Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Cider en bommen  (gelezen 2260 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Cider en bommen
« Gepost op: 27-07-2017 19:30 u »
Kenners,

Na heel goed te zijn geholpen door rajd van dit forum ben ik heel nieuwsgierig naar de mening van jullie m.b.t suiker na het bottelen met cider.
Ik wil 7 gram suiker per liter toevoegen als ik ga bottelen.
Nu heb ik zo'n fantastisch kroonkurk apparaatje gekocht en etiketten van bierflesjes gehaald.
Over het bommen verhaal maak ik me toch een beetje zorgen.
Is dat terecht of zal 7 gram suiker per liter in de bierflesjes met de kroonkurken goed gaan?

Alle input zeer welkom.

Groetjes en bedankt


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline stiaanke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: be
Re: Cider en bommen
« Reactie #1 Gepost op: 27-07-2017 19:59 u »
Als je bier uitgegist is dan is dat helemaal geen probleem.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #2 Gepost op: 27-07-2017 20:25 u »
Als je bier uitgegist is dan is dat helemaal geen probleem.
En met cider?

Offline thezewery

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #3 Gepost op: 27-07-2017 20:59 u »
Ik heb nu een liter staan sinds zondag met 10 gram suiker en kan het flesje nog steeds inknijpen....

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #4 Gepost op: 27-07-2017 22:02 u »
Ff voor de duidelijkheid ik wil de BNR flesjes gebruiken van de bekende merken.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.262
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Cider en bommen
« Reactie #5 Gepost op: 27-07-2017 23:21 u »
7 gram per liter is echt wat anders dan 7 gram per flesje. 7 gram per liter is 2-2,5 gram per flesje.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #6 Gepost op: 27-07-2017 23:33 u »
7 gram per liter is echt wat anders dan 7 gram per flesje. 7 gram per liter is 2-2,5 gram per flesje.

 7 gram Per liter is de bedoeling.
Start topic iets aangepast want je kon het inderdaad op 2 manieren lezen.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.685
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Cider en bommen
« Reactie #7 Gepost op: 28-07-2017 09:03 u »
Als je cider nu uitvergist is, gaat dat wel goed, in mijn optiek is dat niet anders dan met bier.
Succes met bottelen en opdrinken ;)

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Cider en bommen
« Reactie #8 Gepost op: 28-07-2017 09:39 u »
Mijn vrouw en ik vinden 6 g/l een mooie hoeveelheid koolzuur voor cider maar als je graag nog wat meer prik hebt, moet 7 g/l geen probleem zijn.

Zoals gezegd: wel pas bottelen als de cider echt helemaal is uitgegist.

Proost!  :biersmile:

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #9 Gepost op: 29-07-2017 12:01 u »
Bedank allen.

Ik hoop dat 7 gram per liter goed gaat in de bruine bierflesjes

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Cider en bommen
« Reactie #10 Gepost op: 29-07-2017 16:05 u »
Heb een appelcider die ik vorig jaar hebt gemaakt ook met 7 g/l gebotteld. Zijn geen bommen geworden en eigenlijk nu pas echt lekker.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #11 Gepost op: 29-07-2017 17:42 u »
Heb een appelcider die ik vorig jaar hebt gemaakt ook met 7 g/l gebotteld. Zijn geen bommen geworden en eigenlijk nu pas echt lekker.

Zolang kan ik echt niet wachten hoor  ^-^

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #12 Gepost op: 04-08-2017 18:21 u »
Vandaag mijn eerste 14 flesjes gevuld met cider.
Smaak is nu al redelijk maar zal langzamerhand wel beter worden.
Heb 2 gram suiker in elk flesje gedaan en in een afgesloten emmer gedaan om elk risico uit te sluiten.
Ben heel benieuwd wat het gaat worden.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 576
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Cider en bommen
« Reactie #13 Gepost op: 04-08-2017 20:34 u »
Neem geen risico. Bottel in champageflessen!

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #14 Gepost op: 04-08-2017 21:18 u »
Neem geen risico. Bottel in champageflessen!

Zit al in de bruine flessen.
Na 3 week in de brouwfles en een eind SG van 1002 neem ik aan dat het goed gaat.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.325
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #15 Gepost op: 04-08-2017 22:17 u »
Neem geen risico. Bottel in champageflessen!

Inderdaad en dan het liefst flessen (75 cl) zwaarder dan 850 gram.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #16 Gepost op: 05-08-2017 10:05 u »
Wat is dan het verschil met bier?
Die gaan ook in de bruine flesjes met soms een stuk hoger eind SG.

Offline Easywoods

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #17 Gepost op: 05-08-2017 12:45 u »
Wat is dan het verschil met bier?
Die gaan ook in de bruine flesjes met soms een stuk hoger eind SG.

Het gaat ook niet om een hoog of een laag eind SG maar om de hoeveelheid koolzuur en de daarbij opgebouwde druk waartegen (zware) champagne flessen beter bestand zijn dan bierflessen  ;)

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #18 Gepost op: 05-08-2017 13:47 u »
Het gaat ook niet om een hoog of een laag eind SG maar om de hoeveelheid koolzuur en de daarbij opgebouwde druk waartegen (zware) champagne flessen beter bestand zijn dan bierflessen  ;)

Dus het is maar net hoeveel suiker dat je na het bottelen erbij doet.

Chouffe flessen zijn die ook goed eventueel?

Offline Easywoods

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #19 Gepost op: 05-08-2017 16:01 u »
Dus het is maar net hoeveel suiker dat je na het bottelen erbij doet.

Chouffe flessen zijn die ook goed eventueel?

Ik denk het niet, die zijn ook gemaakt voor bier, als je koolzuur wilt zoals in bijvoorbeeld Champagne zou ik voor echte Champagne flessen gaan... safety first  ::)

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #20 Gepost op: 05-08-2017 16:20 u »
Ik denk het niet, die zijn ook gemaakt voor bier, als je koolzuur wilt zoals in bijvoorbeeld Champagne zou ik voor echte Champagne flessen gaan... safety first  ::)

Ik heb maar 7 gram per liter dus een bruisende zoals champagne zal het nooit worden.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.325
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Cider en bommen
« Reactie #21 Gepost op: 05-08-2017 20:59 u »
Ik heb maar 7 gram per liter dus een bruisende zoals champagne zal het nooit worden.

Bij champagne gaat er per liter 24 gram bottelsuiker in. Men gaat wel uit van volledig uit gegiste wijn. (SG 993)
Als er nog restsuiker in zit wordt dit verrekend met de bottelsuiker.

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
Re: Cider en bommen
« Reactie #22 Gepost op: 05-08-2017 21:51 u »
Bij champagne gaat er per liter 24 gram bottelsuiker in. Men gaat wel uit van volledig uit gegiste wijn. (SG 993)
Als er nog restsuiker in zit wordt dit verrekend met de bottelsuiker.

Zooo... Dit wist ik niet. Dit houd een gewoon bnr flesje nooit volgens mij!?

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #23 Gepost op: 06-08-2017 20:35 u »
Bij champagne gaat er per liter 24 gram bottelsuiker in. Men gaat wel uit van volledig uit gegiste wijn. (SG 993)
Als er nog restsuiker in zit wordt dit verrekend met de bottelsuiker.

Zo 24 gram.
Dan zal er mooi wat druk kunnen ontstaan.
Weer wat geleerd.

Online Peke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Cider en bommen
« Reactie #24 Gepost op: 09-08-2017 22:03 u »
Hoe zit het met Prosecco flessen.
Het lijkt mij dat die ook sterk moeten zijn?

Tags: