Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Wyeast 5112 voor een "spontane vergisting"  (gelezen 372 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Dees Dubbel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wyeast 5112 voor een "spontane vergisting"
« Gepost op: 09-08-2017 18:09 u »
Net Wyeast 5112 gekocht. Dus geen spontane gisting.

De uitleg van Brouwland:
...
Deze gist wordt over het algemeen samen gebruikt met andere wilde gisten (*), melkzuurbacteriŽn (**) en Saccharomyces Cerevisiae.
...
Heeft normaal gezien 3 tot 6 maanden(***) veroudering nodig om de smaak volledig te kunnen ontwikkelen. Middelmatige uitvlokking. ...

(*) Spijtig genoeg verkoopt Brouwland de andere wilde gisten (Brettanomyces van White Labs) niet meer.
(**) gewoon aanzuren met melkzuur moet ook lukken.
(***) 6 maand is niet zo erg toch en 3 maand zou heel goed zijn.

Dit is nu het voordeel van reingist, je weet minstens wat je niet kan verwachten en je kan je experiment 1 op 1 herhalen. Zelfs de zogenaamde wilde gisting is mijn inziens niet zomaar spontaan; de brouwer doet wel degelijk "iets" en gaat heus niet staan/liggen/zitten wachten tot toevallig de juiste bacterie en gistcel in het open vat wort valt. Er zijn oneindig meer wilde gisten en bacteriŽn met een afschuwelijke smaak en geur dan omgekeerd.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 321
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Wyeast 5112 voor een "spontane vergisting"
« Reactie #1 Gepost op: 09-08-2017 20:03 u »
Net Wyeast 5112 gekocht. Dus geen spontane gisting.

De uitleg van Brouwland:
...
Deze gist wordt over het algemeen samen gebruikt met andere wilde gisten (*), melkzuurbacteriŽn (**) en Saccharomyces Cerevisiae.
...
Heeft normaal gezien 3 tot 6 maanden(***) veroudering nodig om de smaak volledig te kunnen ontwikkelen. Middelmatige uitvlokking. ...

(*) Spijtig genoeg verkoopt Brouwland de andere wilde gisten (Brettanomyces van White Labs) niet meer.
(**) gewoon aanzuren met melkzuur moet ook lukken.
(***) 6 maand is niet zo erg toch en 3 maand zou heel goed zijn.

Dit is nu het voordeel van reingist, je weet minstens wat je niet kan verwachten en je kan je experiment 1 op 1 herhalen. Zelfs de zogenaamde wilde gisting is mijn inziens niet zomaar spontaan; de brouwer doet wel degelijk "iets" en gaat heus niet staan/liggen/zitten wachten tot toevallig de juiste bacterie en gistcel in het open vat wort valt. Er zijn oneindig meer wilde gisten en bacteriŽn met een afschuwelijke smaak en geur dan omgekeerd.
In de houten structuur boven de koelschepen van vele 'spontaan'vergiste bieren wemelt het van de juiste gist. Concentraties van vele orden van grootte hoger dan buiten. In feite is het helemaal geen spontane gisting meer maar een andere 'hands off' manier van gist enten en bewaren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.232
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast 5112 voor een "spontane vergisting"
« Reactie #2 Gepost op: 09-08-2017 20:04 u »
We leven in het internettijdperk. De tijd dat alleen lokaal je spullen kunt kopen is voorbij. Uit de hele wereld kun je spullen naar jou thuis sturen, daar hoef je je huis niet voor uit. Het enige nadeel is dat je verzendkosten moet betalen.

Zie bijvoorbeeld https://www.morebeer.com/category/Wyeast-liquid-lambic-yeast.html
Een prima leverancier. Twee jaar geleden heb ik in California een bezoekje gebracht. Het was grappig te zien dat ik daar in het systeem zat omdat ik er diverse keren spullen besteld heb.

Offline Dees Dubbel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 5112 voor een "spontane vergisting"
« Reactie #3 Gepost op: 14-08-2017 16:53 u »
Bedankt, maar het zou handiger zijn als het korter onderweg is, ben er een beetje bang van.

White labs zit ook in Denemarken.

Tags: