Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Cider en bommen  (gelezen 2342 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Cider en bommen
« Gepost op: 27-07-2017 19:30 u »
Kenners,

Na heel goed te zijn geholpen door rajd van dit forum ben ik heel nieuwsgierig naar de mening van jullie m.b.t suiker na het bottelen met cider.
Ik wil 7 gram suiker per liter toevoegen als ik ga bottelen.
Nu heb ik zo'n fantastisch kroonkurk apparaatje gekocht en etiketten van bierflesjes gehaald.
Over het bommen verhaal maak ik me toch een beetje zorgen.
Is dat terecht of zal 7 gram suiker per liter in de bierflesjes met de kroonkurken goed gaan?

Alle input zeer welkom.

Groetjes en bedankt


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline stiaanke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: be
Re: Cider en bommen
« Reactie #1 Gepost op: 27-07-2017 19:59 u »
Als je bier uitgegist is dan is dat helemaal geen probleem.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #2 Gepost op: 27-07-2017 20:25 u »
Als je bier uitgegist is dan is dat helemaal geen probleem.
En met cider?

Offline thezewery

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #3 Gepost op: 27-07-2017 20:59 u »
Ik heb nu een liter staan sinds zondag met 10 gram suiker en kan het flesje nog steeds inknijpen....

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #4 Gepost op: 27-07-2017 22:02 u »
Ff voor de duidelijkheid ik wil de BNR flesjes gebruiken van de bekende merken.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.262
  • Land: nl
  • Meer recept-ideen dan tijd om te brouwen.
Re: Cider en bommen
« Reactie #5 Gepost op: 27-07-2017 23:21 u »
7 gram per liter is echt wat anders dan 7 gram per flesje. 7 gram per liter is 2-2,5 gram per flesje.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #6 Gepost op: 27-07-2017 23:33 u »
7 gram per liter is echt wat anders dan 7 gram per flesje. 7 gram per liter is 2-2,5 gram per flesje.

 7 gram Per liter is de bedoeling.
Start topic iets aangepast want je kon het inderdaad op 2 manieren lezen.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.690
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Cider en bommen
« Reactie #7 Gepost op: 28-07-2017 09:03 u »
Als je cider nu uitvergist is, gaat dat wel goed, in mijn optiek is dat niet anders dan met bier.
Succes met bottelen en opdrinken ;)

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 707
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Cider en bommen
« Reactie #8 Gepost op: 28-07-2017 09:39 u »
Mijn vrouw en ik vinden 6 g/l een mooie hoeveelheid koolzuur voor cider maar als je graag nog wat meer prik hebt, moet 7 g/l geen probleem zijn.

Zoals gezegd: wel pas bottelen als de cider echt helemaal is uitgegist.

Proost!  :biersmile:

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #9 Gepost op: 29-07-2017 12:01 u »
Bedank allen.

Ik hoop dat 7 gram per liter goed gaat in de bruine bierflesjes

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 285
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Cider en bommen
« Reactie #10 Gepost op: 29-07-2017 16:05 u »
Heb een appelcider die ik vorig jaar hebt gemaakt ook met 7 g/l gebotteld. Zijn geen bommen geworden en eigenlijk nu pas echt lekker.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #11 Gepost op: 29-07-2017 17:42 u »
Heb een appelcider die ik vorig jaar hebt gemaakt ook met 7 g/l gebotteld. Zijn geen bommen geworden en eigenlijk nu pas echt lekker.

Zolang kan ik echt niet wachten hoor  ^-^

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #12 Gepost op: 04-08-2017 18:21 u »
Vandaag mijn eerste 14 flesjes gevuld met cider.
Smaak is nu al redelijk maar zal langzamerhand wel beter worden.
Heb 2 gram suiker in elk flesje gedaan en in een afgesloten emmer gedaan om elk risico uit te sluiten.
Ben heel benieuwd wat het gaat worden.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 578
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #13 Gepost op: 04-08-2017 20:34 u »
Neem geen risico. Bottel in champageflessen!

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #14 Gepost op: 04-08-2017 21:18 u »
Neem geen risico. Bottel in champageflessen!

Zit al in de bruine flessen.
Na 3 week in de brouwfles en een eind SG van 1002 neem ik aan dat het goed gaat.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.326
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #15 Gepost op: 04-08-2017 22:17 u »
Neem geen risico. Bottel in champageflessen!

Inderdaad en dan het liefst flessen (75 cl) zwaarder dan 850 gram.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #16 Gepost op: 05-08-2017 10:05 u »
Wat is dan het verschil met bier?
Die gaan ook in de bruine flesjes met soms een stuk hoger eind SG.

Offline Easywoods

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #17 Gepost op: 05-08-2017 12:45 u »
Wat is dan het verschil met bier?
Die gaan ook in de bruine flesjes met soms een stuk hoger eind SG.

Het gaat ook niet om een hoog of een laag eind SG maar om de hoeveelheid koolzuur en de daarbij opgebouwde druk waartegen (zware) champagne flessen beter bestand zijn dan bierflessen  ;)

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #18 Gepost op: 05-08-2017 13:47 u »
Het gaat ook niet om een hoog of een laag eind SG maar om de hoeveelheid koolzuur en de daarbij opgebouwde druk waartegen (zware) champagne flessen beter bestand zijn dan bierflessen  ;)

Dus het is maar net hoeveel suiker dat je na het bottelen erbij doet.

Chouffe flessen zijn die ook goed eventueel?

Offline Easywoods

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #19 Gepost op: 05-08-2017 16:01 u »
Dus het is maar net hoeveel suiker dat je na het bottelen erbij doet.

Chouffe flessen zijn die ook goed eventueel?

Ik denk het niet, die zijn ook gemaakt voor bier, als je koolzuur wilt zoals in bijvoorbeeld Champagne zou ik voor echte Champagne flessen gaan... safety first  ::)

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #20 Gepost op: 05-08-2017 16:20 u »
Ik denk het niet, die zijn ook gemaakt voor bier, als je koolzuur wilt zoals in bijvoorbeeld Champagne zou ik voor echte Champagne flessen gaan... safety first  ::)

Ik heb maar 7 gram per liter dus een bruisende zoals champagne zal het nooit worden.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.326
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #21 Gepost op: 05-08-2017 20:59 u »
Ik heb maar 7 gram per liter dus een bruisende zoals champagne zal het nooit worden.

Bij champagne gaat er per liter 24 gram bottelsuiker in. Men gaat wel uit van volledig uit gegiste wijn. (SG 993)
Als er nog restsuiker in zit wordt dit verrekend met de bottelsuiker.

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
Re: Cider en bommen
« Reactie #22 Gepost op: 05-08-2017 21:51 u »
Bij champagne gaat er per liter 24 gram bottelsuiker in. Men gaat wel uit van volledig uit gegiste wijn. (SG 993)
Als er nog restsuiker in zit wordt dit verrekend met de bottelsuiker.

Zooo... Dit wist ik niet. Dit houd een gewoon bnr flesje nooit volgens mij!?

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #23 Gepost op: 06-08-2017 20:35 u »
Bij champagne gaat er per liter 24 gram bottelsuiker in. Men gaat wel uit van volledig uit gegiste wijn. (SG 993)
Als er nog restsuiker in zit wordt dit verrekend met de bottelsuiker.

Zo 24 gram.
Dan zal er mooi wat druk kunnen ontstaan.
Weer wat geleerd.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #24 Gepost op: 09-08-2017 22:03 u »
Hoe zit het met Prosecco flessen.
Het lijkt mij dat die ook sterk moeten zijn?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.326
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #25 Gepost op: 09-08-2017 22:35 u »
Hoe zit het met Prosecco flessen.
Het lijkt mij dat die ook sterk moeten zijn?

Inderdaad en dan het liefst flessen (75 cl) zwaarder dan 850 gram.

Zoals ik al had geschreven, zet een fles op de weegschaal. Alles boven de 850 gram is geschikt.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 578
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #26 Gepost op: 09-08-2017 22:42 u »
Ja gebruik gewoon de zware flessen van minimaal 850 gram. Zijn bij de betere restaurants gewoon af te halen. Ik bottel grotendeels in champagneflessen mijn zwaardere (bewaar) bieren.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #27 Gepost op: 09-08-2017 22:47 u »
Zoals ik al had geschreven, zet een fles op de weegschaal. Alles boven de 850 gram is geschikt.

Ok op die manier.
Dit had ik verkeerd gegrepen

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.326
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #28 Gepost op: 09-08-2017 22:55 u »
Flessen van 850 gram of zwaarder zijn dus geschikt voor Champagne of mousserende wijn, waarbij dus 24 gram bottelsuiker is gebruikt. Bij bier met minder bottelsuiker zou je dus ook lichtere flessen kunnen gebruiken.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.326
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #29 Gepost op: 09-08-2017 23:05 u »

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #30 Gepost op: 10-08-2017 10:14 u »
Bedankt Orangeloo

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #31 Gepost op: 10-08-2017 21:10 u »
Bij Brouwmarkt kom ik zulke zware flessen  ook niet tegen helaas

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 578
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #32 Gepost op: 10-08-2017 22:36 u »
Zijn bij restaurants gratis af te halen. Etiketten zitten er zeer vast op omdat ze tegen water moeten kunnen. Anders weken ze af in de koeler. Ik laat ze enkele dagen ondergedompeld en dan laten ze vrij eenvoudig los. Ik kan er elk weekend tussen de 30 a 50 ophalen als ik dat zou willen. Dus even wat werk maar als je eenmaal een voorraadje hebt dan kun je ook een zeer lange tijd vooruit. Met 2 personen is n flesje goed te doen maar alleen is 75 cl toch wel veel. Mijn bieren zitten tussen de 7 en 8 % vandaar.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #33 Gepost op: 10-08-2017 22:45 u »
Ik zou hier echt niet weten waar ik ze hier zou moeten halen.
Maar even over nadenken of ik een goed restaurant weet.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 578
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #34 Gepost op: 10-08-2017 22:51 u »
Je moet er eentje hebben met grote zalen en waar geregeld partijen komen of bruiloften.
Ik sta er ook versteld van hoeveel er bij de container staan.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 578
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #35 Gepost op: 10-08-2017 22:57 u »
In Amstelveen zijn er 600 gratis af te halen.
Zie advertentie op Marktplaats.

Offline Erik Deelissen

  • t Wort Wat!
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Nieuwste manier van flessen schoonmaken
Re: Cider en bommen
« Reactie #36 Gepost op: 11-08-2017 14:34 u »
Vorig jaar 5 liter cider gemaakt, goed laten uit gisten en diverse malen overgeheveld om het helder te krijgen.
Gebotteld in de bekende BNR fles met 6 gram suiker per liter.
Precies de juiste hoeveelheid koolzuur. Een heerlijk drankje geworden.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.810
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Cider en bommen
« Reactie #37 Gepost op: 11-08-2017 16:19 u »
Vorig jaar 5 liter cider gemaakt, goed laten uit gisten en diverse malen overgeheveld om het helder te krijgen.
Gebotteld in de bekende BNR fles met 6 gram suiker per liter.
Precies de juiste hoeveelheid koolzuur. Een heerlijk drankje geworden.
Ik heb helaas azijn gemaakt  >:(

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #38 Gepost op: 11-08-2017 16:40 u »
Ik heb helaas azijn gemaakt  >:(

Hoe kan dat?

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 578
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #39 Gepost op: 11-08-2017 17:22 u »
Azijn. Was het appelcider en waren de appels schoon? Start met zuiver sap. Cider bevat weinig alcohol en het zuiver werken is zeer belangrijk en fruitvliegjes zijn dan zeer actief. Maak bij voorkeur cider bij lagere temperaturen. Succes.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 707
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Cider en bommen
« Reactie #40 Gepost op: 11-08-2017 20:58 u »
Ik recycle champageflessen - met oud en nieuw maak ik ze overal afhandig, na 3 jaar had ik al een aardige collectie. Daarnaast gebruik ik ook de 0,375l flesjes, die zijn afkomstig van kleine flesjes cider (koop ik wel eens in Belgie). Zelfde flesjes worden ook gebruikt voor lambic bieren. Prima 1p portie!

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #41 Gepost op: 11-08-2017 21:43 u »
Ik recycle champageflessen - met oud en nieuw maak ik ze overal afhandig, na 3 jaar had ik al een aardige collectie. Daarnaast gebruik ik ook de 0,375l flesjes, die zijn afkomstig van kleine flesjes cider (koop ik wel eens in Belgie). Zelfde flesjes worden ook gebruikt voor lambic bieren. Prima 1p portie!

De 0.375l flesjes zullen helemaal wel moeilijk te vinden zijn.
Ben vanmiddag bij een hotel bij mij in het dorp geweest die gaan de champagne flessen voor mij bewaren.
De man daar vertelde als ze een beetje goede groep hadden ze er wel 20 op een avond hadden.
Fles champagne kost daar 225 euro  ::)
Zal na het weekend daar eens weer kijken.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.326
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #42 Gepost op: 11-08-2017 22:03 u »
Hoe groter de fles hoe mooier het resultaat. Champagne wordt om die reden enkel in twee soorten gebotteld en in de kelders weg gelegd. in de Bouteille (75 cl) en de magnum (1,5 l) De overige flessen worden (later) vanuit deze flessen gebotteld.

Dit heeft te maken met de eventuele zuurstof boven in de fles na het bottelen. De hoeveelheid boven in de fles is bij  een Bouteille en de magnum hetzelfde. De magnum bevat dus de helft minder zuurstof in de fles in vergelijking met de vloeistof.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 707
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Cider en bommen
« Reactie #43 Gepost op: 12-08-2017 00:36 u »
Hoe groter de fles hoe mooier het resultaat. Champagne wordt om die reden enkel in twee soorten gebotteld en in de kelders weg gelegd. in de Bouteille (75 cl) en de magnum (1,5 l) De overige flessen worden (later) vanuit deze flessen gebotteld.

Dit heeft te maken met de eventuele zuurstof boven in de fles na het bottelen. De hoeveelheid boven in de fles is bij  een Bouteille en de magnum hetzelfde. De magnum bevat dus de helft minder zuurstof in de fles in vergelijking met de vloeistof.

Werkt dat bij cider ook zo? Is hoger afvullen dan niet gewoon een idee, aannemende dat de flessen de (nog) hogere druk prima kunnen handelen?

Overigens zag ik net op Facebook voorbijkomen dat Merk Henke 50 champagneflessen kwijt moet...

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.326
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #44 Gepost op: 12-08-2017 13:02 u »
Geldt voor champagne en mousserende wijnen. Deze lijken dus liever geen zuurstof boven zich te hebben om zich mooi te kunnen ontwikkelen en verder te rijpen. Dus ook bij cider, op de traditionele bereiding.

Er is echter tegenwoordig ook een industrile bereiding waarbij koolzuurgas wordt toegevoegd. Dit geeft vele grotere koolzuurbelletjes in de drank. Deze is zelfs op de tap te koop.

Maar ook bij bier, heb ik zelf ondervonden, is bier wat is gebotteld in 75 cl flessen mooier ontwikkeld dan in kleine 30 cl flessen. Bottel maar een keer 1 batch in zowel grote als kleine flessen. En drink later de 2 flessen naast elkaar.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #45 Gepost op: 12-08-2017 14:23 u »
Interessant allemaal.
Het gaat bij mij ook om cider.
De kleine 0.375l flesjes zijn natuurlijk wel ideaal om de een glaasje te drinken.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #46 Gepost op: 15-08-2017 12:48 u »
Intussen bij een hotel 830 en 850 grams flessen gekregen.
Volgende batch gaat daar dus in.
29 mm kroonkurken gaan hier perfect op.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 707
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Cider en bommen
« Reactie #47 Gepost op: 16-08-2017 22:43 u »
Intussen bij een hotel 830 en 850 grams flessen gekregen.
Volgende batch gaat daar dus in.
29 mm kroonkurken gaan hier perfect op.

Ik vraag me even hardop af of de 29 mm kroonkurkjes dat gaan houden? Mijn cider (schuimend met 14 g/l suiker) drukt een plastic champagenekurk, na het weghalen van het kooitje, binnen zo'n 2 seconden met een luide knal uit de fles. Ik zou voor stoppen en kooitjes gaan. Die kosten weinig, werken prima en zijn zelfs herbruikbaar (de kooitjes gebruik ik zo'n 3x).

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #48 Gepost op: 17-08-2017 10:02 u »
Ik vraag me even hardop af of de 29 mm kroonkurkjes dat gaan houden? Mijn cider (schuimend met 14 g/l suiker) drukt een plastic champagenekurk, na het weghalen van het kooitje, binnen zo'n 2 seconden met een luide knal uit de fles. Ik zou voor stoppen en kooitjes gaan. Die kosten weinig, werken prima en zijn zelfs herbruikbaar (de kooitjes gebruik ik zo'n 3x).

Heb de kroonkurken aangeschaft met een kroonkurkapparaatje dus dat ga ik eerst proberen.
De kroonkurken worden er toch goed op geknepen dus zullen toch ook wat druk aan moeten kunnen lijkt mij.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 578
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #49 Gepost op: 17-08-2017 20:02 u »
29 mm houden het met gemak
Worden ook gebruikt om de champagne van de droesem te ontdoen en daarna komt pas de kroonkurk
Een champagnedop met kooitje oogt wel mooier dan een kroonkurk

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #50 Gepost op: 17-08-2017 20:37 u »
Een champagnedop met kooitje oogt wel mooier dan een kroonkurk

Eens maar ben niet van plan om ze lang te laten zitten hahaha

Blij met de reactie dat de kroonkurken het zullen houden!

Tags: