Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Kan dit een aardige tripel worden?  (gelezen 730 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Kan dit een aardige tripel worden?
« Gepost op: 06-09-2017 14:42 u »
Ik zag op homebrewtalk een recept voor een tripel op basis van 87% pilsmout en (ruim) 13% kandijsiroop.
Ik ben zelf nog steeds niet helemaal tevreden over mijn tripels en overweeg nu dit eenvoudige recept te volgen (en gewoon kijken hoe dat uitpakt).

Maischschema is éénstaps (64 ºC voglens oorspronkelijke recept, maar daar maak ik 65 ºC in de grainfather van).

Vergisting in oorspronkelijke recept is met Westmalle gist bij 24 ºC.

Ik wil vergisten met Fernentis BE-256 (Abbaye) bij 18 ºC (bij een hogere temperatuur kreeg ik bij deze gist een onaangenaam bijsmaakje).

Hop wordt Amarillo of Brewers Gold of een combinatie van deze twee (ik heb beide gisten in voorraad).

Durft iemand iets te zeggen over hoe deze zal uitpakken?  :-\

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.025
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Kan dit een aardige tripel worden?
« Reactie #1 Gepost op: 06-09-2017 14:54 u »
Ik neem aan dat je lichte kandijsiroop gaat gebruiken, anders wordt het een noga donkere tripel.
De BE-256 is prima te gebruiken in plaats van de Westmalle gist.
Eenvoudige tripels werken vaak heel goed, gaat lukken.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: Kan dit een aardige tripel worden?
« Reactie #2 Gepost op: 06-09-2017 15:41 u »
Ik neem aan dat je lichte kandijsiroop gaat gebruiken, anders wordt het een noga donkere tripel.
De BE-256 is prima te gebruiken in plaats van de Westmalle gist.
Eenvoudige tripels werken vaak heel goed, gaat lukken.

Ik gebruik inderdaad lichte kandijsiroop...
Bedankt voor je reactie!

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 825
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Kan dit een aardige tripel worden?
« Reactie #3 Gepost op: 06-09-2017 18:14 u »
Ja.    :)

Pilsmout en suiker meer hoeft er qua stort niet in een goede tripel te zitten.
Bij bewezen recepten staat nog een 1e prijswinnend bier op het Onk van mijn hand.

Offline JBL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: nl
  • Smaakevolutie is een grenzeloos begrip
Re: Kan dit een aardige tripel worden?
« Reactie #4 Gepost op: 07-09-2017 12:44 u »
Ja.    :)

Pilsmout en suiker meer hoeft er qua stort niet in een goede tripel te zitten.
Bij bewezen recepten staat nog een 1e prijswinnend bier op het Onk van mijn hand.


2015. Ik heb het nog even  bekeken. Jij hebt ook de BE-256 gebruikt, maar vergist bij 20 ºC. Gaf bij jou blijkbaar geen irritant bijsmaakje (beetje chemisch)?
Of zijn de Abbaye en de BE-256 toch verschillende gisten?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.352
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Kan dit een aardige tripel worden?
« Reactie #5 Gepost op: 07-09-2017 12:56 u »
De hoppen pas ook goed bij elkaar, de een heeft wat meer citrus (Amarillo) dan de ander. Lekker dryhoppen met Amarillo mmmmh.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 825
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Kan dit een aardige tripel worden?
« Reactie #6 Gepost op: 07-09-2017 19:08 u »
2015. Ik heb het nog even  bekeken. Jij hebt ook de BE-256 gebruikt, maar vergist bij 20 ºC. Gaf bij jou blijkbaar geen irritant bijsmaakje (beetje chemisch)?
Of zijn de Abbaye en de BE-256 toch verschillende gisten?

Of het verschillende gisten zijn weet ik niet, de BE-256 heb ik nog niet gebruikt. De Abbaye op 20 graden gaf wel wat oplosmiddel maar toch ook wat fruit. De door mij gebruikte Centenial gaf het geheel nog wat meer fruit (citrus).
Dus de Amarillo zal denk ik wel goed uitpakken bij jou recept. (Als late hop toevoeging)

Tags: