Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hoe druiven te bewaren  (gelezen 556 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 757
  • Land: nl
Hoe druiven te bewaren
« Gepost op: 17-09-2017 13:55 u »
Heb zojuist circa 8-10 kg blauwe druiven gekregen. Ik wil hier over 2-3 weken een bier mee brouwen (eerder geen tijd). Hoe kan ik deze druiven het beste bewaren? De koelkast is al aardig vol.
Ik zat zelf te denken:
- in bad in een laagje water met wat sulfiet poeder
- invriezen

Suggesties?

En enig idee omtrent het recept voor een druivenbier, met name betreffende moutstort, gist en hoeveelheid druiven.

Bedankt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Hoe druiven te bewaren
« Reactie #1 Gepost op: 17-09-2017 14:17 u »
Ik zou ze invriezen.
In bad in een laagje water met wat sulfiet poeder zullen ze beginnen gisten en misschien wel schimmelen.
Wat je ook kan doen is nu in gisting zetten en later het vergiste sap bij je bier voegen tijdens de lagering.

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe druiven te bewaren
« Reactie #2 Gepost op: 17-09-2017 14:36 u »
Als  je ze in de vriezer doet krijgen ze wel een andere smaak

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe druiven te bewaren
« Reactie #3 Gepost op: 17-09-2017 14:48 u »
Paar uur op het vuur en dan enkel het sap in een schone pot, evtueel in de koelkast.

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Hoe druiven te bewaren
« Reactie #4 Gepost op: 17-09-2017 16:26 u »
Als  je ze in de vriezer doet krijgen ze wel een andere smaak
Hoe kom je daar nu bij, kan je dat staven?

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoe druiven te bewaren
« Reactie #5 Gepost op: 17-09-2017 17:28 u »
Druiven wassen in water met sulfiet en citroenzuur, dan ontstelen en invriezen. Wanneer je ze nodig hebt ontdooien, uitpersen en sap toevoegen na de hoofdgisting. Al je materiaal ontsmetten!

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe druiven te bewaren
« Reactie #6 Gepost op: 17-09-2017 17:29 u »
Hoe kom je daar nu bij, kan je dat staven?
Bevroren druiven worden volgens mij zoeter maar kan het mis hebben.

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Hoe druiven te bewaren
« Reactie #7 Gepost op: 17-09-2017 20:14 u »
Bevroren druiven worden volgens mij zoeter maar kan het mis hebben.

Wanneer ze nog aan de druivelaar hangen, worden ze inderdaad zoeter door bevriezing en door verdamping. Daarvan maken ze dan Eiswein. Eens geplukt en ingepakt heb je dat effect niet meer.

Offline Don Emilio

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
Re: Hoe druiven te bewaren
« Reactie #8 Gepost op: 17-09-2017 21:36 u »
Behandelen als zijnde een Valpolicella Ripasso  druif in ItaliŽ. Hopelijk dat je trossen open zijn en niet compact.  Dus ook niet loshalen van de tros. Laten drogen in een goed geventileerde ruimte (o.a. waar wind c.q  circulatie enigszins aanwezig is. Resultaat de druif droogt dan wat in, zodat er meer consentraad ontstaat. Hoe langer dit duurt, hoe beter het wordt. (tip surf even wat op het internet: Ripasso wijnen fermentatie). Kan ook worden vergeleken met droge rozijnen en geeft als je een Ouadrupel brouwt een heerlijke volle smaak in het bier.

Tags: