Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Imperial Chocolate Milk Stout  (gelezen 923 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline LostBalloon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: 00
  • Time is the enemy.
    • Instagram
Imperial Chocolate Milk Stout
« Gepost op: 03-08-2017 10:21 u »
Hi!
Ik heb een half jaar terug een recept samengesteld voor een Imperial Stout en dit gebrouwen.
Het bier kreeg echt bijzonder goede reacties.
Zelf vond ik hem iets te scherp, te weinig chocolade hebben en niet zoet genoeg ;) Daarnaast vind ik dat hij iets hoger in alcohol moet zitten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptICMS
Brouwdatum01-11-2016
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume25,0 l
Begin SG1,083 SG
Berekende kleur (Morey)220 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,257 kgPale MaltHolland Malt20 EBC74,9 %
0,750 kgMaple Syrup183 EBC7,7 %
0,454 kgChocolate Malt2473 EBC4,7 %
0,437 kgOats, Flaked4 EBC4,5 %
0,340 kgRoasted Barley1585 EBC3,5 %
0,255 kgBlack (Patent) Malt2806 EBC2,6 %
0,198 kgkaramel/Crystal Malt -120L628 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Mash Step67,2 įC4 min.90 min.2,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gBrewer's Goldpellets3,5%90 min.16,8 IBU
50,0 gEast Kent Goldings (EKG)pellets5,0%30 min.17,2 IBU
30,0 gEast Kent Goldings (EKG)pellets5,0%2 min.1,1 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
115,00 gCocao Powder @5minsmaakstofkoken
115,00 gCacoa nibs @7daysspecerijhoofdvergisting
1000,00 mlVanilla Beanssmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist




Nu heb ik het recept iets aangepast voor meer chocolade. Meer cacao poeder, meer cacao nibs en meer lactose. Daarnaast had ik het idee om de zwartste mouten niet mee te maischen. Om de scherpe/bittere randjes van het bier af te krijgen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptICMS (v2)
Brouwdatum23-09-2017
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume30,0 l
Begin SG1,094 SG
Berekende kleur (Morey)217 EBC
Berekende bitterheid (Rager)36 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,000 kgPale MaltHolland Malt20 EBC76,8 %
0,542 kgChocolate Malt2473 EBC4,2 %
0,525 kgOats, Flaked4 EBC4,0 %
0,500 kgMilk Sugar (Lactose)0 EBC3,8 %
0,500 kgMaple Syrup183 EBC3,8 %
0,407 kgRoasted Barley1585 EBC3,1 %
0,305 kgBlack (Patent) Malt2806 EBC2,3 %
0,237 kgkaramel/Crystal Malt -120L628 EBC1,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Mash Step67,2 įC4 min.90 min.2,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gEast Kent Goldings (EKG)pellets5,0%60 min.16,5 IBU
50,0 gStyrian Goldingspellets5,4%30 min.13,7 IBU
50,0 gSaazpellets3,8%15 min.6,1 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
200,00 gCocao Powder @5minsmaakstofkoken
150,00 gCacao Nibssmaakstofnagisting/lagering
1000,00 mlVanilla Beanssmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 pak(ken)Dry English Ale (WLP007)bovengist


Ook de grainbill is iets aangepast. Moet ik hoger in de zwarte mouten gaan zitten?
Hoe ziet het recept er verder uit?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline NaahedetleJ

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Upcoming beertalent - BIAB brouwer
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #1 Gepost op: 03-08-2017 10:30 u »
Vet gaaf!

Ik ga over 3 weken een Russian imperial stout brouwen en wil er choco smaak bij aan krijgen (beetje barista-achtig choco).
In de moutstort zit ook wel 4% choco mout van de swaen.

Jouw ervaring met cacaopoeder en nibs is dus heel goed? Let je dan ook op soorten?
Bijvoorbeeld op het vetpercentage (voor schuimkraag behoud)

Ik ben benieuwd naar wat je daarvoor gebruikt!

Offline LostBalloon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: 00
  • Time is the enemy.
    • Instagram
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #2 Gepost op: 03-08-2017 10:33 u »
Vet gaaf!

Ik ga over 3 weken een Russian imperial stout brouwen en wil er choco smaak bij aan krijgen (beetje barista-achtig choco).
In de moutstort zit ook wel 4% choco mout van de swaen.

Jouw ervaring met cacaopoeder en nibs is dus heel goed? Let je dan ook op soorten?
Bijvoorbeeld op het vetpercentage (voor schuimkraag behoud)

Ik ben benieuwd naar wat je daarvoor gebruikt!

Ik had nog een mooie kraag!
Cacoa nibs heb ik Ekoplaza gekocht, poeder is van Goody (Lidl geloof ik!).

Nibs eerst in vodka gelegd met een vanille boon (dit 2 weken laten staan geloof ik). Dit na 10 dagen toegevoegd (uiteraard inclusief vodka) en 4 dagen laten staan. Daarna gebotteled.
Poeder laatste 5 minuten van de kook.

Volgens mij zitten er altijd wel vetten en E-nummertjes in. Maar dus geen last van gehad.

Offline SKABRAM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • Brams Keukenbrouwerij
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #3 Gepost op: 03-08-2017 10:42 u »
Ik zou de maple syrup er uit laten en het bier alleen met mout brouwen. Gist het waarschijnlijk iets minder ver uit, waardoor je wat meer restzoetheid houdt. Om te compenseren voor het lagere SG dat je dan hebt zal ik iets langer doorkoken en dus meer verdampen. 120 min bijv.

Recepttechnisch ziet het er goed uit, misschien nog wat extra caramout voor nog wat extra zoetheid.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.739
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #4 Gepost op: 03-08-2017 10:46 u »
Ik heb soortgelijk stouts gebrouwen. Van het vet uit de cocoanibs zul je weinig last hebben.

Om de smaak nog voller te krijgen kun je overwegen de pale malt te vervangen door Mild Malt van Thomas Fawcett. Zeer goede ervaringen mee. Die mout maakt het allemaal net wat ronder.
Inderdaad goed om de mouten met meer dan 1000 EBC niet mee te maischen maar bv koud te steepen of pas de laatste 10 minuten mee te maischen.

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: be
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #5 Gepost op: 03-08-2017 12:58 u »
Hadden de maple syrup en de vanillebonen nog meerwaarde aan het bier tegen al het cacoa geweld? Ik heb binnenkort ook een imperial milkstout met vanille en maple gepland...

Offline NaahedetleJ

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Upcoming beertalent - BIAB brouwer
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #6 Gepost op: 03-08-2017 14:33 u »
Ik had nog een mooie kraag!
Cacoa nibs heb ik Ekoplaza gekocht, poeder is van Goody (Lidl geloof ik!).

Nibs eerst in vodka gelegd met een vanille boon (dit 2 weken laten staan geloof ik). Dit na 10 dagen toegevoegd (uiteraard inclusief vodka) en 4 dagen laten staan. Daarna gebotteled.
Poeder laatste 5 minuten van de kook.

Volgens mij zitten er altijd wel vetten en E-nummertjes in. Maar dus geen last van gehad.

Oke dank je! Gewoon de nibs van de Appie pakken dus :) In vodka gelegd? Ik krijg allemaal nieuwe inzichten hier!
Bedankt in ieder geval :)

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #7 Gepost op: 03-08-2017 16:46 u »
Klopt het wel dat de Choco Malt 2473 EBC is, lijkt een beetje hoog.
Zelfde voor de Black Malt van 2800.

Edit: alle EBC waarden zijn veel te hoog (Pale mout van 20 EBC)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.739
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #8 Gepost op: 03-08-2017 17:19 u »
Klopt het wel dat de Choco Malt 2473 EBC is, lijkt een beetje hoog.
Zelfde voor de Black Malt van 2800.

Edit: alle EBC waarden zijn veel te hoog (Pale mout van 20 EBC)

Ik denk dat er allemaal SRM waarden staan: delen door 2 voor EBC

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #9 Gepost op: 03-08-2017 17:31 u »
Ik denk dat er allemaal SRM waarden staan: delen door 2 voor EBC
Aangezien dit een BrouwHulp uitdraai is staat het dus ook verkeerd daarin bij de basis gegevens

Offline LostBalloon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: 00
  • Time is the enemy.
    • Instagram
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #10 Gepost op: 03-08-2017 22:17 u »
Ik gebruik Beersmith. Heb het in BrouwHulp gegooid om hier te kunnen posten :) Zal daar wellicht mee te maken hebben.

Offline LostBalloon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: 00
  • Time is the enemy.
    • Instagram
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #11 Gepost op: 03-08-2017 22:42 u »
Oke dank je! Gewoon de nibs van de Appie pakken dus :) In vodka gelegd? Ik krijg allemaal nieuwe inzichten hier!
bedankt in ieder geval :)
Vodka is redelijk geur- en smaakloos. Zorgt voor wat desinfectie maar ook voor het sneller extraheren van smaak. Dus optimaal gebruik maken van je dure cacao nibs/vanille

Offline LostBalloon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: 00
  • Time is the enemy.
    • Instagram
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #12 Gepost op: 04-08-2017 04:51 u »
Ik heb soortgelijk stouts gemaakt. Van het vet uit de cocoanibs zul je weinig last hebben.

Om de smaak nog voller te krijgen kun je overwegen de pale malt te vervangen door Mild Malt van Thomas Fawcett. Zeer goede ervaringen mee. Die mout maakt het allemaal net wat ronder.
inderdaad goed om de mouten met meer dan 1000EBC niet mee te maischen maar bv koud te steepen of pas de laatste 10 minuten mee te maischen.
Ga ik proberen. Ik maisch in een koelbox. Hoe zorg ik dat de temperatuur niet zakt?
Steepen in heet water en dan bij de maisch laatste 10 min? 

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.739
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #13 Gepost op: 04-08-2017 10:33 u »
Ga ik proberen. Ik maisch in een koelbox. Hoe zorg ik dat de temperatuur niet zakt?

Dik inmaischen en af en toe warm water toevoegen en goed isoleren?

Steepen in heet water en dan bij de maisch laatste 10 min?

Je kunt de gemalen donkere mouten toevoegen gedurende de laatste 10 minuten van het maischen (je krijgt dan minder gebrandheid (en ook wat minder kleur)). De mouten fijner malen zal betere extractie geven.

Je kunt de donkere mouten ook dispergeren in warm water (2,5 l/kg), dit laten afkoelen en dan overnacht in de koelkast laten extraheren. Dit voeg je dan de laatste 10 minuten van de maisch toe.

Offline LostBalloon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: 00
  • Time is the enemy.
    • Instagram
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #14 Gepost op: 04-08-2017 11:23 u »
Dik inmaischen en af en toe warm water toevoegen en goed isoleren?

Je kunt de gemalen donkere mouten toevoegen gedurende de laatste 10 minuten van het maischen (je krijgt dan minder gebrandheid (en ook wat minder kleur)). De mouten fijner malen zal betere extractie geven.

Je kunt de donkere mouten ook dispergeren in warm water (2,5 l/kg), dit laten afkoelen en dan overnacht in de koelkast laten extraheren. Dit voeg je dan de laatste 10 minuten van de maisch toe.
Ga die methode zeker gebruiken! Je gooit inclusief mout in de maisch lijkt me? En maakt t uit als ik de temperatuur van dat sapje eerst omhoog gooi alvorens in de maisch te gooien? (zodat maischtemp correct blijft)

Offline LostBalloon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: 00
  • Time is the enemy.
    • Instagram
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #15 Gepost op: 04-08-2017 14:33 u »
Recept iets aangepast! Vanwege webshop beschikbaarheid.
EBC's kloppen wederom niet, vind ik niet zo interessant ook.

Gebrande gerst flink omhoog gegooid. S-04 en US-05 gist.
Mapple syrup eruit. Heb ik weinig van geproefd ook en hoor er hele verschillende verhalen over.

IBU's flink omhoog gegooid. Waren wel erg laag.

Maischschema zelfde gehouden als versie 1.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptICMS (v2)
Brouwdatum23-09-2017
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume24,0 l
Begin SG1,099 SG
Berekende kleur (Morey)313 EBC
Berekende bitterheid (Rager)70 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,000 kgMild Malt20 EBC70,8 %
1,000 kgRoasted Barley1585 EBC8,8 %
0,600 kgChocolate Malt2473 EBC5,3 %
0,550 kgOats, Flaked4 EBC4,9 %
0,500 kgMilk Sugar (Lactose)0 EBC4,4 %
0,350 kgBlack (Patent) Malt2806 EBC3,1 %
0,300 kgSpecial B (Dingemans)Dingemans771 EBC2,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Mash In67,2 įC2 min.50 min.2,1 l/kg
Dark malts67,2 įC4 min.10 min.2,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
80,0 gNorthern Brewerpellets8,5%60 min.53,9 IBU
50,0 gStyrian Golding (Savinja Golding)pellets5,3%30 min.16,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
200,00 gCocao Powder @5minsmaakstofkoken
150,00 gCacao Nibssmaakstofnagisting/lagering
1000,00 mlVanilla Beanssmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist
0,0 gSafale American (US-05)bovengist



Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.739
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Imperial Chocolate Milk Stout
« Reactie #16 Gepost op: 04-08-2017 19:16 u »
Special B hoort m.i. niet in een stout. Teveel drop.

Voor de balans zou ik dat vervangen door een caramout met kleur 120 of nog iets hoger (5% of nog iets meer) . Nu heb je veel basismout en veel donkere mouten. Daar moet iets tussen in voor de balans en gelaagdheid in smaken.

Tags: