Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Rook/hout/whisky/chocolade porter  (gelezen 303 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Rook/hout/whisky/chocolade porter
« Gepost op: 13-08-2017 17:35 u »
Hallo allen.
Binnenkort ga ik eens een porter brouwen. Ik ben nog niet zo thuis in dit type bier, vandaar dat ik weer eens om jullie input vraag.
Het idee van dit bier is dat ik in de koude natte maanden een lekker stevig bier heb om van te snoepen.
Ik wil er graag toetsen van chocolade, roast en rook in hebben. Omdat ik ook erg van rokerige whiskey houd dacht ik om whiskey malt van castle malting te gebruiken voor de rook. Het mag best nog wat zoet zijn zolang er andere smaken tegenover staan. Ik wil ook wat experimenteren met hout, dus ik zal een deel van de batch splitsen en op hout snippers zetten. Hierbij dacht ik aan whiskey barrel snippers. Ik heb nog niet besloten of en hoe ik dat hout ga voorbehandelen.

En hoe zit het met het waterprofiel voor porters/stouts?

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRook/hout/whisky/chocolade
Brouwdatum09-08-2017
BierstijlPorter (Robust)
Volume30,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)100 EBC
Berekende bitterheid (Noonan)67 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
30,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
8,55 gNaHCO3
15,85 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
35 mg/l5 mg/l107 mg/l317 mg/l40 mg/l18 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC67,8 %
1,00 kgCh‚teau WhiskyCastle malting3 EBC10,4 %
0,75 kgCara-amberWeyermann70 EBC7,8 %
0,50 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC5,2 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,2 %
0,33 kgZwarte moutThomas Fawcett and Sons1300 EBC3,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 įC2 min.60 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
44,2 gAdmiralpellets14,8%60 min.64,3 IBU
20,0 gFugglebellen4,3%15 min.2,2 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
120,00 gEikenhoutsnippers, whiskeyvatensmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)London Ale Yeast (1028)bovengist

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.045
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rook/hout/whisky/chocolade porter
« Reactie #1 Gepost op: 13-08-2017 21:25 u »
En hoe zit het met het waterprofiel voor porters/stouts?

Wees er op bedacht dat chocolademout en zwarte mout de pH flink kunnen drukken. Tegenwoordig heb ik calciumcarbonaat in huis voor een pH correctie (verhoging) bij het brouwen van donkere bieren.
Houd de pH daarom in de gaten en corrigeer zo nodig.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rook/hout/whisky/chocolade porter
« Reactie #2 Gepost op: 13-08-2017 23:07 u »
Wees er op bedacht dat chocolademout en zwarte mout de pH flink kunnen drukken. Tegenwoordig heb ik calciumcarbonaat in huis voor een pH correctie (verhoging) bij het brouwen van donkere bieren.
Houd de pH daarom in de gaten en corrigeer zo nodig.
Ja, ik ging er al van uit dat ik pH moest gaan verhogen ipv verlagen.

Offline yurizgz

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rook/hout/whisky/chocolade porter
« Reactie #3 Gepost op: Gisteren om 12:05 »
Het lijkt een mooie recept, dus ik ga probeer het :). Wat was uw kookvolume (l)?

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rook/hout/whisky/chocolade porter
« Reactie #4 Gepost op: Gisteren om 14:03 »
Ik heb hem nog niet gebrouwen, maar voor dit recept zou mijn kookvolume 36,6 zijn.

Ik heb het recept trouwens aangepast, deels omdat het me lekkerder lijkt, maar ook vanwege beschikbaarheid van sommige ingrediŽnten.

Dit is hoe ik nu van plan ben hem te brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRook/hout/whisky/chocolade
Brouwdatum09-08-2017
BierstijlPorter (Robust)
Volume30,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)103 EBC
Berekende bitterheid (Noonan)52 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
30,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
9,66 gCaCO3
8,50 gMgSO4
1,00 gNaCl
15,85 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
164 mg/l33 mg/l42 mg/l169 mg/l60 mg/l128 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC67,8 %
1,00 kgCh‚teau WhiskyCastle malting3 EBC10,4 %
0,75 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons125 EBC7,8 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,2 %
0,50 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC5,2 %
0,33 kgRoasted barleyThomas Fawcett and Sons1300 EBC3,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 įC2 min.60 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gAdmiralbellen13,9%60 min.49,8 IBU
20,0 gE.K. Goldingpellets4,3%15 min.2,4 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
125,00 gEikenhoutsnippers, amerikaans medium roastsmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)London Ale Yeast (1028)bovengist

Tags: