Pagina's:
Actions
  • #1 door Orangeloo Gepost op 12 Aug 2017
  • Weer wat ervaring en kennis vergaren. Brouwen met rogge.
    Recept gebaseerd op het recept van Brewdog Lichtenstein Pale ale.

    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Naam receptOrange Rye
    Kenmerknr 135 17/10
    Brouwdatum13-8-2017
    BiertypePale Ale (American)
    Aantal liters15
    Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
    Brouwzaalrendement73,1%


    Algemeen
    OmschrijvingWaarde
    Totaal benodigd brouwwater29,2 liter
    Maischdikte3,7 l/kg
    Maischwater16,1 liter
    Spoelwater13,1 liter
    Kooktijd90 minuten
    Berekende kleur18 EBC (Dan A. Morey)
    Berekende bitterheid50 EBU (Glenn Tinseth)


    Mout
    Moutnaam% StortMassaKleur
    Palemout (TS)82,0 %3,568 kg7 EBC
    Munchener Light (TS)9,0 %0,392 kg13 EBC
    Roggemout6,0 %0,261 kg6 EBC
    Crystal malt3,0 %0,131 kg130 EBC


    Hop
    Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
    Columbus15,7 %10 gr90 minuten25 EBU
    SimcoeŽ11,8 %6 gr30 minuten8 EBU
    Cascade6,9 %6 gr30 minuten5 EBU
    Amarillo 20169,5 %6 gr30 minuten6 EBU
    SimcoeŽ11,8 %6 gr15 minuten5 EBU
    Cascade6,9 %6 gr15 minuten3 EBU
    Amarillo 20169,5 %6 gr15 minuten4 EBU
    Columbus15,7 %25 grKoud hop0 EBU
    SimcoeŽ11,8 %25 grKoud hop0 EBU
    Cascade6,9 %25 grKoud hop0 EBU
    Amarillo 20169,5 %25 grKoud hop0 EBU


    Gist
    OmschrijvingWaarde
    GistsoortFermentis Safale US-05
    Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


    Maischschema
    Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
    165°C75 minuten3,7 l/kg
    278°C5 minuten3,7 l/kg


  • #2 door Hay Gepost op 12 Aug 2017
  • Met rogge wil ik ook graag nog een keer brouwen en heb hier al een recept voor.
    Maar omdat ik dit meer een zomerbiertje vind en het daar nu wat laat voor is ga ik maar een herfstbiertje brouwen
    Is 6% roggemout niet wat aan de lage kant?
    Misschien dat ik teveel in mijn recept heb maar dat gaat richting de 20%.
  • #3 door Orangeloo Gepost op 12 Aug 2017
  • Is 6% roggemout niet wat aan de lage kant?
    Misschien dat ik teveel in mijn recept heb maar dat gaat richting de 20%.

    Geen idee, nog geen ervaring mee  ^-^
    Maar dit is de moutstort van de Brewdog Lichtenstein Pale ale.
    Deze heeft een score op untappd van 3,75. moet goed zijn Toch?

    Volgende week gaan we een rogge pale ale brouwen met 46 % rogge, kunnen we het verschil proeven.
  • #4 door Jacques Gepost op 12 Aug 2017
  • Met rogge wil ik ook graag nog een keer brouwen en heb hier al een recept voor.
    Maar omdat ik dit meer een zomerbiertje vind en het daar nu wat laat voor is ga ik maar een herfstbiertje brouwen
    Is 6% roggemout niet wat aan de lage kant?
    Misschien dat ik teveel in mijn recept heb maar dat gaat richting de 20%.

    Waarom zou je met rogge alleen een zomerbier kunnen brouwen? Dat is net zo iets als dat je met tarwe alleen zomerbiertes kunt brouwen.

    Door het alcoholgehalte te verhogen tot boven de 6% wordt het snel een bier voor de donkere maanden van het jaar. Zeker als het aandeel aan munchmout wordt verdubbeld.
Pagina's:
Actions