Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Cider topic vragen  (gelezen 3678 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.336
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #25 Gepost op: 09-08-2017 22:35 u »
Hoe zit het met Prosecco flessen.
Het lijkt mij dat die ook sterk moeten zijn?

Inderdaad en dan het liefst flessen (75 cl) zwaarder dan 850 gram.

Zoals ik al had geschreven, zet een fles op de weegschaal. Alles boven de 850 gram is geschikt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #26 Gepost op: 09-08-2017 22:42 u »
Ja gebruik gewoon de zware flessen van minimaal 850 gram. Zijn bij de betere restaurants gewoon af te halen. Ik bottel grotendeels in champagneflessen mijn zwaardere (bewaar) bieren.

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #27 Gepost op: 09-08-2017 22:47 u »
Zoals ik al had geschreven, zet een fles op de weegschaal. Alles boven de 850 gram is geschikt.

Okť op die manier.
Dit had ik verkeerd gegrepen

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.336
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #28 Gepost op: 09-08-2017 22:55 u »
Flessen van 850 gram of zwaarder zijn dus geschikt voor Champagne of mousserende wijn, waarbij dus 24 gram bottelsuiker is gebruikt. Bij bier met minder bottelsuiker zou je dus ook lichtere flessen kunnen gebruiken.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.336
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #29 Gepost op: 09-08-2017 23:05 u »

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #30 Gepost op: 10-08-2017 10:14 u »
Bedankt Orangeloo

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #31 Gepost op: 10-08-2017 21:10 u »
Bij Brouwmarkt kom ik zulke zware flessen  ook niet tegen helaas

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #32 Gepost op: 10-08-2017 22:36 u »
Zijn bij restaurants gratis af te halen. Etiketten zitten er zeer vast op omdat ze tegen water moeten kunnen. Anders weken ze af in de koeler. Ik laat ze enkele dagen ondergedompeld en dan laten ze vrij eenvoudig los. Ik kan er elk weekend tussen de 30 a 50 ophalen als ik dat zou willen. Dus even wat werk maar als je eenmaal een voorraadje hebt dan kun je ook een zeer lange tijd vooruit. Met 2 personen is n flesje goed te doen maar alleen is 75 cl toch wel veel. Mijn bieren zitten tussen de 7 en 8 % vandaar.

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #33 Gepost op: 10-08-2017 22:45 u »
Ik zou hier echt niet weten waar ik ze hier zou moeten halen.
Maar even over nadenken of ik een goed restaurant weet.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #34 Gepost op: 10-08-2017 22:51 u »
Je moet er eentje hebben met grote zalen en waar geregeld partijen komen of bruiloften.
Ik sta er ook versteld van hoeveel er bij de container staan.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #35 Gepost op: 10-08-2017 22:57 u »
In Amstelveen zijn er 600 gratis af te halen.
Zie advertentie op Marktplaats.

Offline Erik Deelissen

  • t Wort Wat!
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Nieuwste manier van flessen schoonmaken
Re: Cider en bommen
« Reactie #36 Gepost op: 11-08-2017 14:34 u »
Vorig jaar 5 liter cider gemaakt, goed laten uit gisten en diverse malen overgeheveld om het helder te krijgen.
Gebotteld in de bekende BNR fles met 6 gram suiker per liter.
Precies de juiste hoeveelheid koolzuur. Een heerlijk drankje geworden.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.846
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Cider en bommen
« Reactie #37 Gepost op: 11-08-2017 16:19 u »
Vorig jaar 5 liter cider gemaakt, goed laten uit gisten en diverse malen overgeheveld om het helder te krijgen.
Gebotteld in de bekende BNR fles met 6 gram suiker per liter.
Precies de juiste hoeveelheid koolzuur. Een heerlijk drankje geworden.
Ik heb helaas azijn gemaakt  >:(

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #38 Gepost op: 11-08-2017 16:40 u »
Ik heb helaas azijn gemaakt  >:(

Hoe kan dat?

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #39 Gepost op: 11-08-2017 17:22 u »
Azijn. Was het appelcider en waren de appels schoon? Start met zuiver sap. Cider bevat weinig alcohol en het zuiver werken is zeer belangrijk en fruitvliegjes zijn dan zeer actief. Maak bij voorkeur cider bij lagere temperaturen. Succes.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Cider en bommen
« Reactie #40 Gepost op: 11-08-2017 20:58 u »
Ik recycle champageflessen - met oud en nieuw maak ik ze overal afhandig, na 3 jaar had ik al een aardige collectie. Daarnaast gebruik ik ook de 0,375l flesjes, die zijn afkomstig van kleine flesjes cider (koop ik wel eens in Belgie). Zelfde flesjes worden ook gebruikt voor lambic bieren. Prima 1p portie!

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #41 Gepost op: 11-08-2017 21:43 u »
Ik recycle champageflessen - met oud en nieuw maak ik ze overal afhandig, na 3 jaar had ik al een aardige collectie. Daarnaast gebruik ik ook de 0,375l flesjes, die zijn afkomstig van kleine flesjes cider (koop ik wel eens in Belgie). Zelfde flesjes worden ook gebruikt voor lambic bieren. Prima 1p portie!

De 0.375l flesjes zullen helemaal wel moeilijk te vinden zijn.
Ben vanmiddag bij een hotel bij mij in het dorp geweest die gaan de champagne flessen voor mij bewaren.
De man daar vertelde als ze een beetje goede groep hadden ze er wel 20 op een avond hadden.
Fles champagne kost daar 225 euro  ::)
Zal na het weekend daar eens weer kijken.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.336
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #42 Gepost op: 11-08-2017 22:03 u »
Hoe groter de fles hoe mooier het resultaat. Champagne wordt om die reden enkel in twee soorten gebotteld en in de kelders weg gelegd. in de Bouteille (75 cl) en de magnum (1,5 l) De overige flessen worden (later) vanuit deze flessen gebotteld.

Dit heeft te maken met de eventuele zuurstof boven in de fles na het bottelen. De hoeveelheid boven in de fles is bij  een Bouteille en de magnum hetzelfde. De magnum bevat dus de helft minder zuurstof in de fles in vergelijking met de vloeistof.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Cider en bommen
« Reactie #43 Gepost op: 12-08-2017 00:36 u »
Hoe groter de fles hoe mooier het resultaat. Champagne wordt om die reden enkel in twee soorten gebotteld en in de kelders weg gelegd. in de Bouteille (75 cl) en de magnum (1,5 l) De overige flessen worden (later) vanuit deze flessen gebotteld.

Dit heeft te maken met de eventuele zuurstof boven in de fles na het bottelen. De hoeveelheid boven in de fles is bij  een Bouteille en de magnum hetzelfde. De magnum bevat dus de helft minder zuurstof in de fles in vergelijking met de vloeistof.

Werkt dat bij cider ook zo? Is hoger afvullen dan niet gewoon een idee, aannemende dat de flessen de (nog) hogere druk prima kunnen handelen?

Overigens zag ik net op Facebook voorbijkomen dat Merk Henke 50 champagneflessen kwijt moet...

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.336
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #44 Gepost op: 12-08-2017 13:02 u »
Geldt voor champagne en mousserende wijnen. Deze lijken dus liever geen zuurstof boven zich te hebben om zich mooi te kunnen ontwikkelen en verder te rijpen. Dus ook bij cider, op de traditionele bereiding.

Er is echter tegenwoordig ook een industriŽle bereiding waarbij koolzuurgas wordt toegevoegd. Dit geeft vele grotere koolzuurbelletjes in de drank. Deze is zelfs op de tap te koop.

Maar ook bij bier, heb ik zelf ondervonden, is bier wat is gebotteld in 75 cl flessen mooier ontwikkeld dan in kleine 30 cl flessen. Bottel maar een keer 1 batch in zowel grote als kleine flessen. En drink later de 2 flessen naast elkaar.

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #45 Gepost op: 12-08-2017 14:23 u »
Interessant allemaal.
Het gaat bij mij ook om cider.
De kleine 0.375l flesjes zijn natuurlijk wel ideaal om de een glaasje te drinken.

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #46 Gepost op: 15-08-2017 12:48 u »
Intussen bij een hotel 830 en 850 grams flessen gekregen.
Volgende batch gaat daar dus in.
29 mm kroonkurken gaan hier perfect op.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Cider en bommen
« Reactie #47 Gepost op: 16-08-2017 22:43 u »
Intussen bij een hotel 830 en 850 grams flessen gekregen.
Volgende batch gaat daar dus in.
29 mm kroonkurken gaan hier perfect op.

Ik vraag me even hardop af of de 29 mm kroonkurkjes dat gaan houden? Mijn cider (schuimend met 14 g/l suiker) drukt een plastic champagenekurk, na het weghalen van het kooitje, binnen zo'n 2 seconden met een luide knal uit de fles. Ik zou voor stoppen en kooitjes gaan. Die kosten weinig, werken prima en zijn zelfs herbruikbaar (de kooitjes gebruik ik zo'n 3x).

Offline Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #48 Gepost op: 17-08-2017 10:02 u »
Ik vraag me even hardop af of de 29 mm kroonkurkjes dat gaan houden? Mijn cider (schuimend met 14 g/l suiker) drukt een plastic champagenekurk, na het weghalen van het kooitje, binnen zo'n 2 seconden met een luide knal uit de fles. Ik zou voor stoppen en kooitjes gaan. Die kosten weinig, werken prima en zijn zelfs herbruikbaar (de kooitjes gebruik ik zo'n 3x).

Heb de kroonkurken aangeschaft met een kroonkurkapparaatje dus dat ga ik eerst proberen.
De kroonkurken worden er toch goed op geknepen dus zullen toch ook wat druk aan moeten kunnen lijkt mij.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #49 Gepost op: 17-08-2017 20:02 u »
29 mm houden het met gemak
Worden ook gebruikt om de champagne van de droesem te ontdoen en daarna komt pas de kroonkurk
Een champagnedop met kooitje oogt wel mooier dan een kroonkurk

Tags: