Pagina's:
Actions
  • #1 door BLUB Gepost op 13 Aug 2017
  • Brouwers

    Een tijdje terug een Diablo Fuego Ale van Klein Duimpje gedronken, een erg pittig biertje, zeg maar een heel erg pittig biertje  :echtboos:
    Nu hou ik wel van pittig maar dit was echt over de top.

    Gisteren het onderstaand bier gebrouwen met de mouten die Klein Duimpje op het etiket geeft (waarvoor dank), niet in procenten maar toch  :)
    Orgineel zitten er twee soorten pepers in t.w. Chipotle peper en Habanero peper.
    Ik wil het houden bij alleen Chipotle peper.
    Omdat tijdens koken het meeste van de peper verloren gaat moet hij verder in het proces zijn rol gaan spelen.

    Dus nu mijn vraag:

    Wie kan mij aangeven hoeveel gram per liter?
    Wanneer, als pepervorm in de nagisting? of getrokken in alc. 80% toevoegen bij bottelen?


    Alvast bedankt voor de reacties.


    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk9.4
    Naam receptPepertje
    Brouwdatum12-08-2017
    BiertypeOverige bieren
    Volume27,4 l
    Begin SG1,070 SG
    Berekende kleur (Morey)47 EBC
    Berekende bitterheid (Rager)31 IBU
    Brouwzaalrendement79,7 %
    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten
    HoeveelheidIngrediŰnt
    27,00 lWater uit Zutphen
    10,72 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water
    CaMgNaHCO3ClSO4
    66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


    Vergistbare ingrediŰnten
    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    6,594 kgPilsmoutDingemans3 EBC83,0 %
    0,397 kgCara 45Dingemans45 EBC5,0 %
    0,397 kgSpecial BDingemans350 EBC5,0 %
    0,159 kgChocolademoutDingemans900 EBC2,0 %
    0,397 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,0 %


    Maischschema
    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Beta-amylaserust62,0 ░C1 min.20 min.3,6 l/kg
    Alfa-amylaserust72,0 ░C15 min.30 min.3,6 l/kg
    Uitmaischen78,0 ░C10 min.5 min.3,6 l/kg


    Hop
    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    20,4 gGalenapellets13,2%60 min.31,0 IBU


    Overige ingrediŰnten
    HoeveelheidNaamTypeGebruik
    5,00 gKaneelstokspecerijkoken
    10,00 gChipotle peper (hoeveel, hoe en wanneer?)specerijbottelen


    Gist
    HoeveelheidNaamType
    23,0 gSafale American (US-05)bovengist


     :degroeten:

    BLUB
  • #2 door Mario72 Gepost op 13 Aug 2017
  • Ik heb begin van het jaar een porter gebrouwen met op de navergisting Madame Jeanette peper. Ik heb toen de peper open gesneden, de zaden eruit gehaald en het vlees licht ingesneden. Op 7,5 liter heb ik er 3 pepers ingedaan. Niks gedaan als getrokken in alcohol, er zo ingegooid. Het eindresultaat was inderdaad een pittig biertje maar niet dat het vervelend gaat worden. Misschien heb je hier wat aan.
  • #3 door BLUB Gepost op 13 Aug 2017

  • Wow, 3 pepers op 7,5 liter wordt voor mij dus ongeveer 11 pepers  :nut:

    Madame Jeanette is een van de sterkste pepers dus is het maar goed dat je de zaden en vooral de zaadlijsten hebt verwijderd, daar zit het meeste capsa´cine in en dan vooral de zaadlijsten, het vruchtvlees is niet zo sterk.

    Misschien ga ik wel splitsen en een gedeelte op jouw manier doen :brouwen:

     :degroeten:

    BLUB
  • #4 door jpt Gepost op 14 Aug 2017
  • De scoville schaal kan misschien uitkomst bieden http://www.thefullwiki.org/Scoville_scale

    Ik heb zelf wel eens met groene peperbollen geŰxperimenteerd bij het bottelen. Was verrassend. Hoger zou ik niet snel gaan.
  • #5 door BLUB Gepost op 14 Aug 2017


  • Ik heb zelf wel eens met groene peperbollen geŰxperimenteerd bij het bottelen. Was verrassend. Hoger zou ik niet snel gaan.

    Hoe bedoel je bij het bottelen? Manier van toevoegen?

     :degroeten:

    BLUB
  • #6 door Gerb Gepost op 14 Aug 2017
  • Ik weet uit betrouwbare bron dat er in de Diablo Fuego van 2015 (=versie 2) 350 gram pepers in alcohol zijn geextraheerd en aan 1000 liter bier zijn toegevoegd. Op het label staat dat het bier meer balans heeft, bedoel jij deze ook BLUB? Het bier is nog steeds vrij pittig, maar al veel minder dan versie 1.
  • #7 door BLUB Gepost op 14 Aug 2017
  • Ik weet uit betrouwbare bron dat er in de Diablo Fuego van 2015 (=versie 2) 350 gram pepers in alcohol zijn geextraheerd en aan 1000 liter bier zijn toegevoegd. Op het label staat dat het bier meer balans heeft, bedoel jij deze ook BLUB? Het bier is nog steeds vrij pittig, maar al veel minder dan versie 1.

    Perfect, hier heb ik wat aan  :groots: :groots:

    Inderdaad is dat het bier (versie 2) wat Klein Duimpje samen met Gerben Harteveld heeft gebrouwen en als versie 1 pittiger was WOW :echtboos:

    Ik ga de eenheden terug rekenen en zeker de helft op deze manier bottelen.

    De andere helft misschien pepers toevoegen bij de nagisting, kijken wat het lekkerst is  :proost:

     :degroeten:

    BLUB
  • #8 door Mario72 Gepost op 14 Aug 2017

  • De andere helft misschien pepers toevoegen bij de nagisting

    BLUB
    Ik heb wel gemerkt dat de pepers in de navergisting geen goed doen voor je schuimhoudbaarheid. Het zakt vrij snel in maar bij meerdere bieren die ik gedronken heb waar peper in zat hadden dit verschijsel.
  • #9 door Twan84 Gepost op 15 Aug 2017
  • Ik lees even mee en hoop dat je t resultaat nog gaat posten.
    Maar pepers in 80% alc? Dan gast toch het hele effect van de pepers verloren? Capsa´cine lost op in alcohol.

    Ik kweek pepers in mijn kas en wil ze ook nog een keer in bier gaan gebruiken. Heb oa. Habanero, Scotch Bonnet, Naga Jolokia en Carolina Reaper (heetste ter wereld). Wil er wel wat beschikbaar stellen als er niet te veel nodig zijn.

    De Habanero in mijn kas.
  • #10 door Knobby Gepost op 15 Aug 2017
  • Ik lees even mee en hoop dat je t resultaat nog gaat posten.
    Maar pepers in 80% alc? Dan gast toch het hele effect van de pepers verloren? Capsa´cine lost op in alcohol.
    dat zit dan dus mooi in je bier als je dat er dan bij kiepert
  • #11 door Gerb Gepost op 15 Aug 2017
  • Perfect, hier heb ik wat aan  :groots: :groots:

    Inderdaad is dat het bier (versie 2) wat Klein Duimpje samen met Gerben Harteveld heeft gebrouwen en als versie 1 pittiger was WOW :echtboos:

    ....

    Drie keer raden waar mijn forumnaam vandaan komt... In de tweede versie is de verdeling van het extract minder goed verlopen. Een deel heeft relatief 'weinig' hitte, een ander deel heeft 'iets te veel'.
  • #12 door William Gepost op 15 Aug 2017
  • Drie keer raden waar mijn forumnaam vandaan komt... In de tweede versie is de verdeling van het extract minder goed verlopen. Een deel heeft relatief 'weinig' hitte, een ander deel heeft 'iets te veel'.

    Is jouw forumnaam echt ge´nspireerd door de brouwer van de Diablo Fuego? Cool uhm hot ;D
  • #13 door Gerb Gepost op 15 Aug 2017
  • Hij is een held! Ik zeg het U, een held!
  • #14 door BLUB Gepost op 15 Aug 2017
  • Ik lees even mee en hoop dat je t resultaat nog gaat posten.
    Maar pepers in 80% alc? Dan gast toch het hele effect van de pepers verloren? Capsa´cine lost op in alcohol.




    Resultaat zal ik zeker posten, dat de Capsaicine oplost is ook de bedoeling.

    Drie keer raden waar mijn forumnaam vandaan komt... In de tweede versie is de verdeling van het extract minder goed verlopen. Een deel heeft relatief 'weinig' hitte, een ander deel heeft 'iets te veel'.

    Is u de Gerben zelf  :denken:  Ik had dan zeker het bier met "iets teveel"


     :degroeten:

    BLUB
  • #15 door Aart_95 Gepost op 15 Aug 2017
  • Gemalen peper toevoegen is zeker geen goed idee?  Als dat wel een idee is wanneer zou je dat dan het beste kunnen doen?

  • #16 door Gerb Gepost op 16 Aug 2017
  • Citaat
    Is u de Gerben zelf  :denken:  Ik had dan zeker het bier met "iets teveel"
    Ik heb het recept ontwikkeld en samen met Klein Duimpje gebrouwen. Ik denk dat je aan de gepeperde kant zat..

    In het orginele recept zit brown malt.

    Aart, wat bedoel je precies met gemalen peper, zoiets als zwarte peper? Of gemalen chipotle, vlokken? Naar mijn mening zijn er 2 opties: Of een extract maken en de peper in alcohol weken (alcohol aan het bier toevoegen) of de gemalen peper in de navergisting doen, er is tenslotte al alcohol gevormd en dit zorgt voor extractie van hitte en smaak.
  • #17 door Aart_95 Gepost op 16 Aug 2017
  • Ik heb het recept ontwikkeld en samen met Klein Duimpje gebrouwen. Ik denk dat je aan de gepeperde kant zat..

    In het orginele recept zit brown malt.

    Aart, wat bedoel je precies met gemalen peper, zoiets als zwarte peper? Of gemalen chipotle, vlokken? Naar mijn mening zijn er 2 opties: Of een extract maken en de peper in alcohol weken (alcohol aan het bier toevoegen) of de gemalen peper in de navergisting doen, er is tenslotte al alcohol gevormd en dit zorgt voor extractie van hitte en smaak.
    Ik bedoelde inderdaad de zwarte peper die je al kant en klaar gemalen in de winkel kunt kopen.
  • #18 door Twan84 Gepost op 16 Aug 2017
  • Pepers oplossen in alcohol.
    Moet dat die dure ethanol van arsegan zijn waar je dus ook accijns over betaald? Ik neem aan dat je niet zomaar een fles desinfectie alcohol hiervoor kan gebruiken?
  • #19 door William Gepost op 16 Aug 2017
  • Wodka
  • #20 door BLUB Gepost op 16 Aug 2017
  • Ethanol maak je zelf  ;)
  • #21 door BLUB Gepost op 16 Aug 2017

  • In het orginele recept zit brown malt.

    Ik heb niet geprobeerd om een exacte kloon te brouwen, dat lukt toch niet, dus aangepast op wat ik in huis had.

    Nog een vraagje nu ik toch de Brouwer "aan de lijn" heb: waar op het etiket chocolade staat wordt daar chocolademout mee bedoeld of echt chocolade?

     :degroeten:

    BLUB
  • #22 door Eric v B Gepost op 16 Aug 2017
  • Enige tijd geleden heb ik onderstaande recept met Chipotle peper gebrouwen. Het is een recept uit het boek van Mikkeller. Ik heb Chipotle peper poeder toegevoegd. Als je van pittig bier houdt, dan moet je meer peperpoeder gebruiken want deze hoeveelheid gaf slechts een pittige toets. Zelf vond ik het een heerlijk bier maar de meningen waren verdeeld. Met name over peper in bier.

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk036
    Naam receptChipotle Porter
    Brouwdatum03-07-2016
    BierstijlPorter (Robust)
    Volume17,0
    Begin SG1,068 SG
    Eind SG1,026 SG
    Schijnbare vergistingsgraad61,8%
    Alcoholgehalte5,5 vol.%
    Berekende kleur (Morey)188 EBC
    Berekende bitterheid (Tinseth)47 IBU
    Brouwzaalrendement67,1 %
    Kooktijd70 min.


    Water en brouwzouten
    HoeveelheidIngrediŰnt
    20,00 lVenlo water.
    1,40 gCaCl2
    1,70 gCaSO4
    3,40 gNaHCO3
    8,41 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water
    CaMgNaHCO3ClSO4
    88 mg/l5 mg/l56 mg/l183 mg/l32 mg/l70 mg/l


    Vergistbare ingrediŰnten
    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    3,80 kgPale Ale MoutSBI7 EBC62,1 %
    0,74 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC12,1 %
    0,60 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC9,8 %
    0,58 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC9,5 %
    0,40 kgRoasted 1400Steinbach1400 EBC6,5 %


    Maischschema
    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Beta-amylaserust63,0 ░C1 min.45 min.3,3 l/kg
    Alfa-amylaserust72,0 ░C15 min.30 min.3,3 l/kg
    Uitmaischen78,0 ░C10 min.5 min.3,3 l/kg


    Hop
    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    20,0 gColumbuspellets13,4%60 min.37,8 IBU
    30,0 gSaazbellen2,7%15 min.5,1 IBU
    45,0 gColumbuspellets13,4%1 min.3,7 IBU


    Overige ingrediŰnten
    HoeveelheidNaamTypeGebruik
    12,00 gChipotle Chili poederspecerijkoken


    Gist
    HoeveelheidNaamType
    1,5 l starterCalifornia Ale (WLP001)bovengist


    Vergisting
    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting20,0 ░C
    Max. temp. hoofdvergisting20,0 ░C
    Eind temp. hoofdvergisting20,0 ░C
    Eind SG hoofdvergisting1,040 SG
    Schijnbare vergistingsgraad41,2%
    Temp. nagisting20,0 ░C
    Start lagering24-07-2016
    Temp. lagering10,0 ░C


  • #23 door tdp Gepost op 16 Aug 2017
  • Enige tijd geleden heb ik onderstaande recept met Chipotle peper gebrouwen. Het is een recept uit het boek van Mikkeller. Ik heb Chipotle peper poeder toegevoegd. Als je van pittig bier houdt, dan moet je meer peperpoeder gebruiken want deze hoeveelheid gaf slechts een pittige toets. Zelf vond ik het een heerlijk bier maar de meningen waren verdeeld. Met name over peper in bier.

    Was een verrassend bier inderdaad! Kon de peper wel waarderen destijds, was op een mooie manier aanwezig :)
  • #24 door Gerb Gepost op 16 Aug 2017
  • Ik heb niet geprobeerd om een exacte kloon te brouwen, dat lukt toch niet, dus aangepast op wat ik in huis had.

    Nog een vraagje nu ik toch de Brouwer "aan de lijn" heb: waar op het etiket chocolade staat wordt daar chocolademout mee bedoeld of echt chocolade?

     :degroeten:

    BLUB

    In het bier is chocolade gebruikt, 80% cacao
  • #25 door BLUB Gepost op 17 Aug 2017
  • In het bier is chocolade gebruikt, 80% cacao

    Bedankt, nog een reden om hem weer een keer te brouwen maar dan met echte chocolade  :brouwen:

     :degroeten:

    BLUB
Pagina's:
Actions