Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Evaluatie saison gisten  (gelezen 2247 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Evaluatie saison gisten
« Gepost op: 09-08-2017 14:41 u »
Een van mijn favoriete bierstijlen is Saison en ik heb er dan ook al heel wat in diverse variaties gebrouwen. Hierbij heb ik 5 verschil gisten gebruikt en uiteraard heb ik daar een mening over.  ::)  HIER mijn bevindingen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.152
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #1 Gepost op: 09-08-2017 14:55 u »
Een van mijn favoriete bierstijlen is Saison en ik heb er dan ook al heel wat in diverse variaties gebrouwen. Hierbij heb ik 5 verschil gisten gebruikt en uiteraard heb ik daar een mening over.  ::)  HIER mijn bevindingen.


Leuk Adrie!

Mijn ervaring met Belle Saison is steevast een vergistingsgraad van 99 tot 102 %.

En binnenkort komt ook Fermentis met een Saisongist. Ik ben benieuwd hoe die gaat smaken.

Offline Koen S

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #2 Gepost op: 09-08-2017 15:09 u »
Een van mijn favoriete bierstijlen is Saison en ik heb er dan ook al heel wat in diverse variaties gebrouwen. Hierbij heb ik 5 verschil gisten gebruikt en uiteraard heb ik daar een mening over.  ::)  HIER mijn bevindingen.


Mooie studie! Ik heb zelf alleen nog maar met de Belle Saison gewerkt (6 brouwsels) en opkweek Dupont (3 brouwsels). Ik vond de verschillen niet zo groot, maar misschien lag dat aan de vergistingstemperaturen...

Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #3 Gepost op: 09-08-2017 15:52 u »
Een van mijn favoriete bierstijlen is Saison en ik heb er dan ook al heel wat in diverse variaties gebrouwen. Hierbij heb ik 5 verschil gisten gebruikt en uiteraard heb ik daar een mening over.  ::)  HIER mijn bevindingen.


Hoi Adrie, een mooi onderzoek met mooie inzichten. Zelf heb ik ook hele goede ervaringen met de Dupont-opkweek. De Belle Saison vind ik ook een fijn gistje. Verder heb ik recent gebrouwen met de WLP566, ik moet zeggen tot op heden (zit nu bijna een week in de fles) ook een prima gistje. Heb jij geen WLP ervaringen?

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #4 Gepost op: 09-08-2017 15:54 u »
... Heb jij geen WLP ervaringen?

Nee, tot op heden niet.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 321
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #5 Gepost op: 09-08-2017 16:25 u »
Leuke samenvatting. Ik heb niet zo lang geleden mijn eerste saison gebrouwen, een variatie op jouw saison cheval met de m29. Ik ben er erg over te spreken. De koudhop aromas zitten er nog duidelijk in, maar misschien wrl iets minder dan je zou verwachten van de dosering. Hoe dan ook vind ik hem lekkerder dan 75% van de commerciële varianten die ik geproefd heb, dus zeker geslaagd! Zelf ben ik niet zo'n fan van de dupont, maar ik ga nog eens een split batch doen om te zien of dat aan de gist ligt of niet.

Offline Koen S

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #6 Gepost op: 09-08-2017 16:47 u »
Ik ben gek op de Saison van Dupont, maar met opkweek van hun gist blijf ik toch altijd heel ver weg van die typische Dupont-smaak. Ik heb al enkele heel lekkere saisons gemaakt, de laatste met pils-, tarwe-,roggemout en volspeltmeel en Amerikaanse hoppen. Dat was met de Belle Saison, mijn beste saison tot nu toe.

Online Dund

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 487
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #7 Gepost op: 09-08-2017 17:06 u »
Ik gebruik de m29 altijd als basis in fruitbieren. Echt een topgist. Zoals adrie al aangaf gist deze ver uit en onderdrukt het de hopsmaak.

Persoonlijk vind ik dit een hele goede gist waarmee je in combinatie met fruit in de buurt van een echte kriek kan komen. Ook heel lekker in combinatie met frambozen.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #8 Gepost op: 09-08-2017 17:45 u »
Wat bijzonder dat Adrie's ervaring met de M29 is dat het 'hop lijkt op te vreten'. Die ervaring heb ik namelijk niet. Het is een favoriete gist van mij, heb er eens per ongeluk een IPA mee vergist (foutje) maar dat werd een heerlijk bier met zeker de nodige hopsmaken en aroma's.
Recent ook nog een sterke saison met de M29 gebrouwen, die staat nu 3 weken op fles en deze is ook gekoudhopt (met nog tips van Adrie). Zeer benieuwd hoe die wordt, vorige week flesje geproefd en was erg veelbelovend, maar nog erg jong.

Moet er wel bijzeggen dat ik 1 zakje M29 ongeveer 3/4 jaar geleden heb gebruikt, sindsdien herbruik ik de gistslurrie hiervan, ben nu met de 4e of 5e generatie bezig.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 321
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #9 Gepost op: 09-08-2017 17:57 u »

Recent ook nog een sterke saison met de M29 gebrouwen, die staat nu 3 weken op fles en deze is ook gekoudhopt (met nog tips van Adrie). Zeer benieuwd hoe die wordt, vorige week flesje geproefd en was erg veelbelovend, maar nog erg jong.
Hoe lang hoort deze te staan voordat hij op dronk is?

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 260
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #10 Gepost op: 09-08-2017 17:58 u »
Ik ben gek op de Saison van Dupont, maar met opkweek van hun gist blijf ik toch altijd heel ver weg van die typische Dupont-smaak.
Die ervaring heb ik ook gehad met mijn Rogge Saison, gebotteld op 10/2/17, heb 2 flessen Saison Dupont van 75 cl opgekweekt en ik moet zeggen, niet het beoogde resultaat, de Saisonsmaak zit er niet 100% in. Heb op 4/8/17 nog eens gebrouwen met 2 brouwvrienden (hier ook aanwezig als Serge en Davy) en we hadden het er ook over, weinig terug te vinden van de Dupont. :-(
Misschien moeten we beginnen op bvb 25 graden, ik ben op 20 graden gestart en gestopt op 32 graden. Volgende keer maar eens de French Saison gebruiken, schijnt ook zeer OK te zijn...

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 301
  • Land: nl
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #11 Gepost op: 09-08-2017 19:57 u »
Wat bijzonder dat Adrie's ervaring met de M29 is dat het 'hop lijkt op te vreten'. Die ervaring heb ik namelijk niet. Het is een favoriete gist van mij, heb er eens per ongeluk een IPA mee vergist (foutje) maar dat werd een heerlijk bier met zeker de nodige hopsmaken en aroma's.
Recent ook nog een sterke saison met de M29 gebrouwen, die staat nu 3 weken op fles en deze is ook gekoudhopt (met nog tips van Adrie). Zeer benieuwd hoe die wordt, vorige week flesje geproefd en was erg veelbelovend, maar nog erg jong.

Moet er wel bijzeggen dat ik 1 zakje M29 ongeveer 3/4 jaar geleden heb gebruikt, sindsdien herbruik ik de gistslurrie hiervan, ben nu met de 4e of 5e generatie bezig.
Volgens mijn ervaringen hangt het er een beetje van af welke hopsoorten je gebruikt.
Ik heb van het jaar twee Saisons gebrouwen met de M29. Beiden hadden ongeveer hetzelfde stamwortgehalte en bitterheid.
Het eerste brouwsel had een aangenaam bittertje waarbij het gistprofiel voor de meeste smaak zorgde.
Het tweede brouwsel heb ik gekoudhopt met Mandarina bavaria en Bramling cross. (in totaal 6 gram/liter). Het aroma viel inderdaad tegen maar met name de smaak van de Bramling cross is in dit bier nog al overheersend en drukt zelfs het gistprofiel naar de achtergrond. Dit bier komt ook een stuk bitterder over dan het andere.

Offline Koen S

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #12 Gepost op: 09-08-2017 20:30 u »
Die ervaring heb ik ook gehad met mijn Rogge Saison, gebotteld op 10/2/17, heb 2 flessen Saison Dupont van 75 cl opgekweekt en ik moet zeggen, niet het beoogde resultaat, de Saisonsmaak zit er niet 100% in. Heb op 4/8/17 nog eens gebrouwen met 2 brouwvrienden (hier ook aanwezig als Serge en Davy) en we hadden het er ook over, weinig terug te vinden van de Dupont. :-(
Misschien moeten we beginnen op bvb 25 graden, ik ben op 20 graden gestart en gestopt op 32 graden. Volgende keer maar eens de French Saison gebruiken, schijnt ook zeer OK te zijn...
Bij mij gestart op 23 en geëindigd op 30°C. Misschien toch ook eens de French Saison proberen.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #13 Gepost op: 10-08-2017 09:24 u »
Bij mij gist de opkweek dupont niet erg ver door. Bij drie bieren tot nu toe (Start SG 1.042 - 1.060) eindigde hij rond de 1.006.

Bij belle saison en M29 wel rond de 1.000. Adrie rapporteert weer wel eind sg van .998. Ik vraag me af waar dat aan ligt.


Groet,
Hans

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #14 Gepost op: 10-08-2017 09:27 u »
Mooi onderzoek en prima op tijd. Zaterdag wil ik een Saison gaan brouwen. Hopelijk kan ik nog aan een paar saisongisten komen. Batch opsplitsen en kijken wat er gebeurd.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 342
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #15 Gepost op: 10-08-2017 09:46 u »
Leuke uiteenzetting! Ik heb ook al vaak de 3724 gebruikt en voelt aan als een wild paard onder controle te krijgen. Hoge temperaturen zijn nodig maar maken de smaak ook heel snel explosief.
Blij dat ik niet de enige ben die vind dat dit gewoon geen gemakkelijke gist is om mee te werken!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.232
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #16 Gepost op: 10-08-2017 12:10 u »
Een mooie overzicht Adrie. Heel leerzaam voor veel hobbybrouwers. Komt overeen met mijn ervaringen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.705
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #17 Gepost op: 10-08-2017 18:51 u »
3724, wie heeft deze eens geprobeerd met een 'gort droog' maischschema, eventueel een paar enzympjes uit een potje?

Ingo

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 342
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #18 Gepost op: 10-08-2017 22:02 u »
3724, wie heeft deze eens geprobeerd met een 'gort droog' maischschema, eventueel een paar enzympjes uit een potje?

Ingo

Ik gebruik hem altijd met een maischschema van 70 min op 65°C en uitmaischen op 78°C.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.708
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #19 Gepost op: 10-08-2017 22:24 u »
3724, wie heeft deze eens geprobeerd met een 'gort droog' maischschema, eventueel een paar enzympjes uit een potje?

Ingo

Tweemaal gemaischt met een limit-dextrinase rust (59/60°C gedurende 20 min en daarna 63/72 schema). De eerste keer trok deze gist in één keer door (geen stop bij 1030), de tweede keer een korte stop bij 1030.

Mijn gevoel bij deze gist is dat ie het de 2e keer beter doet als de 1e keer.

Offline PDGRRR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
    • Brouwerij Korenbocht
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #20 Gepost op: 10-08-2017 22:36 u »
Mooi onderzoek, Adrie. Toevallig heb ik een week terug een vrije interpretatie van een kloon van Dupont's "Avec les bons Voeux" gebrouwen, die staat nu te gisten met een zakje WLP590 "French Saison".

Offline Koen S

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #21 Gepost op: 10-08-2017 22:44 u »
Mooi onderzoek, Adrie. Toevallig heb ik een week terug een vrije interpretatie van een kloon van Dupont's "Avec les bons Voeux" gebrouwen, die staat nu te gisten met een zakje WLP590 "French Saison".
Bons Voeux, een topbier. Hou ons op de hoogte van het resultaat!

Offline PDGRRR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
    • Brouwerij Korenbocht
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #22 Gepost op: 10-08-2017 22:51 u »
Bons Voeux, een topbier. Hou ons op de hoogte van het resultaat!

Zal ik zeker doen. Ik vind het ook een topbier, heb het bíjna altijd op voorraad staan in mijn kelder. Vandaar dat ik het ook eens zelf wilde proberen te brouwen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.705
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #23 Gepost op: 11-08-2017 08:43 u »
Mijn gevoel bij deze gist is dat ie het de 2e keer beter doet als de 1e keer.

"Dus" eens proberen vanuit een minimale hoeveelheid cellen opkweken, dan moet in de uiteindelijke starter het merendeel van de cellen in 'maltose modus" staan en hopelijk vlotter doorgaan?

Ingo (hoewel mijn voorkeur bij Saisons toch een gistmengsel blijft)

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.677
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Evaluatie saison gisten
« Reactie #24 Gepost op: 11-08-2017 09:42 u »
3724, wie heeft deze eens geprobeerd met een 'gort droog' maischschema, eventueel een paar enzympjes uit een potje?

Ingo

Ik lees op de Amerikaanse fora dat genoeg voeding en meer zuurstof (2x zoveel) toevoegen zorgen voor een vlotte vergisting. Verder wordt er ook gezegd dat vergisten zonder tegendruk (geen waterslot) ook zou helpen. Ik heb zelf geen ervaring, maar heb nog 3724 liggen om een saison mee te maken, ben er helaas nog niet aan toe gekomen. Ik ga sowieso testen of zonder waterslot zorgt voor een vlottere vergisting.

Tags: saison