Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?  (gelezen 1008 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.473
  • Land: nl
Hoi,

Is het Engelse maischschema (alleen 66 graden) net zo rendabel als continentale maischschema (62/72)?
Iemand metingen verricht of ervaring hiermee?

Bedankt.

 :degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.325
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #1 Gepost op: 04-08-2017 19:12 u »
Ik maisch afhankelijk welk type bier Engels of continentaal.
Ik kan niet zeggen dat mijn rendement anders is. Zo uit mijn hoofd.
Jammer dat BrouwVisie alleen een vergistingsrapportage heeft, en hier staat niet het maischrendement bij.
Dan zou ik dus alle recepten 1 voor 1 moeten openen en noteren. En dan ben ik wel ff bezig.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.325
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #2 Gepost op: 04-08-2017 19:15 u »
Ik heb zelf het idee dat de samenstelling van de moutstort grotere verschillen oplevert.
Zo heb ik bij gebruik van vlokken meestal een lager rendement.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.677
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #3 Gepost op: 04-08-2017 19:21 u »
Ik heb daar wel eens wat proeven aan gedaan in het kader van een novemberexperiment.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8153.75.html

Uitkomst was dat je bij hogere temperaturen weer wat extra verstijfseling zag optreden, dus daarmee ook meer opbrengst.

Ga je uitmaischen? Zo ja, dan zul vanzelf door de verstijfselingstemperatuur gaan en zal het effect wel meevallen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #4 Gepost op: 04-08-2017 20:51 u »
Is het Engelse maischschema (alleen 66 graden) net zo rendabel als continentale maischschema (62/72) ?
Iemand metingen verricht of ervaring hiermee?

Alle commerciele brouwsels die ik brouw maischen tegenwoordig 45-60 minuten (of langer) op 66,6C  >:D. En dat werkt prima, zeker als je 3 of zelfs 4 batches per dag brouwt :-)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #5 Gepost op: 04-08-2017 20:52 u »
Jammer dat BrouwVisie alleen een vergistingsrapportage heeft, en hier staat niet het maischrendement bij.

Vind je dat interessant? Het maischrendement? 

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.325
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #6 Gepost op: 04-08-2017 20:56 u »
Vind je dat interessant? Het maischrendement?

Nee, was alleen nu makkelijk geweest om de vraag te beantwoorden. :brouwen:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.679
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #7 Gepost op: 04-08-2017 22:43 u »
Uitkomst was dat je bij hogere temperaturen weer wat extra verstijfseling zag optreden, dus daarmee ook meer opbrengst.

Yep. Verstijfselen gebeurt niet bij een bepaalde temperatuur maar over een temperatuurraject. Verschillende zetmelen binnen een grondstof hebben verschillende verstijfselingstemperaturen.

Verder is het natuurlijk afhankelijk van de mout die je gebruikt, welke verstijfselingstemperatuur bereik hoort bij welke gerst cultivar en bij welk jaar. Het blijkt dat die niet alleen cultivar afhankelijk is maar ook weersafhankelijk (terroir) en langzaam oploopt met de opwarming van ons planeetje.

Dan hebben we nog de hoeveelheid enzymen, met name Amerikaanse mouten hebben tot 3x zo veel enzymen als onze mouten waardoor hoger inmaischen toch tot een droger bier leidt ondanks de hogere mate van denaturatie van de enzymen (een van de redenen om niet zomaar Amerikaanse recepten over te nemen). Meer reserve zeg maar.

Specificaties lezen dus,

ingo

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #8 Gepost op: 04-08-2017 22:46 u »
Uitkomst was dat je bij hogere temperaturen weer wat extra verstijfseling zag optreden, dus daarmee ook meer opbrengst.

Die ervaring heb ik ook en levert ook een beter filtreerbare maisch op. Dus na de 66,6C altijd nog even doorstoken naar de 73,5C  :) :brouwen:

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.677
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #9 Gepost op: 04-08-2017 22:49 u »
Dan hebben we nog de hoeveelheid enzymen, met name Amerikaanse mouten hebben tot 3x zo veel enzymen als onze mouten waardoor hoger inmaischen toch tot een droger bier leidt ondanks de hogere mate van denaturatie van de enzymen (een van de redenen om niet zomaar Amerikaanse recepten over te nemen). Meer reserve zeg maar.

N.a.v mijn laatste brouwsel met zeer laag rendement ben ik ook maar eens door de specs gelopen die standaard in BrouwHulp staan. Zeer weinig variatie in enzymkracht (uitgedrukt als WK). Misschien moeten we inderdaad de specs voor elke mout maar weer eens erbij pakken. Doorgaans geen punt bij standaard recepten maar bij gebruik van vreemde moutverhoudingen of nieuw mouten zeker wel een issue.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.677
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #10 Gepost op: 04-08-2017 22:51 u »
Die ervaring heb ik ook en levert ook een beter filtreerbare maisch op. Dus na de 66,6C altijd nog even doorstoken naar de 73,5C  :) :brouwen:

Ik vroeg me altijd af of dat een temperatuurseffect of een roereffect is. Ik neem aan dat jij constant roert bij maischen. Dan zal het eerder een temperatuurseffect zijn.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #11 Gepost op: 04-08-2017 23:06 u »
Ik neem aan dat jij constant roert bij maischen.

Op mijn werk wel... ;) :brouwen:

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 576
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #12 Gepost op: 04-08-2017 23:07 u »
Ik brouw veelal zwaardere donkere bieren en maisch 70 min op 66 graden en spoel met water van minimaal 90 graden. Is het toch zinvol om eerst door te gaan naar 73 graden en dan pas spoelen met water van 80 graden? Rims 1 pans

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #13 Gepost op: 04-08-2017 23:11 u »
Is het toch zinvol om eerst door te gaan naar 73 graden

ik vind van wel... :brouwen:
en dan pas spoelen met water van 80 graden?

90+C   :brouwen:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.139
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #14 Gepost op: 04-08-2017 23:39 u »
Vind je dat interessant? Het maischrendement?

Zeer interessant.

Het geeft aan of je brouwt naar verwachting, en geeft richting aan het recept voor het volgende brouwsel.
Ik bereken het elke keer weer en leg het vast. Daarmee krijg ik inzicht in de opbrengst van mouten en daarmee voorspel ik de moutstort voor nieuwe brouwsels.
Dat beetje extra rendement dat jij zegt te hebben bij doorstoken naar 73 C kan je met je maischrendement gemakkelijk aantonen (of weerleggen  ;D).

Het gaat mij dus niet om de centen voor een beetje mout, maar om de voorspelling van het proces en het uitkomen op de densiteit die ik wil hebben.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 576
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #15 Gepost op: 05-08-2017 10:02 u »
Ok weer wat geleerd en ga t proberen
Ik maisch 70 min op 66 graden en ga dan door naar koken maar vanaf nu ga ik 60 min op 66 graden en dan nog 10 min door naar 73 en dan spoelen met water van 90+

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.699
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #16 Gepost op: 05-08-2017 10:34 u »
Sedert ik RIMS doe met een npanssysteem met moutkorf, maisch ik ook zo goed als mogelijk op z'n Engels.
Heb ondervonden dat het wort veel beter doorcirculeert wanneer op hogere temperatuur (quasi 70) ingemaischt is en na goed inmengen en roeren dan wat bijstoken en 66 a 67 aanhouden gedurende bijna 1 uur.
Met een curve in stappen van 45' @ 62,5 , vervolgens naar de 72 had ik minder vlot doorpompen en dus filteren tijdens de bta-amylase.

Ik bekom een zeer goed brouwzaalrendement en heb droger bier (diepere uitgisting) wat zeker aan te bevelen is i.v.m. diabetes.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.052
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #17 Gepost op: 05-08-2017 11:32 u »
Die ervaring heb ik ook en levert ook een beter filtreerbare maisch op. dus na de 66,6C altijd nog even doorstoken naar de 73,5C  :) :brouwen:

Maar als je doorstookt naar 73.5 C dat is toch uitmaischen?
Dat was toch niet (meer) nodig?

Offline chthon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #18 Gepost op: 05-08-2017 14:53 u »
Ron Pattinson heeft nogal vrij veel (understatement denk ik) recepten van Engelse bieren gepubliceerd, en als er een conclusie uit kan worden getrokken, dan is het dat er niet echt 'een' Engels maischschema bestaat. Het grootste verschil op de Britse eilanden was tussen Engeland en Schotland, waarbij de Engelsen (Londen en Burton vooral) in batches maischen en spoelen, en de Schotten de eersten waren om fly sparging te gebruiken. Qua rendement was dit het grootste verschil tussen beiden, waarbij fly sparging een beter rendement geeft.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 759
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #19 Gepost op: 06-08-2017 21:19 u »
Maar als je doorstookt naar 73.5 C dat is toch uitmaischen?
Dat was toch niet (meer) nodig?

Uitmaischen is op 78 graden.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.052
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Engels maischschema net zo rendabel als continentaal maischschema?
« Reactie #20 Gepost op: 06-08-2017 23:29 u »
Uitmaischen is op 78 graden.

Ja klopt was ik inmiddels ook al achter.
Was nog niet goed wakker denk ik.

Tags: