Pagina's:
Actions
 • #26 door seed7 Gepost op 06 Sep 2017
 • Ik hou van een wat zoeter biertje (niet te droog). Zou het nu zin hebben om de temperatuur omhoog te brengen van 23 naar 24 of hoger voor meer ester productie?

  Die zoetheid die je proeft maakt de gist en is stam afhankelijk. Neem bijvoorbeeld Belle Saison, gist extreem diep uit en geeft toch een relatief zoet bier.

  Ingo
 • #27 door Roodwang Gepost op 07 Sep 2017
 • En het hergebruik van de slurry?
  Ik ben nu een IPA aan het vergisten en zou het leuk vinden om  met de slurry een tripel erachter te doen met min of meer hetzelfde recept. (Natuurlijk met minder hop en geen koudhop)
  Met de slurry dus.
  Kan ik gewoon het wort in hetzelfde gistvat gieten over twee weken of moet ik de gist eerst laten bezinken en afgieten en zo?
 • #28 door seed7 Gepost op 07 Sep 2017
 • Als je dat doet dan start je met een overmaat aan gist, je kunt er wat gist uit scheppen. Ook als je dit wilt doen ga van licht naar zwaar bier en van licht gehopt naar zwaar gehopt. De gist neemt veel bitterheid op, iets om rekening mee te houden bij een tripel.
  Beter dan op de oud slurry verder te gaan is het om tijdens de hoofdvergisting gist van boven af te oogsten, versere en fittere gist krijg je niet. Dat een paar dagen in de koelkast bewaren tot je het in kunt zetten, maar geen weken bewaren. Twee tot vier dagen.

  Ingo
 • #29 door Roodwang Gepost op 07 Sep 2017
 • grappig.. dat wist ik niet. Dat gist ook de bitterheid mee kon nemen. Maar de hoofdvergisting is nu. de eerste vraag: hoe vang je die gistcellen? Zit dat in het schuim?
  Tweede vraag: Heeft dat wel zin met een houdbaarheid van 3 dagen? Ik moet nog koudhoppen. Duurt nog wel 2 weken voordat ik ga bottelen (en opnieuw brouwen)

 • #30 door seed7 Gepost op 08 Sep 2017
 • grappig.. dat wist ik niet. Dat gist ook de bitterheid mee kon nemen. Maar de hoofdvergisting is nu. de eerste vraag: hoe vang je die gistcellen? Zit dat in het schuim?
  Tweede vraag: Heeft dat wel zin met een houdbaarheid van 3 dagen? Ik moet nog koudhoppen. Duurt nog wel 2 weken voordat ik ga bottelen (en opnieuw brouwen)

  En niet alleen bitterheid. Schlenkerla's lichtste rookbier wordt zonder rookmout gebrouwen, alleen maar met de gist uit een bier met gerookte mout.

  Met een goed gereinigde en gedesinfecteerde pollepel voorzichtig wat van de toplaag afromen en in een gedesinfecteerde pot doen. Bij het afromen zo min mogelijk jongbier mee scheppen. Andere methode is een jampot met twee buisjes door de deksel, aan een buisje zuig je en met het andere zuig je de gist op.

  Als het twee weken duurt is het inderdaad niet heel erg zinvol. 'top cropping' zoals de Engelsen het noemen is vooral handig als je continu kort op elkaar kunt /wilt brouwen, je kunt het dan vele tientallen brouwsels volhouden. Je kunt met een beetje van de op deze manier geoogste gist wel weer een goede starter opzetten.

  Ingo
 • #31 door hansHalberstadt Gepost op 08 Sep 2017
 • Wat ik soms doe als ik 2 x achter elkaar brouw is inderdaad de slurry eerst in de koelkast bewaren en daarna ca 1/3 van de slurry voorzien van wat verse wort aan het begin van de brouwdag en dan goed beluchten. dan gist deze flink als je hem aan het brouwsel toevoegt. dan brouwsel ook goed beluchten, voor zware bieren herbeluchten na ca 4-6 uur liefst ca een uurtje voordat de gisting zichtbaar begint.
  geeft dan bij mij een vlotte gisting. Doel is vooral om veel verjonging van cellen te krijgen, dus niet alle slurry gebruiken. Beluchten op die manier geeft nauwelijks nadelen omdat de zuurstof vrijwel direct door de gist wordt opgenomen en niet de kans krijgt om het wort te oxideren.
  De slurry kun je best 2 weken bewaren omdat hij toch daarna weer geheractiveerd wordt.

   
Pagina's:
Actions