Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Een dubbelbock  (gelezen 619 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joost81

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 268
  • Land: nl
Een dubbelbock
« Gepost op: 29-07-2017 17:52 u »
Ik heb al een aantal keer een aardig succesvol bockbier gebrouwen. Omdat ik nu nog een flinke voorraad wat minder alcoholische bieren heb dacht ik eens een dubbelbock te brouwen voor het najaar. Ik heb mijn bock recept wat zwaarder gemaakt en een deel van de pilsmout (er zat zo'n 28% in) vervangen door wat meer munich en 7% caramunich. Hebben jullie nog op of aanmerkingen op dit recept?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbelbock
Kenmerknr 030
Brouwdatum5-8-2017
BiertypeDubbelbo(c)k
Aantal liters25
Gewenst begin SG1080 (8,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater46,3 liter
Maischdikte2,4 l/kg
Maischwater20,1 liter
Spoelwater26,2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur46 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid21 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munchenermout 15 EBC70,2 %5,885 kg16 EBC
Carared (D)8,9 %0,742 kg40 EBC
Pilsmout 3 EBC13,0 %1,090 kg3 EBC
Geroosterde gerst1,0 %0,082 kg1000 EBC
Caramunich7,0 %0,587 kg123 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,3 %25 gr60 minuten7 EBU
East Kent Golding6,2 %25 gr60 minuten13 EBU


Opmerkingen-



Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager W-34/70
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking (2x)


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152C10 minuten2,4 l/kg
265C60 minuten2,4 l/kg
378C5 minuten2,4 l/kg


Opmerkingen-




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een dubbelbock
« Reactie #1 Gepost op: 29-07-2017 18:07 u »
Er weinig gist voor zo'n zware lagerbier.
Volgens Mrmalty heb je 36 gram droge gist nodig.
Ik zou die 52 graden stap ook weglaten, die voegt m.i. niets toe

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Een dubbelbock
« Reactie #2 Gepost op: 29-07-2017 20:58 u »
Basis recept is niks mis. Wat betreft de gist: W34-70 is redelijk vergevingsgezind. 2 zakjes kan, maar dan zou ik hem vergisten op een graad of 14 C.

Offline Joost81

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 268
  • Land: nl
Re: Een dubbelbock
« Reactie #3 Gepost op: 30-07-2017 14:07 u »
Die 2 zakjes stonden er nog in van mijn bockbier recept. Ik was al van plan er 3 in te doen.
Ik weet dat er veel zijn die die 52gr stap onzin vinden maar ik heb het idee dat mijn bieren er helderder van worden en een betere schuimhoudbaarheid hebben. Dus die blijft er gewoon in  :)
Mijn bockbier recept heb ik tot nu toe steeds op 15 graden vergist. Hoe zijn de ervaringen met deze gist? Is nog koeler beter?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.295
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Een dubbelbock
« Reactie #4 Gepost op: 30-07-2017 14:50 u »
15 C is wat hoog, maar koeler hoeft niet echt. Deze gist blijft zelfs nog redelijk clean bij 17-18 C. 
Als je koeler gaat vergisten dan 14-15 C dan zou ik wel een 3e zakje gist erbij doen.

Offline Barreltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • De draak is los!
Re: Een dubbelbock
« Reactie #5 Gepost op: 30-07-2017 15:41 u »
Ik heb onlangs met dezelfde gist gewerkt en twee zakjes op 23 liter.
Op 13,5 de vergisting laten verlopen en ging prima.

Ook voor een dubbelbock btw.

 :proost: :proost: :proost:

Tags: