Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: OBBK 17 D1 - Quadrupel  (gelezen 1160 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Marco_V

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Nunc est bibendum
    • Facebook pagina
OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Gepost op: 21-09-2017 16:31 u »
Met dit bier ben ik eerste geworden in de D-Klasse op het OBBK met 95 punten. Daarnaast ben ik ook uitgeroepen tot "Beste brouwer van Berrege en Omstreken".

Opmerkingen van de keurmeester:
- Vol en rijk
- Mooi en complex
- Rijk bier, uitnodigend voor een volgende slok.

Bijzonderheden
Er werd me na de uitslag gevraagd wat ik nu voor bijzonders had gedaan om tot dit bier te komen. Het antwoord is eigenlijk: niets bijzonders.

Het recept is namelijk gebaseerd op een recept wat de meesten van jullie wel kennen, namelijk uit "H2O verander water in bier" van Adrie Otte. (Pagina 148). Dus mocht je dit boek nog niet hebben dan is het nu het moment om het aan te schaffen! (ISBN: 9789081739481)

Helemaal hetzelfde is het recept niet gebleven, na een eerste poging was iedereen erg tevreden over dit recept maar mocht hij nog net iets zwaarder. De ingrediënten zijn dus zo aangepast om tot een start sg van 1092 te komen. Daarnaast is de hoeveelheid koriander wat aangepast.

Voor wat betreft de gist, dit is een slurrie geweest uit het eerste brouwsel die ik terug heb opgekweekt nadat hij bijna 7 maanden in mijn koelkast heeft gestaan.  :biersmile:

Voor de rest is alles gedaan in set van twee 50 liter brouwpannen op een gasbrander met een houten lepel, een zelfgemaakte hevel en een Ikea thermometer. En natuurlijk alle kennis die ik heb opgedaan tijdens de gilde-avonden en de bierbrouwcursus die ik gevolgd heb bij Orange Loo en Tommy.

Voor de vergisting maak ik gebruik van een oude koelkast met een STC-1000 en een gloeilamp als verwarming.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptNo 13 17-07-16
KenmerkHard Rock II
Brouwdatum17-7-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1092 (9,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater45,3 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater33,7 liter
Spoelwater12,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur60 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid17 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,2 %8,630 kg3 EBC
Cara Kristal 1207,5 %0,855 kg120 EBC
Special B6,1 %0,700 kg391 EBC
Chocolade mout (BM)1,1 %0,124 kg900 EBC
Kandijsuiker (bruin)10,1 %1,161 kg10 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Goldings3,1 %28 gr90 minuten5 EBU
Cascade5,0 %23 gr90 minuten6 EBU
Hallertau Hersbrücker2,1 %23 gr90 minuten3 EBU
Hallertau Hersbrücker2,1 %23 gr30 minuten2 EBU
Hallertau Hersbrücker2,1 %11 gr5 minuten0 EBU


Opmerkingen     
     


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander4 gr10 Min.


Opmerkingen     
     


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C
Opmerkingen       
       


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C45 minuten3,5 l/kg
272°C20 minuten3,5 l/kg
378°C5 minuten3,5 l/kg


Opmerkingen     
 In plaats van bruine kandijsuiker, 661 gram vervangen door lichtbruine basterdsuiker
     





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Reactie #1 Gepost op: 21-09-2017 16:52 u »
Bedankt voor het plaatsen van het recept Marco.
En natuurlijk nog van harte gefeliciteerd!

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 804
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Reactie #2 Gepost op: 21-09-2017 18:52 u »
Gefeliciteerd, mooi recept. Zal veel van Rochefort weg hebben. ;) :biersmile:

Offline Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Reactie #3 Gepost op: 21-09-2017 20:18 u »
Van harte! Erg mooie score!

Ik denk dat ik deze eens ga nabrouwen!

Mvg J

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.742
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Reactie #4 Gepost op: 21-09-2017 20:56 u »
Mooi hoor!
Nogmaals van harte gefeliciteerd Marco.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.702
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Reactie #5 Gepost op: 21-09-2017 20:56 u »
Gefeleciteerd Marco. Jammer dat ik mijn titel heb moeten afstaan, maar met zo’n score ben je de terechte winnaar.

Offline Marco_V

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Nunc est bibendum
    • Facebook pagina
Re: OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Reactie #6 Gepost op: 22-09-2017 18:53 u »
Bedankt allemaal voor de felicitaties 😀

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.297
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Reactie #7 Gepost op: 22-09-2017 19:09 u »
Nog van harte gefeliciteerd Marco. Mooi score en prestatie.

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • "Boeckelder, Het andere bier uit het Oosten!"
Re: OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Reactie #8 Gepost op: 22-09-2017 21:22 u »
Van harte gefeliciteerd nog, mooie prestatie!

Offline Enos

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: OBBK 17 D1 - Quadrupel
« Reactie #9 Gepost op: 05-10-2017 22:52 u »
Lijkt me een heerlijk biertje.
Maar is de bitterheid niet wat aan de lage kant met het opgegeven hoeveel heden hop t.o.v de IBU.

Zoals in het recept

Enos

Tags: