Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hergisting op de fles bij appelcider  (gelezen 378 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hugo67

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Land: nl
  • Reasons to quit dont outnumber all the reasons why
Hergisting op de fles bij appelcider
« Gepost op: 07-09-2017 21:57 u »
Het wordt weer herfst. Ik heb de luxe om over een grote hoeveelheid appels te kunnen beschikken.

Vorig jaar heb ik voor het eerst cider gemaakt. Appels geraspt en uitgeperst. Sap vergist (met broodgist...)

Toen het gisten stopte heb ik het sap gebotteld in Grolsch beugelflessen. Net als met bierbrouwen heb ik ongeveer 7 gr suiker per liter toegevoegd vr het bottelen.

Ik vond het resultaat prima te drinken. Een probleem was de druk. Het eerste flesje spoot helemaal leeg in mijn gezicht. Later lukte het, met beleid, om meer dan de helft in mijn glas te krijgen.

Hoe kan dat? Met bier maken heb ik nooit te veel koolzuur. Ik heb net zo veel suiker toegevoegd.

Zou het een appelzuurfermentatie kunnen zijn die naast de gewone gisting is opgetreden?

Dit jaar wil ik een experiment uitvoeren. Een partij zonder suiker bottelen, een partij met 2 g/l en n met 4 g/l suiker

Tips welkom!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 603
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: hergisting op de fles bij appelcider
« Reactie #1 Gepost op: 07-09-2017 22:25 u »
Tip: koop een geschikte cidergist. Het resultaat van broodgist is mij te wisselvallig
Bottel in champageflessen.
Je suikertoevoeging is inderaad niet zo veel maar dunne en zwakke flessen zijn bommen
De keuze van juiste appelsoort (zoet zuur) is zeer belangrijk voor je eindresultaat evenals je gist
Succes met je leuke project

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: hergisting op de fles bij appelcider
« Reactie #2 Gepost op: 07-09-2017 22:47 u »
Ik gebruik de biergisten S-04 of US 05.
Volgende wordt de S 33

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: hergisting op de fles bij appelcider
« Reactie #3 Gepost op: 07-09-2017 22:52 u »
Ik gebruik de biergisten S-04 of US 05.
Volgende wordt de S 33

Het gebruik van biergisten wordt vaker gedaan. Er zijn in Engeland diverse brouwerijen waar ook cider gemaakt wordt. Die gebruiken daarvoor geen andere gist.

Offline thezewery

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting op de fles bij appelcider
« Reactie #4 Gepost op: 08-09-2017 11:09 u »
Ik gebruik champagnegist

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 409
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: Hergisting op de fles bij appelcider
« Reactie #5 Gepost op: 08-09-2017 17:05 u »
Goede ervaring met de Guinessgist.

Tags: