Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Te laag SG dubbelbok  (gelezen 331 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mouwe Stream

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • Fűleindich bier út Terwispel
Te laag SG dubbelbok
« Gepost op: 30-07-2017 20:30 u »
Hallo,

We hebben gisteren het volgende recept gebrouwen:

Stijl: Dubbelbok
Alcoholpercentage: 8,0 Vol %
Begin SG: 1075
Eind SG: 1022
Batchgrootte: 40 liter

Pilsmout           1280 g   3 EBC
Münchenermout   9200 g   17 EBC
Chocolademout   120 g   800 EBC
Aromamout   920 g   150 EBC
Hallertau Perle    100 g   4,3 α     75 Min.
Saaz                 47 g           3,06 α 15 Min.
Iers mos           8 g      15 Min.
Safale S04           30 g      18 °C

Maischwater      34,56 liter
Spoelwater        25,46 liter

Maischschema    63 °C 30 Min.
                         72 °C 30 Min.
                         78 °C 5 Min.

Kooktijd             75 Min.

Echter het bereikte SG bleek 1060 te zijn toen het gekoelde wort het gistvat in ging.

Iemand een idee wat hier de oorzaak van kan zijn?
Wat kunnen we doen om dit te corrigeren?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline FREDwin

  • ABV De Bierkaai
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Te laag SG dubbelbok
« Reactie #1 Gepost op: 30-07-2017 21:18 u »
Volgens mij kun je er nu niets meer aan doen om het te corrigeren (als dat wel zo is hoor ik dat ook graag want vorige week op 1040 uitgekomen wat 1050 moest zijn).

De redenen kunnen heel simpel gezegd de volgende zijn:
Te weinig mout (maar dat zou BrouwVisie dan wel aangeven)
Niet goed geschroot (te grof)
Te kort gekookt en dus te weinig water verdampt
Niet goed gefilterd waardoor je rendement te laag wordt.

Nu ben ik zelf een beginnend brouwer maar volgens mij zijn dit in de basis mogelijke oorzaken.


Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Te laag SG dubbelbok
« Reactie #2 Gepost op: 31-07-2017 12:03 u »
Als je met een dobber het SG meet... Hoe warm was het wort die je op SG testte?
Als die bijvoorbeeld nog 40 graden was, dan is je SG gecorrigeerd voor temperatuur niet 1060 maar 1067.
Het beoogde SG van 1075 zou het zijn als je het wort hebt gemeten op 56 ŕ 57 graden Celsius...

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 576
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Te laag SG dubbelbok
« Reactie #3 Gepost op: 31-07-2017 20:54 u »
Te laag SG? Gewoon bijsuikeren. Ik maak vrij volmoutige bieren en heb altijd invertsuiker bij de hand. Op het eind van de hoofdgisting krijgt ie dan (volgens berekening) nog wat lekker invertsuiker. Een procentje meer alcohol lust ie wel.

Tags: