Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Eerste Kölsch  (gelezen 902 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Eerste Kölsch
« Gepost op: 10-08-2017 10:50 u »
Morgen staat er een Kölsch op het programma.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkGG001
Naam receptGuntrud Gold
Brouwdatum29-03-2017
BiertypeKölsch
Volume40,5 l
Begin SG1,044 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
32,00 lWater uit Venlo
23,60 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l4 mg/l0 mg/l135 mg/l6 mg/l9 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC87,5 %
1,000 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gTargetpellets12,1%60 min.12,5 IBU
20,0 gHallertau Traditionbellen7,2%30 min.6,9 IBU
20,0 gPerlebellen3,2%30 min.3,1 IBU
20,0 gPerlebellen3,2%10 min.1,5 IBU
20,0 gHallertau Traditionbellen7,2%10 min.3,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gNottingham (-)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eskil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • G.H.B Genooier Hoes Brouwerie
    • Genooier Hoes Brouwerie
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #1 Gepost op: 10-08-2017 12:23 u »
Toch voor wat tarwemout gekozen zie ik , mooi zo. Bitterheid is ook mooi, niet te weinig. Ik zou de aroma hoppen alleen op 10/15 minuten doen en niet ook op 30 minuten.

Helaas moet ik werken, kom morgen op het eind van de middag ff aan. :brouwen:

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #2 Gepost op: 10-08-2017 15:16 u »
Ik zie net dat ik geen Nottingham meer heb liggen. Jij toevallig nog wel? Wel k-97 maar slechts één zakje. Heb er twee nodig.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.638
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #3 Gepost op: 10-08-2017 15:41 u »
Wel k-97 maar slechts één zakje. Heb er twee nodig.

Als je nu een starter maakt komt het allemaal in orde.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #4 Gepost op: 10-08-2017 15:50 u »
Als je nu een starter maakt komt het allemaal in orde.
Was ik over aan het denken. Maar waarmee? Geen mout-extract in huis. Met appelsap?

Louis

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #5 Gepost op: 10-08-2017 15:54 u »
Was ik over aan het denken. Maar waarmee? Geen mout-extract in huis. Met appelsap?


Is er een biowinkel in de buurt?  Gerstmoutstroop van Horizon
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15299.msg210162.html#msg210162

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #6 Gepost op: 10-08-2017 17:35 u »
Is er een biowinkel in de buurt?  Gerstmoutstroop van Horizon
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15299.msg210162.html#msg210162


Die is net failliet helaas.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #7 Gepost op: 10-08-2017 19:31 u »
Deze heb ik zelf ooit gepost.
Of probeer Maltbier...
Dus laat ik die maar eens proberen.

Offline Eskil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • G.H.B Genooier Hoes Brouwerie
    • Genooier Hoes Brouwerie
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #8 Gepost op: 10-08-2017 21:14 u »
Misschien een beetje laat, heb genoeg spray-malt, helaas geen Nottingham, wel bergen T-58.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #9 Gepost op: 11-08-2017 08:30 u »
Bedankt voor het aanbod maar T-58 heb ik zelf ook nog voldoende. Net als S-04 en Abbaye. Maar dat zijn gisten voor een Kölsch. Te veel fruit.
Ik heb een starter gemaakt van de K-97 met 250 ml alcoholvrije Weizen en wat gistvoeding. Net gekeken en de hoeveelheid gist lijkt een hele hoop meer. Ik kiep zo de rest van de weizen er ook nog bij en dan kan ik vanavond denk ik wel enten.

Offline Eskil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • G.H.B Genooier Hoes Brouwerie
    • Genooier Hoes Brouwerie
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #10 Gepost op: 11-08-2017 08:51 u »
Heb je het SG gemeten ? Zou 1030/1040 moeten zijn. Ik bedoel heeft alcoholvrije Weizen wel genoeg suiker?

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #11 Gepost op: 11-08-2017 10:26 u »
Nee daar zeg je wat. Had ik moeten doen ja. Wel een aantal malen omgeschonken om CO2 te verliezen en te beluchten.
Het gist in elk geval wel.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Eerste Kölsch
« Reactie #12 Gepost op: 18-08-2017 10:44 u »
Inmiddels staat het bier in de nagisting op 15 graden. Het s.g. is gedaald naar 1,012. Nog 4 a 5 punten te hoog naar mijn mening. Dus ik laat 'm zo nog twee weken staan en dan een koude lagering er achteraan.

Tags: