Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Evaluatie saison gisten  (gelezen 2646 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Evaluatie saison gisten
« Gepost op: 09-08-2017 14:41 u »
Een van mijn favoriete bierstijlen is Saison en ik heb er dan ook al heel wat in diverse variaties gebrouwen. Hierbij heb ik 5 verschil gisten gebruikt en uiteraard heb ik daar een mening over.  ::)  HIER mijn bevindingen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.211
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #1 Gepost op: 09-08-2017 14:55 u »
Een van mijn favoriete bierstijlen is Saison en ik heb er dan ook al heel wat in diverse variaties gebrouwen. Hierbij heb ik 5 verschil gisten gebruikt en uiteraard heb ik daar een mening over.  ::)  HIER mijn bevindingen.


Leuk Adrie!

Mijn ervaring met Belle Saison is steevast een vergistingsgraad van 99 tot 102 %.

En binnenkort komt ook Fermentis met een Saisongist. Ik ben benieuwd hoe die gaat smaken.

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #2 Gepost op: 09-08-2017 15:09 u »
Een van mijn favoriete bierstijlen is Saison en ik heb er dan ook al heel wat in diverse variaties gebrouwen. Hierbij heb ik 5 verschil gisten gebruikt en uiteraard heb ik daar een mening over.  ::)  HIER mijn bevindingen.


Mooie studie! Ik heb zelf alleen nog maar met de Belle Saison gewerkt (6 brouwsels) en opkweek Dupont (3 brouwsels). Ik vond de verschillen niet zo groot, maar misschien lag dat aan de vergistingstemperaturen...

Online Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 448
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #3 Gepost op: 09-08-2017 15:52 u »
Een van mijn favoriete bierstijlen is Saison en ik heb er dan ook al heel wat in diverse variaties gebrouwen. Hierbij heb ik 5 verschil gisten gebruikt en uiteraard heb ik daar een mening over.  ::)  HIER mijn bevindingen.


Hoi Adrie, een mooi onderzoek met mooie inzichten. Zelf heb ik ook hele goede ervaringen met de Dupont-opkweek. De Belle Saison vind ik ook een fijn gistje. Verder heb ik recent gebrouwen met de WLP566, ik moet zeggen tot op heden (zit nu bijna een week in de fles) ook een prima gistje. Heb jij geen WLP ervaringen?

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #4 Gepost op: 09-08-2017 15:54 u »
... Heb jij geen WLP ervaringen?

Nee, tot op heden niet.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 409
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #5 Gepost op: 09-08-2017 16:25 u »
Leuke samenvatting. Ik heb niet zo lang geleden mijn eerste saison gebrouwen, een variatie op jouw saison cheval met de m29. Ik ben er erg over te spreken. De koudhop aromas zitten er nog duidelijk in, maar misschien wrl iets minder dan je zou verwachten van de dosering. Hoe dan ook vind ik hem lekkerder dan 75% van de commercile varianten die ik geproefd heb, dus zeker geslaagd! Zelf ben ik niet zo'n fan van de dupont, maar ik ga nog eens een split batch doen om te zien of dat aan de gist ligt of niet.

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #6 Gepost op: 09-08-2017 16:47 u »
Ik ben gek op de Saison van Dupont, maar met opkweek van hun gist blijf ik toch altijd heel ver weg van die typische Dupont-smaak. Ik heb al enkele heel lekkere saisons gemaakt, de laatste met pils-, tarwe-,roggemout en volspeltmeel en Amerikaanse hoppen. Dat was met de Belle Saison, mijn beste saison tot nu toe.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #7 Gepost op: 09-08-2017 17:06 u »
Ik gebruik de m29 altijd als basis in fruitbieren. Echt een topgist. Zoals adrie al aangaf gist deze ver uit en onderdrukt het de hopsmaak.

Persoonlijk vind ik dit een hele goede gist waarmee je in combinatie met fruit in de buurt van een echte kriek kan komen. Ook heel lekker in combinatie met frambozen.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #8 Gepost op: 09-08-2017 17:45 u »
Wat bijzonder dat Adrie's ervaring met de M29 is dat het 'hop lijkt op te vreten'. Die ervaring heb ik namelijk niet. Het is een favoriete gist van mij, heb er eens per ongeluk een IPA mee vergist (foutje) maar dat werd een heerlijk bier met zeker de nodige hopsmaken en aroma's.
Recent ook nog een sterke saison met de M29 gebrouwen, die staat nu 3 weken op fles en deze is ook gekoudhopt (met nog tips van Adrie). Zeer benieuwd hoe die wordt, vorige week flesje geproefd en was erg veelbelovend, maar nog erg jong.

