Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Rogge-gember witbier  (gelezen 925 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sander_G

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Rogge-gember witbier
« Gepost op: 21-08-2017 16:32 u »
Hallo collega brouwers, hierbij wil ik graag een recept met jullie delen. Dit recept is me uitzonderlijk goed bevallen. Laat het me maar weten als je er ook een poging aan waagt. Ik ben benieuwd!

Dit bier is fris, droog, ietwat kruidig en aan de donkere kant voor een witbiertje.

OG 1,050
FG: 1,026
ABV: 4,8%
IBU: 27

Voor 15 liter

3 kg Pilsmout
2 kg tarwemout
0,5 kg rogge
0,4 kg havervlokken (voorgekookt)

Gist WY3944 Wyeast belgian witbier


Maischen:

25 liter water verhit tot 62 graden, mout toegevoegd en 50 min. Op temperatuur houden.
Verhitten naar 72 graden, 10 min. Op temperatuur houden.
Verhitten naar 78 graden, 5 min. Op temperatuur houden.

Spoelen met 7 liter water op 78 graden.

Hop:
60' 30 gr Saaz 3,3%
30' 15 gr Saaz 3,3%
10' 25 gr oranjeschil (bitter)
10' 8 gr Citra 12,5%
10' 35 gr verse gember
0' 7 gr Citra 12,5%
0' 25 gr Yerba Mate

Veel plezier met dit recept! Ik zou een volgende keer wat meer gember gebruiken. Nu kon ik hem niet zo goed proeven, eigenlijk alleen nadat ik eerst een slok van normale pils had genomen. De Citra is een hele goede combinatie met dit bier. Yerba Mate is misschien een onbekend bij de meeste brouwers en een smaak die je niet zo snel thuis kunt brengen. Het is een soort aardse, kruidig-bittere thee uit Zuid-Amerika. Probeer het eens zou ik zeggen! Ik ben geen fan van Iki bier (met groene thee) of Earl Grey IPA maar Yerba Mate geeft een leuke draai aan dit bier.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline dePol

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: be
  • Je brasse donc je suis
Re: Rogge-gember witbier
« Reactie #1 Gepost op: 23-08-2017 13:42 u »
Citaat
Hop:
60' 30 gr Saaz 3,3%
30' 15 gr Saaz 3,3%
10' 25 gr oranjeschil (bitter)
10' 8 gr Citra 12,5%
10' 35 gr verse gember
0' 7 gr Citra 12,5%
0' 25 gr Yerba Mate

Ik heb wat vragen bij hoe je de hopgift noteert.  Misschien is dit wel een standaardnotering maar ik heb daar geen ervaring mee.

60' 30 gr Saaz 3,3%:  Is dat na 60' koken?  Of van in het begin en dan 60 minuten met deze hop?
En dan zo verder voor alle andere?

En wat met die 0' (2 verschillende)? Is dat dry-hopping?  Indien ja, na de hoofdgisting? En hoe lang?

Kortom, kun je het wat beter uitleggen voor een slechte verstaander als ik?

Pol

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Rogge-gember witbier
« Reactie #2 Gepost op: 23-08-2017 14:23 u »
60 minuten voor einde koken gaat er 30 gram Saaz in.
Bij vlamuit (op het moment dat je de warmtebron uitdraait na het koken) gaat de Citra er in.

Offline Sander_G

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rogge-gember witbier
« Reactie #3 Gepost op: 25-08-2017 21:43 u »
Inderdaad @tdp, zo moet je de notatie interpreteren. @dePol als je verder nog vragen hebt dan kom maar door.

Offline dePol

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: be
  • Je brasse donc je suis
Re: Rogge-gember witbier
« Reactie #4 Gepost op: 29-08-2017 13:12 u »
Sorry voor de vertraging -ik was enkele dagen niet op het forum.

Ja, ik heb toch nog een vraag.  Hoe lang laat je die Citra (en de rest dat op 0" erin  gaat) in het brouwsel.

Normaal haal ik wanneer de vlam uitgaat mijn hop er uit en ga dan onmiddellijk koelen

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Rogge-gember witbier
« Reactie #5 Gepost op: 29-08-2017 14:07 u »
Ik laat de hop tijdens het koelen gewoon zitten, en hevel over op het moment dat ik het op temperatuur heb.

Offline dePol

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: be
  • Je brasse donc je suis
Re: Rogge-gember witbier
« Reactie #6 Gepost op: 30-08-2017 10:38 u »
Dank je wel.   

Dus als ik het goed voor heb krijg je dan een snelle extractie van de Citra aroma's door de warmte, maar weinig verlies van de essentiŽle (vluchtige) smaakaroma's omdat je niet meer kookt.

Dat ga ik eens proberen.

Groetjes,

Pol

Offline Sander_G

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rogge-gember witbier
« Reactie #7 Gepost op: 01-09-2017 08:48 u »
Dat klopt. Ik begin nog niet met koelen tot er besmettingsgevaar ontstaat. Ik houd daarbij een ruime marge aan (80 graden). Als Je op het forum zoekt naar vlam uit hopgift kom je nog een hoop info tegen.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rogge-gember witbier
« Reactie #8 Gepost op: 02-09-2017 02:24 u »
Dit lijkt me een heel lekker biertje :)
Ik zou er nog een kaneelpijpje aan toevoegen.

Tags: