Now you can add the malt extract and any additional water to the boiling pot to bring it up to the boiling volume.

Tips: For best flavor results, the ratio of steeping water to grain should be less than 1 gallon (3.8 liters) per pound. This will help keep the pH below 6 and minimize tannin extraction in alkaline water. If you are steeping very dark malts such as roasted barley or black patent malt, you may want to steep them in cooler water for longer periods of time, or even overnight in cold water, to reduce the acridness that can result from steeping a lot of dark malt in soft water.

Tags: