Pagina's:
Actions
  • #1 door G-J Gepost op 01 Aug 2017
  • Hallo
    Ik neus al een tijdje rond op jullie forum en al veel opgestoken
    Ben een beginnende brouwer
    Heb al een keer met succes een weizen gebrouwen die erg lekker was.
    Nu voor 8 weken terug aan een klone Duvel begonnen maar deze staat al net zo lang te gisten.
    Mijn vraag is of dit normaal is dat er bij deze zoveel tijd over heen gaat. Die weizen kon ik met 14 dagen bottelen. Of gaat er hier iets mis . Heb nu een af van 1020  en wanneer kan hij op de fles?
  • #2 door William Gepost op 01 Aug 2017
  • Welkom op het forum G-J   :)

    Een Duvel is een sterker bier dan een Weizen waardoor je veel meer actieve gist nodig hebt als bij de Weizen. Te weinig gist leidt tot een slepende vergisting zoals je nu waarschijnlijk hebt.

    Een Duvel recept bevat normaal een flink hoeveelheid suiker in de stort waardoor je een stuk onder 1010 asl eind sg moet uitkomen.

    Wat is jouw recept en hoeveel van welke gist heb je gebruikt?
  • #3 door G-J Gepost op 01 Aug 2017
  • Heb de 12 E2 Duvel van Theo stapels gemaakt  met een Wyeast 1388 belgian strong ale . Nu zit het glas van de fles wel helemaal onder de gist aanslag.
    Maar ik denk inderdaad dat ik dan te weinig gist gebruikt heb.
    Heb hem geproefd maar aan alcohol is geen gebrek ;-)
  • #4 door William Gepost op 01 Aug 2017
  • Maar nu weet je nog niet of je al kunt bottelen. Wat ga je nu doen?  ;)
  • #5 door Sjoerd Gepost op 02 Aug 2017
  • Wat was je begin SG en op welke temperatuur heb je hem staan? Als dat bij 20 graden is, dan moet ie er wel zijn, als het lager is, dan zou ik hem een week op bv 22 graden zetten, kijken wat ie doet. Duvelgist heeft een paar weken nodig heb ik in praktijk ervaren, bij 15 graden doet ie bijna niets meer, maar gaat daarna bij een hogere temperatuur gewoon weer vrolijk door
  • #6 door G-J Gepost op 02 Aug 2017
  • Geen idee ik hoop fat er iemand is die mijn vraag beantwoordt.
  • #7 door G-J Gepost op 02 Aug 2017
  • Hij heeft bij mij al die weken gewoon in de kamer gestaan. Dus ook met het warme weer. Zal zo ongeveer tussen de 20 en 24 graden geweest zijn. Begin sg was 1060  bij welke sg zou ik hem kunnen bottelen?
  • #8 door tdp Gepost op 02 Aug 2017
  • Hij heeft bij mij al die weken gewoon in de kamer gestaan. Dus ook met het warme weer. Zal zo ongeveer tussen de 20 en 24 graden geweest zijn. Begin sg was 1060  bij welke sg zou ik hem kunnen bottelen?

    Wanneer je SG stabiel is, dan kun je bottelen. Even ter controle: Meet je met een hydrometer, of een refractometer? Wanneer je met een refractometer meet; heb je de waarde omgerekend?
  • #9 door G-J Gepost op 02 Aug 2017
  • Ik meet met een hydrometer.
  • #10 door William Gepost op 02 Aug 2017
  • Hij heeft bij mij al die weken gewoon in de kamer gestaan. Dus ook met het warme weer. Zal zo ongeveer tussen de 20 en 24 graden geweest zijn. Begin sg was 1060  bij welke sg zou ik hem kunnen bottelen?

    Welke gist heb je gebruikt, hoeveel gist en hoeveel % suiker zar er in de stort? Van 1060 naar 1020 is een vergistingsgraad van 67% wat voor een stort met veel suiker aan de lage kant is.
  • #11 door G-J Gepost op 02 Aug 2017
  • Heb Wyeast 1388 belgian strong ale gebruikt. En heb op een recept van 20 liter 1 kg kandijsuiker gebruikt.
  • #12 door William Gepost op 02 Aug 2017
  • Wanneer heb je de suiker toegevoegd? Bij het koken of tijdens de vergisting?

    Een start sg van 1060 inclusief 1 kg suiker betekent ongeveer 20% suiker. Je zou dan op een eind SG van 1008 moeten uitkomen.
    Zonder een starter te hebben gemaakt zou je aan 1 pak Wyeast niet genoeg gist hebben (nodig 208 miljard cellen, je hebt 100 miljard cellen). De ervaring leert echter dat het meestal wel goed gaat als je geduld hebt.

    Een start sg van 1060 op basis van mout plus nog eens later toegevoegd 1 kg suiker geeft een start sg van 1079. Je hebt dan ongeveer 16% suiker. Het verwachte eind sg is dan 1012.
    Zonder een starter te hebben gemaakt zou je aan 1 pak Wyeast zeker niet genoeg gist hebben (nodig 267 miljard cellen, je hebt 100 miljard cellen)

    Met een actueel sg van 1020 zit je nog wel veraf van de verwachte sg waarden. Zolang je nog activiteit in het waterslot ziet zeker niet bottelen Anders riskeer je knallende flessen.

    Je zou kunnen proberen de vergisting wat op te peppen met gistvoeding of door van het gistsediment een actieve starter te maken en dit weer toe te voegen.
  • #13 door G-J Gepost op 02 Aug 2017
  • Dank je voor je duidelijke omschrijving. Ik heb nog niet zo veel verstand van getallen. Ik ga bij mijn volgende brouwsel eens proberen van tevoren een giststarter te maken. En deze die ga ik gewoon nog even lekker laten staan totdat hij uitgegist is. Heb nog wel 1 vraag. Als hij straks gebotteld word en er weer suiker toe gevoegd word voor het gisten op de fles. Duurd het dan ook langer voordat hij dan klaar is of maakt dat niet uit.
  • #14 door lier Gepost op 02 Aug 2017
  • klop je recept de volgende keer in BrouwHulp, dan kun je bij vergisting zien hoeveel gist je nodig hebt of hoe groot je giststarter moet zijn. Mijn bieren zijn en beter geworden en soepeler door de vergisting heen gekomen sinds ik er aan reken.
  • #15 door William Gepost op 02 Aug 2017
  • Heb nog wel 1 vraag. Als hij straks gebotteld word en er weer suiker toe gevoegd word voor het gisten op de fles. Duurd het dan ook langer voordat hij dan klaar is of maakt dat niet uit

    Neem de getallen maar voor lief. Met brouwsoftware kun je dat zelf ook berekenen / nagaan.

    Hergisting zal doorgaans met een paar weken wel klaar zijn. In jouw geval zou ik minder bottelsuiker gebruiken dan normaal omdat er waarschijnlijk nog suikers uit het wort aanwezig zijn die voor extra koolzuur zorgen. Zeg 4 5 gram per liter
Pagina's:
Actions