Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Over suiker een soortelijk gewicht  (gelezen 736 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Over suiker een soortelijk gewicht
« Gepost op: 22-09-2017 08:10 u »
Hallo mensen,

Ik vraag me af hoeveel kristalsuiker er in een vloeistof zit bij bv een soortelijk gewicht van 1040. Is hier een formule of tabel voor?

Ik meen dat laatst ergens gezien te hebben maar ik kan het topic niet meer vinden ...

Mvg J

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 864
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #1 Gepost op: 22-09-2017 08:42 u »
De formule hiervoor is volgens mij op redelijk wat plekken (dit forum, verander water in bier en nog veel andere kanalen) te vinden.

Even zo uit mijn hoofd is het geloof ik zo dat 10 gr suiker p/l ong 4 sg punten zal opleveren.


Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #3 Gepost op: 22-09-2017 09:21 u »
Bedankt voor de uitvoerige informatie.
Hier kan ik verder mee!

Mvg J

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #4 Gepost op: 22-09-2017 10:25 u »
Ik vraag me af hoeveel kristalsuiker er in een vloeistof zit bij bv een soortelijk gewicht van 1040. Is hier een formule of tabel voor?

Als de vloeistof wort is zit er niet zo veel kristalsuiker in.  :)
Je bedoelt waarschijnlijk hoeveel gram kristalsuiker moet je oplossen om een SG te krijgen van 1040.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.170
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #5 Gepost op: 22-09-2017 10:52 u »
Ik vraag me af hoeveel kristalsuiker er in een vloeistof zit bij bv een soortelijk gewicht van 1040. Is hier een formule of tabel voor?


Gebruik Brouwsoftware...



Plato is het aantal gram suiker per 100 gram oplossing. Gew% suiker dus... :brouwen:

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #6 Gepost op: 22-09-2017 12:02 u »
Als de vloeistof wort is zit er niet zo veel kristalsuiker in.  :)
Je bedoelt waarschijnlijk hoeveel gram kristalsuiker moet je oplossen om een SG te krijgen van 1040.
Dat is exact wat ik bedoel.: hoeveel kristalsuiker moet ik doseren om het sg met x punten te laten stijgen.
Gebruik Brouwsoftware....



Plato is het aantal gram suiker per 100 gram oplossing.. Gew% suiker dus.... :brouwen:
Ik, ik reken nooit met plato: maar dat is erg handig om te weten!

Bedankt!

Mvg J

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.461
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #7 Gepost op: 22-09-2017 12:32 u »
Als de vloeistof wort is zit er niet zo veel kristalsuiker in.  :)
Je bedoeld waarschijnlijk hoeveel gram kristalsuiker moet je oplossen om een SG te krijgen van 1040.

De wortsuikers gedragen zich min of meer hetzelfde als kristalsuiker qua SG versus concentratie. En voor het gemak doen we net alsof voor de rekenwijze (Plato bepaling of SG bepaling, er is een vast verband tussen plato en SG op basis van sucrose vastgelegd) wort alleen maar sucrose en water bevat. In de praktijk bevat wort ook nog wat eiwit en is het verband tussen SG en suiker misschien een paar tienden van een procent verschillend van sucrose. dat een wort van 20 Plato in de praktijk niet 20 gram suiker bevat per 100gram wort maar slechts 19.4 gram suikers en 1 gram opgelost eiwit doet er eigenlijk niet zoveel toe. In beide gevallen is het SG gelijk aan 1083


   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #8 Gepost op: 22-09-2017 22:40 u »
De wortsuikers gedragen zich min of meer hetzelfde als kristalsuiker qua SG versus concentratie. En voor het gemak doen we net alsof voor de rekenwijze (Plato bepaling of SG bepaling, er is een vast verband tussen plato en SG op basis van sucrose vastgelegd) wort alleen maar sucrose en water bevat. In de praktijk bevat wort ook nog wat eiwit en is het verband tussen SG en suiker misschien een paar tienden van een procent verschillend van sucrose. dat een wort van 20 Plato in de praktijk niet 20 gram suiker bevat per 100gram wort maar slechts 19.4 gram suikers en 1 gram opgelost eiwit doet er eigenlijk niet zoveel toe. In beide gevallen is het SG gelijk aan 1083


In wort zit in feite geen kristalsuiker, vandaar mijn reactie met smiley.
Wort is een mengsel van fructose, glucose, maltose, maltomitrose en dextrines.
Zie ook http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jib.145/full

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.973
  • Land: nl
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #9 Gepost op: 22-09-2017 22:49 u »
In wort zit in feite geen kristalsuiker, vandaar mijn reactie met smiley.
Wort is een mengsel van fructose, glucose, maltose, maltomitrose en dextrines.
Zie ook http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jib.145/full


In het artikel staat: Standard brewery wort contains approximately 90% carbohydrate, which consists of sucrose, fructose, glucose, maltose and maltotriose
Sucrose is kristalsuiker.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #10 Gepost op: 22-09-2017 22:59 u »
In het artikel staat: Standard brewery wort contains approximately 90% carbohydrate, which consists of sucrose, fructose, glucose, maltose and maltotriose
Sucrose is kristalsuiker.

Hopbier


Ok, ik had moeten schrijven nagenoeg geen sucrose. Zie dit plaatje uit het artikel.


Het gaat om minder dan 2% van de suikers. Bijna verwaarloosbaar...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.461
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #11 Gepost op: 23-09-2017 00:34 u »
Maar dat maakt de conclusie over SG versus suikerpercentage niet wezenlijk anders. Dat wort een mengsel is van diverse suikers en wat eiwit betekent nog steeds dat voor een wort van 20 brix je net mag doen alsof daar 20 gram suikers inzit per 100 g wort met SG = 1083.
 
Ik zou liever weten wat de gedachte was bij de vraag die Jules stelde.   

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #12 Gepost op: 23-09-2017 02:35 u »
Maar dat maakt de conclusie over SG versus suikerpercentage niet wezenlijk anders. Dat wort een mengsel is van diverse suikers en wat eiwit betekent nog steeds dat voor een wort van 20 brix je net mag doen alsof daar 20 gram suikers inzit per 100 g wort met SG = 1083.
 
Ik zou liever weten wat de gedachte was bij de vraag die Jules stelde.   
Leuk dat er op een schijnbare beginnersvraag deze discussie ontstaat.
De gedachte erachter is twee ledig. Een week of twee geleden heb ik met vrienden een tripel gebrouwen. Beide weten niets van brouwen, dus bij iedere stap probeerde ik zoveel mogelijk uit te leggen. Ik vertelde over het meten van het sg tijdens het maischen. Hierop stelde een de vraag met hoeveel % suiker een bepaald SG overeen komt. Mijn antwoord was dat ik dacht dat 1040 betekent ongeveer 10% (m/m) suiker in water maar dat ik dat niet zeker wist.

Daaruit ontstond bij mij weer de gedachte, hoeveel suiker moet ik eventueel toevoegen als ik aan het einde van het koken te laag sg heb. (Langer koken wil ik niet, en suiker toevoegen doe ik nooit, maar ik wilde het wel weten om het te weten)

Vandaar eigenlijk de vraag
En door de discussie meer geleerd dan ik vroeg!

Mvg J

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.461
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #13 Gepost op: 23-09-2017 10:21 u »
Met die vraag als achtergrond heb je nu inderdaad wel voldoende info denk ik en vooral ook inzicht gekregen. En wel verrassend om te zien dat sucrose daarbij wel degelijk een belangrijke rol speelt omdat je wilt weten wat het effect is als je het zelf toevoegt.

Brouwsoftware is erg handig om de berekeningen snel en nauwkeurig te doen, maar mijn idee is dat om echt gevoel te krijgen voor waar je mee bezig bent (inzicht) je ook wat meer zou moeten begrijpen over de achtergrond en wat handformules paraat zou moeten hebben, bv het globale verband tussen suikers in je wort (Plato of brix) en bijbehorende SG (10gew%->10plato, SG=1040 met min of meer lineair verband), maar ook hoe je de bitterheid (% iso alfazuur) moet uitrekenen en wat er daarbij gebeurt (extractie en omzetting alfazuur percentage in je hop in isoalphazuur en verband met de kooktijd: ca 80-90% extraheerbaar en ca 40% maximale omzet bereikt na ca 1.5 uur koken)

etc. Dus naast brouwsoftware is een goed boek of lezingen van brouwverenigingen ook heel belangrijk.

   

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Over suiker een soortelijk gewicht
« Reactie #14 Gepost op: 23-09-2017 12:44 u »
Juist! Ik heb zelf een excelfile waarin ik mijn recepten en notities en metingen van de brouwdag bijhoud. Daarin heb ik ook wat rekenblaadjes gemaakt.
Door die zelf te maken begrijp he het wel beter dan door alleen software te gebruiken.

Mvg J

Tags: