Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Zink in bier  (gelezen 1249 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 255
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Zink in bier
« Reactie #25 Gepost op: 29-08-2017 23:01 u »
OK, terug naar het begin. De verzinkte verfmenger uit de bouwmarkt gebruiken voor een whirlpool. Je hebt ze ook met poedercoating.

Als ik na het koken, een whirlpool doe van 5 min met een verzinkte verfroerder. Hoeveel zink heb ik dan in mijn bier? Of is dit onmeetbaar weinig?

Dag Mello,
Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Temperatuur, pH wort, contacttijd, oppervlakte verfmenger en volume wort zijn een aantal factoren die de uiteindelijk zink concentratie be´nvloeden.
En let op, ergens is geroepen dat meer dan 0,6 Mg/l zink de gisting juist remt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline McMelloW

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 679
  • Land: nl
  • Huysbrouwerij 'Op Zuylen'
Re: Zink in bier
« Reactie #26 Gepost op: 29-08-2017 23:05 u »
Dag Mello,
Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Temperatuur, pH wort, contacttijd, oppervlakte verfmenger en volume wort zijn een aantal factoren die de uiteindelijk zink concentratie be´nvloeden.
En let op, ergens is geroepen dat meer dan 0,6 Mg/l zink de gisting juist remt.

Dat moet er 12-15 mg in 5min tijd loslaten van de verfmenger. Dat is wel erg veel

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 255
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Zink in bier
« Reactie #27 Gepost op: 30-08-2017 00:04 u »
Dat moet er 12-15 mg in 5min tijd loslaten van de verfmenger. Dat is wel erg veel

Ik weet niet hoe groot die verfmenger is.
Toen ik bij Vitens werkte deden we lang geleden (jaren 80 vorige eeuw, toen heette het nog WMN) koper en lood proeven. Dat waren proeven om te onderzoeken hoeveel koper of lood er uit dergelijke waterleidingen in stilstaand drinkwater oploste. Ja, in de jaren 80 vorige eeuw bestonden er nog loden drinkwaterleidingen.
Voornamelijk in huizen zelf. Dus voor de watermeter.

Ik ken de getallen niet meer precies, maar ik weet nog wel dat het hoge concentraties waren.
En voor zink verwacht ik ook een aardige opname in water (lees wort). Hoeveel: meten is weten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.213
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zink in bier
« Reactie #28 Gepost op: 30-08-2017 20:41 u »
OK, terug naar het begin. De verzinkte verfmenger uit de bouwmarkt gebruiken voor een whirlpool. Je hebt ze ook met poedercoating.

Als ik na het koken, een whirlpool doe van 5 min met een verzinkte verfroerder. Hoeveel zink heb ik dan in mijn bier? Of is dit onmeetbaar weinig?

Dat is niet te zeggen. Is van heel veel factoren afhankelijk. Belangrijke factoren zijn pH, tijd en temperatuur. Maar ook de snelheid van roeren, grootte van de roerder en hoeveelheid wort spelen een rol.

Tags: zink