Moet er wel bijzeggen dat ik 1 zakje M29 ongeveer 3/4 jaar geleden heb gebruikt, sindsdien herbruik ik de gistslurrie hiervan, ben nu met de 4e of 5e generatie bezig.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 409
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #9 Gepost op: 09-08-2017 17:57 u »

Recent ook nog een sterke saison met de M29 gebrouwen, die staat nu 3 weken op fles en deze is ook gekoudhopt (met nog tips van Adrie). Zeer benieuwd hoe die wordt, vorige week flesje geproefd en was erg veelbelovend, maar nog erg jong.
Hoe lang hoort deze te staan voordat hij op dronk is?

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 274
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #10 Gepost op: 09-08-2017 17:58 u »
Ik ben gek op de Saison van Dupont, maar met opkweek van hun gist blijf ik toch altijd heel ver weg van die typische Dupont-smaak.
Die ervaring heb ik ook gehad met mijn Rogge Saison, gebotteld op 10/2/17, heb 2 flessen Saison Dupont van 75 cl opgekweekt en ik moet zeggen, niet het beoogde resultaat, de Saisonsmaak zit er niet 100% in. Heb op 4/8/17 nog eens gebrouwen met 2 brouwvrienden (hier ook aanwezig als Serge en Davy) en we hadden het er ook over, weinig terug te vinden van de Dupont. :-(
Misschien moeten we beginnen op bvb 25 graden, ik ben op 20 graden gestart en gestopt op 32 graden. Volgende keer maar eens de French Saison gebruiken, schijnt ook zeer OK te zijn...

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #11 Gepost op: 09-08-2017 19:57 u »
Wat bijzonder dat Adrie's ervaring met de M29 is dat het 'hop lijkt op te vreten'. Die ervaring heb ik namelijk niet. Het is een favoriete gist van mij, heb er eens per ongeluk een IPA mee vergist (foutje) maar dat werd een heerlijk bier met zeker de nodige hopsmaken en aroma's.
Recent ook nog een sterke saison met de M29 gebrouwen, die staat nu 3 weken op fles en deze is ook gekoudhopt (met nog tips van Adrie). Zeer benieuwd hoe die wordt, vorige week flesje geproefd en was erg veelbelovend, maar nog erg jong.

Moet er wel bijzeggen dat ik 1 zakje M29 ongeveer 3/4 jaar geleden heb gebruikt, sindsdien herbruik ik de gistslurrie hiervan, ben nu met de 4e of 5e generatie bezig.
Volgens mijn ervaringen hangt het er een beetje van af welke hopsoorten je gebruikt.
Ik heb van het jaar twee Saisons gebrouwen met de M29. Beiden hadden ongeveer hetzelfde stamwortgehalte en bitterheid.
Het eerste brouwsel had een aangenaam bittertje waarbij het gistprofiel voor de meeste smaak zorgde.
Het tweede brouwsel heb ik gekoudhopt met Mandarina bavaria en Bramling cross. (in totaal 6 gram/liter). Het aroma viel inderdaad tegen maar met name de smaak van de Bramling cross is in dit bier nog al overheersend en drukt zelfs het gistprofiel naar de achtergrond. Dit bier komt ook een stuk bitterder over dan het andere.

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #12 Gepost op: 09-08-2017 20:30 u »
Die ervaring heb ik ook gehad met mijn Rogge Saison, gebotteld op 10/2/17, heb 2 flessen Saison Dupont van 75 cl opgekweekt en ik moet zeggen, niet het beoogde resultaat, de Saisonsmaak zit er niet 100% in. Heb op 4/8/17 nog eens gebrouwen met 2 brouwvrienden (hier ook aanwezig als Serge en Davy) en we hadden het er ook over, weinig terug te vinden van de Dupont. :-(
Misschien moeten we beginnen op bvb 25 graden, ik ben op 20 graden gestart en gestopt op 32 graden. Volgende keer maar eens de French Saison gebruiken, schijnt ook zeer OK te zijn...
Bij mij gestart op 23 en geindigd op 30C. Misschien toch ook eens de French Saison proberen.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #13 Gepost op: 10-08-2017 09:24 u »
Bij mij gist de opkweek dupont niet erg ver door. Bij drie bieren tot nu toe (Start SG 1.042 - 1.060) eindigde hij rond de 1.006.

Bij belle saison en M29 wel rond de 1.000. Adrie rapporteert weer wel eind sg van .998. Ik vraag me af waar dat aan ligt.


Groet,
Hans

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #14 Gepost op: 10-08-2017 09:27 u »
Mooi onderzoek en prima op tijd. Zaterdag wil ik een Saison gaan brouwen. Hopelijk kan ik nog aan een paar saisongisten komen. Batch opsplitsen en kijken wat er gebeurd.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #15 Gepost op: 10-08-2017 09:46 u »
Leuke uiteenzetting! Ik heb ook al vaak de 3724 gebruikt en voelt aan als een wild paard onder controle te krijgen. Hoge temperaturen zijn nodig maar maken de smaak ook heel snel explosief.
Blij dat ik niet de enige ben die vind dat dit gewoon geen gemakkelijke gist is om mee te werken!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.639
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #16 Gepost op: 10-08-2017 12:10 u »
Een mooie overzicht Adrie. Heel leerzaam voor veel hobbybrouwers. Komt overeen met mijn ervaringen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.744
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #17 Gepost op: 10-08-2017 18:51 u »
3724, wie heeft deze eens geprobeerd met een 'gort droog' maischschema, eventueel een paar enzympjes uit een potje?

Ingo

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #18 Gepost op: 10-08-2017 22:02 u »
3724, wie heeft deze eens geprobeerd met een 'gort droog' maischschema, eventueel een paar enzympjes uit een potje?

Ingo

Ik gebruik hem altijd met een maischschema van 70 min op 65C en uitmaischen op 78C.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #19 Gepost op: 10-08-2017 22:24 u »
3724, wie heeft deze eens geprobeerd met een 'gort droog' maischschema, eventueel een paar enzympjes uit een potje?

Ingo

Tweemaal gemaischt met een limit-dextrinase rust (59/60C gedurende 20 min en daarna 63/72 schema). De eerste keer trok deze gist in n keer door (geen stop bij 1030), de tweede keer een korte stop bij 1030.

Mijn gevoel bij deze gist is dat ie het de 2e keer beter doet als de 1e keer.

Offline PDGRRR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
    • Brouwerij Korenbocht
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #20 Gepost op: 10-08-2017 22:36 u »
Mooi onderzoek, Adrie. Toevallig heb ik een week terug een vrije interpretatie van een kloon van Dupont's "Avec les bons Voeux" gebrouwen, die staat nu te gisten met een zakje WLP590 "French Saison".

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #21 Gepost op: 10-08-2017 22:44 u »
Mooi onderzoek, Adrie. Toevallig heb ik een week terug een vrije interpretatie van een kloon van Dupont's "Avec les bons Voeux" gebrouwen, die staat nu te gisten met een zakje WLP590 "French Saison".
Bons Voeux, een topbier. Hou ons op de hoogte van het resultaat!

Offline PDGRRR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
    • Brouwerij Korenbocht
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #22 Gepost op: 10-08-2017 22:51 u »
Bons Voeux, een topbier. Hou ons op de hoogte van het resultaat!

Zal ik zeker doen. Ik vind het ook een topbier, heb het bjna altijd op voorraad staan in mijn kelder. Vandaar dat ik het ook eens zelf wilde proberen te brouwen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.744
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #23 Gepost op: 11-08-2017 08:43 u »
Mijn gevoel bij deze gist is dat ie het de 2e keer beter doet als de 1e keer.

"Dus" eens proberen vanuit een minimale hoeveelheid cellen opkweken, dan moet in de uiteindelijke starter het merendeel van de cellen in 'maltose modus" staan en hopelijk vlotter doorgaan?

Ingo (hoewel mijn voorkeur bij Saisons toch een gistmengsel blijft)

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.713
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #24 Gepost op: 11-08-2017 09:42 u »
3724, wie heeft deze eens geprobeerd met een 'gort droog' maischschema, eventueel een paar enzympjes uit een potje?

Ingo

Ik lees op de Amerikaanse fora dat genoeg voeding en meer zuurstof (2x zoveel) toevoegen zorgen voor een vlotte vergisting. Verder wordt er ook gezegd dat vergisten zonder tegendruk (geen waterslot) ook zou helpen. Ik heb zelf geen ervaring, maar heb nog 3724 liggen om een saison mee te maken, ben er helaas nog niet aan toe gekomen. Ik ga sowieso testen of zonder waterslot zorgt voor een vlottere vergisting.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.296
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #25 Gepost op: 11-08-2017 09:47 u »
Mooie studie. Mijn laatste saison met Dupont opkweek (Rye voor de Braai) had een wrange bitterheid. Ik dacht eerst aan iets te fijn geschrote roggemout, maar nu ik bovenstaande lees, zou dit inderdaad wel eens aan de gist kunnen liggen.

Saison is overigens een ideaal bier om in de zomer te brouwen, met de hogere temperatuurstolerantie. Zeker voor mensen die geen gistkast hebben, kan je volgens mij de gist gewoon zijn gang laten gaan. Volgens mij heeft Ronnie dit nog gedaan met best wel lekker resultaat zonder te veel bijsmaken.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 409
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #26 Gepost op: 11-08-2017 10:31 u »
Ik lees op de Amerikaanse fora dat genoeg voeding en meer zuurstof (2x zoveel) toevoegen zorgen voor een vlotte vergisting. Verder wordt er ook gezegd dat vergisten zonder tegendruk (geen waterslot) ook zou helpen. Ik heb zelf geen ervaring, maar heb nog 3724 liggen om een saison mee te maken, ben er helaas nog niet aan toe gekomen. Ik ga sowieso testen of zonder waterslot zorgt voor een vlottere vergisting.
Die paar cm druk van dat waterslot heeft minder invloed dan een hoog drukgebied boven Nederland!
Extra gistvoeding en zuurstof zorgt voor meer delingen aan de start van de vergisting, dus zou inderdaad best kunnen helpen. Meer gisten enten zou op dezelfde manier moeten werken.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 833
  • Land: nl
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #27 Gepost op: 11-08-2017 11:12 u »
Hallo biervienden,
Ja erg goed stukje van Adri. Zeer informatief.
Heb zelf aardig wat ervaring met de diverse vloeibare saisongisten want het is bijna de enige gist die ik voor mijn niet zure bieren gebruik.
Jaren opgekweekt uit het flesje, toen enkele jaren W3724 en soms W3711 gebruikt en nu het laatste jaar de WLP565 en WLP566.
Voor mijn gevoel komen W3724 en WLP565 overeen, net als W3711 en WLP566.
Het verbaast me inderdaad dat ik toen ik uit de fles opkweekte  eigenlijk nooit trage gistingen had. IK verweet mezelf bij de trage vergistingen eerst altijd een onvoldoende grote starter, maar dat bleek later niet het geval te zijn.
De flesopkweek komt sterk overeen met W3724 en WLP565: mooie complexe en verassende bieren terwijl dat bij de makkelijkere gisten W3711/WLP566 vaak tegenvalt: deze bieren zijn altijd wat 'te gewoon' zelfs wat saai.
Ik ga weer eens een poosje opkweken uit fles van Dupont of ook eigen flesjes. Ben benieuwd of de vergisting dan wel vlot doorzet.
Ik heb ook menggisten overwogen (bv W3724 mengen met California WLP001) maar toch nog niet gedaan.
Ik weet van iemand die ik ken van Dupont dat ze de temperatuur erg hoog op laten lopen ( boven 30gr), dus dat is ook een optie. Overigens vind ik langzame vergistingen/ bieren die goed de tijd gehad hebben doorgaans veel beter van smaak dan heel snel vergiste bieren.
Doorgaans is de smaak pas optimaal na 4-6 maanden want dan komt het kruidige pas echt mooi door.
Blijft dus een uitzonderlijke gist waar veel uitdaging inzit, maar lastig.

Groetjes, Toon   

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.744
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #28 Gepost op: 11-08-2017 11:42 u »
De Dupont gist bestaat uit meerdere stammen, als ik het me goed herinner heeft Whitelabs ze allemaal geisoleert in collectie. Alles behalve de 566 en de 590 dacht ik, maar pin me er niet op vast.
De 3724 samen met de gist uit de fles werkt voor mij prima.

Ingo

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.713
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #29 Gepost op: 11-08-2017 12:16 u »
Die paar cm druk van dat waterslot heeft minder invloed dan een hoog drukgebied boven Nederland!
Ben het er mee eens dat de druk variatie met en zonder waterslot waarschijnlijk weinig effect hebben. Maar zonder waterslot vergisten zorgt wel ervoor dat er tijdens de vergisting wat zuurstof bij hij gistende bier kan komen. Dus waarschijnlijk zit het niet eens in de tegendruk, maar dit is in ieder geval wel wat die Amerikanen roepen. Ik dit het proberen in ieder geval waard.  In het ergste geval heb ik 20 liter mislukt bier.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.003
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #30 Gepost op: 11-08-2017 12:27 u »
Mooi overzicht Adrie en herkenbaar. Het stokken van de Belgium Saison van Wyeast en de goede resultaten met Dupont opkweek komen goed overeen met mijn beeld. Verder vind ik de Belle saison een heel herkenbaar zoetig smaakje hebben die mij niet bevalt.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.639
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #31 Gepost op: 11-08-2017 15:35 u »
Verder wordt er ook gezegd dat vergisten zonder tegendruk (geen waterslot) ook zou helpen. Ik heb zelf geen ervaring, maar heb nog 3724 liggen om een saison mee te maken, ben er helaas nog niet aan toe gekomen. Ik ga sowieso testen of zonder waterslot zorgt voor een vlottere vergisting.

Eens kijken... De hoogte van de waterkolom in een waterslot is bij een gebruikelijk waterslot maximaal 5 cm. Die invloed lijkt mij verwaarloosbaar. Je hebt een waterkolom nodig van 10 meter voor 1 bar. De invloed van de luchtdruk is groter...
[edit] Ik zie dat dit al eerder is opgemerkt. [/edit]

Wat ik mij wel kan voorstellen is dat wat meer zuurstof bij het bier kan komen wanneer je geen waterslot gebruikt. Aan het begin van de vergisting is dat gunstig voor de vermeerdering van de gist. In een later stadium niet omdat het voor oxidatie van het bier kan zorgen. Naast het voorkomen van infecties is dit de functie van het waterslot.

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #32 Gepost op: 15-08-2017 07:31 u »
Afgelopen weekend de Belle Saison van Lallemand gebruikt. Ongeveer 36 uur later staat het waterslot stil, maar ligt er wel een flinke schuimkraag op het jongbier.

Ik moet de SG nog meten, maar komt het iemand bekend voor dat deze gist zo snel zijn hoofdvergisting afhandelt?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.639
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #33 Gepost op: 15-08-2017 20:57 u »
Afgelopen weekend de Belle Saison van Lallemand gebruikt. Ongeveer 36 uur later staat het waterslot stil, maar ligt er wel een flinke schuimkraag op het jongbier.

Ik moet de SG nog meten, maar komt het iemand bekend voor dat deze gist zo snel zijn hoofdvergisting afhandelt?

De snelheid van de vergisting is vooral afhankelijk van de hoeveelheid gist dat gent is en de temperatuur van de vergisting.
Verder kun je alleen iets zeggen over de vergisting als je gemeten hebt.

Offline PDGRRR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
    • Brouwerij Korenbocht
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #34 Gepost op: 16-08-2017 21:24 u »
Met die WLP590 (French Saison) zat ik in 10 dagen van 1.056 op 1.005. Een kleine smaaktest leert wel dat deze gist een wat zure (of zerpe/rinse?  ;)) smaak geeft, in tegenstelling tot de wat meer "aardse" smaak die de saisons van Dupont hebben. Dryhop zit er nu ook een paar dagen in en zaterdag gaat 't in de fles.

Mogelijk dat ik deze gist nog eens ga gebruiken voor een tweede vergisting na de hoofdvergisting bij een volgende saison waarvan ik het wort splits in 2 batches.

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #35 Gepost op: 16-08-2017 22:38 u »
Met die WLP590 (French Saison) zat ik in 10 dagen van 1.056 op 1.005. Een kleine smaaktest leert wel dat deze gist een wat zure (of zerpe/rinse?  ;)) smaak geeft, in tegenstelling tot de wat meer "aardse" smaak die de saisons van Dupont hebben. Dryhop zit er nu ook een paar dagen in en zaterdag gaat 't in de fles.

Mogelijk dat ik deze gist nog eens ga gebruiken voor een tweede vergisting na de hoofdvergisting bij een volgende saison waarvan ik het wort splits in 2 batches.
:duimop:

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #36 Gepost op: 21-08-2017 16:31 u »
Mooie studie. Mijn laatste saison met Dupont opkweek (Rye voor de Braai) had een wrange bitterheid. Ik dacht eerst aan iets te fijn geschrote roggemout, maar nu ik bovenstaande lees, zou dit inderdaad wel eens aan de gist kunnen liggen.
Cies ik heb jouw saison volgens jouw recept nagebrouwen en afgelopen weekend nog een van gedronken en die smaakte uitstekend. Deze was ook met Dupont opkweek gebrouwen.

Bij een vorige saison heb ik de gistkoek daarna gebruikt voor een zware saison. Deze was niet te drinken, wrang, bitter en veel hogere alcoholen.

Waar dat verschil vanadaan kwam kan ik niet verklaren.

De beide saisons van eerste generatie opkweek smaakten heel goed!

Groet,
Hans

Tags: saison