Pagina's:
Actions
  • #1 door Marco_V Gepost op 21 Sep 2017
  • Met dit bier ben ik eerste geworden in de D-Klasse op het OBBK met 95 punten. Daarnaast ben ik ook uitgeroepen tot "Beste brouwer van Berrege en Omstreken".

    Opmerkingen van de keurmeester:
    - Vol en rijk
    - Mooi en complex
    - Rijk bier, uitnodigend voor een volgende slok.

    Bijzonderheden
    Er werd me na de uitslag gevraagd wat ik nu voor bijzonders had gedaan om tot dit bier te komen. Het antwoord is eigenlijk: niets bijzonders.

    Het recept is namelijk gebaseerd op een recept wat de meesten van jullie wel kennen, namelijk uit "H2O verander water in bier" van Adrie Otte. (Pagina 148). Dus mocht je dit boek nog niet hebben dan is het nu het moment om het aan te schaffen! (ISBN: 9789081739481)

    Helemaal hetzelfde is het recept niet gebleven, na een eerste poging was iedereen erg tevreden over dit recept maar mocht hij nog net iets zwaarder. De ingrediënten zijn dus zo aangepast om tot een start sg van 1092 te komen. Daarnaast is de hoeveelheid koriander wat aangepast.

    Voor wat betreft de gist, dit is een slurrie geweest uit het eerste brouwsel die ik terug heb opgekweekt nadat hij bijna 7 maanden in mijn koelkast heeft gestaan.  :biersmile:

    Voor de rest is alles gedaan in set van twee 50 liter brouwpannen op een gasbrander met een houten lepel, een zelfgemaakte hevel en een Ikea thermometer. En natuurlijk alle kennis die ik heb opgedaan tijdens de gilde-avonden en de bierbrouwcursus die ik gevolgd heb bij Orange Loo en Tommy.

    Voor de vergisting maak ik gebruik van een oude koelkast met een STC-1000 en een gloeilamp als verwarming.

    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Naam receptNo 13 17-07-16
    KenmerkHard Rock II
    Brouwdatum17-7-2016
    BiertypeQuadrupel
    Aantal liters30
    Gewenst begin SG1092 (9,6 Vol% alc.)
    Brouwzaalrendement80,0%


    Algemeen
    OmschrijvingWaarde
    Totaal benodigd brouwwater45,3 liter
    Maischdikte3,5 l/kg
    Maischwater33,7 liter
    Spoelwater12,1 liter
    Kooktijd90 minuten
    Berekende kleur60 EBC (Dan A. Morey)
    Berekende bitterheid17 EBU (Glenn Tinseth)


    Mout
    Moutnaam% StortMassaKleur
    Pilsmout 3 EBC75,2 %8,630 kg3 EBC
    Cara Kristal 1207,5 %0,855 kg120 EBC
    Special B6,1 %0,700 kg391 EBC
    Chocolade mout (BM)1,1 %0,124 kg900 EBC
    Kandijsuiker (bruin)10,1 %1,161 kg10 EBC


    Hop
    Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
    Styrian Goldings3,1 %28 gr90 minuten5 EBU
    Cascade5,0 %23 gr90 minuten6 EBU
    Hallertau Hersbrücker2,1 %23 gr90 minuten3 EBU
    Hallertau Hersbrücker2,1 %23 gr30 minuten2 EBU
    Hallertau Hersbrücker2,1 %11 gr5 minuten0 EBU


    Opmerkingen     
         


    Kruiden
    head]Toevoegen[/head]
    Naam kruidMassaKooktijd
    Koriander4 gr10 Min.


    Opmerkingen     
         


    Gist
    OmschrijvingWaarde
    Gistsoort1762 Belgian Abbey II
    Gist toegevoegd alsGiststarter
    Volume starter500 ml
    Beluchtingstijd0 uur
    Temperatuur giststarter20°C
    Opmerkingen       
           


    Maischschema
    Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
    162°C45 minuten3,5 l/kg
    272°C20 minuten3,5 l/kg
    378°C5 minuten3,5 l/kg


    Opmerkingen     
     In plaats van bruine kandijsuiker, 661 gram vervangen door lichtbruine basterdsuiker
         




  • #2 door Jacques Gepost op 21 Sep 2017
  • Bedankt voor het plaatsen van het recept Marco.
    En natuurlijk nog van harte gefeliciteerd!
  • #3 door Oxhead Gepost op 21 Sep 2017
  • Gefeliciteerd, mooi recept. Zal veel van Rochefort weg hebben. ;) :biersmile:
  • #4 door Jules Gepost op 21 Sep 2017
  • Van harte! Erg mooie score!

    Ik denk dat ik deze eens ga nabrouwen!

    Mvg J
  • #5 door William Gepost op 21 Sep 2017
  • Mooi hoor!
    Nogmaals van harte gefeliciteerd Marco.
  • #6 door Brouwers Gepost op 21 Sep 2017
  • Gefeleciteerd Marco. Jammer dat ik mijn titel heb moeten afstaan, maar met zo’n score ben je de terechte winnaar.
  • #7 door Marco_V Gepost op 22 Sep 2017
  • Bedankt allemaal voor de felicitaties 😀
  • #8 door RienP Gepost op 22 Sep 2017
  • Nog van harte gefeliciteerd Marco. Mooi score en prestatie.
  • #9 door mr.chelsea Gepost op 22 Sep 2017
  • Van harte gefeliciteerd nog, mooie prestatie!
  • #10 door Enos Gepost op 05 Oct 2017
  • Lijkt me een heerlijk biertje.
    Maar is de bitterheid niet wat aan de lage kant met het opgegeven hoeveel heden hop t.o.v de IBU.

    Zoals in het recept

    Enos
Pagina's:
Actions