Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Verstijfselen  (gelezen 1481 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Verstijfselen
« Gepost op: 24-07-2017 23:13 u »
Ok de een zegt verstijfselen is niet nodig, de ander zegt van wel blijft een grijs gebied.
Nu heb ik een neefje die organische chemie studeert aan de TU in Wageningen en die zegt wil je rendement dan moet je verstijfselen.

Met dat gegeven heb ik gisteren voor het eerst verstijfseld en zoals dat meestal gebeurt met out of the box ideen, vraag ik me (ongeveer 2 minuten na het voltooien) af kan je verstijfselen in een GrainFather?

Mijn idee is: verhouding, zeg 1 op 5 dus 1 kg vlokken op 5 liter water, in de GF, op het filter water circuleren op de juiste temperatuur gedurende de benodigde tijd, wanneer gereed water aanvullen met koud water, ff goed doorroeren uiteraard. Opwarmen tot temp 1e maisch stap en verder als normaal.

Oke schiet maar... wat denken jullie ervan?

Ik wil overigens het zelfde brouwsel nog eens maken maar dan zonder te verstijfselen, kijken wat het verschil is.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.739
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: verstijfselen
« Reactie #1 Gepost op: 24-07-2017 23:37 u »
1 kg vlokken op 5 liter water wordt behoorlijk dik. Dat moet je niet laten afkoelen want dan krijg je een gel dat moelijk meer homogeen te maken is. Het wordt lastig hier nog mout en water aan toe te voegen.

Beter de mout dik inmaischen bij lage temperatuur en de vlokken zo dun mogelijk verstijfselen, even wet de staafmixer er door en de hete pap gebruiken om de maisch op de volgende maischrusttemperatuur te brengen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.377
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verstijfselen
« Reactie #2 Gepost op: 25-07-2017 00:09 u »
Ok de een zegt verstijfselen is niet nodig, de ander zegt van wel blijft een grijs gebied.
Nu heb ik een neefje die organische chemie studeert aan de TU in Wageningen en die zegt wil je rendement dan moet je verstijfselen.

Met dat gegeven heb ik gisteren voor het eerst verstijfseld en zoals dat meestal gebeurt met out of the box ideen, vraag ik me (ongeveer 2 minuten na het voltooien) af kan je verstijfselen in een GrainFather?

Mijn idee is: verhouding, zeg 1 op 5 dus 1 kg vlokken op 5 liter water, in de GF, op het filter water circuleren op de juiste temperatuur gedurende de benodigde tijd, wanneer gereed water aanvullen met koud water, ff goed doorroeren uiteraard. Opwarmen tot temp 1e maisch stap en verder als normaal.

Oke schiet maar... wat denken jullie ervan?

Ik wil overigens het zelfde brouwsel nog eens maken maar dan zonder te verstijfselen, kijken wat het verschil is.


Om welk graan gaat het?
Elk graan heeft een andere verstijfselingstemperatuur. Als deze onder de temperaturen ligt van een gebruikelijk maischschema is het niet nodig om te verstijfselen.

Zie ook http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=verstijfselen
Voor haver heb ik een experiment uitgevoerd en daaruit bleek dat vooraf verstijfselen weinig (lees geen) voordeel had.

Offline lier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstijfselen
« Reactie #3 Gepost op: 25-07-2017 08:58 u »
Ik heb tarwe en havervlokken gebruikt.

Inderdaad als de temperatuur binnen het maischschema valt heb je niet te verstijfselen.
Wat betreft de dikte, inderdaad het was net een bal kauwgum pff die heb ik inderdaad heel voorzichtig in moeten roeren om alles goed op te lossen.

Wordt de vraag dus eigenlijk wil ik dit mijn grainfather aandoen en dat antwoord is waarschijnlijk nee :nut:

Maar als het een lekker biertje wordt brouw ik hem na de zomer nog eens zonder te verstijfselen en dan kijk ik wat het verschil is, voorlopig staat hij te borrelen als een gek en daar worden we altijd weer blij van.

Online Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Verstijfselen
« Reactie #4 Gepost op: 02-08-2017 09:08 u »
Als je je maisch efficiency vastgesteld hebt weet je toch zonder te verstijfselen ook of je de haver benut hebt?

Als je eind sg gelijk is aan je doel sg klopt het toch?

Laat onverlet dat je mogelijk je rendement op vlokken kan verhogen: maar dan maak je niet meer hetzelfde bier doordat de verhouding verandert... (ik bedoel hoger rendement op vlokken dan zit er meer vlokken in je bier, je verhoogtd je rendement op granen niet met verstijfselen dus die hoeveelheid blijft gelijk met als gevolg een andere verhouding.)

Mvg J

Offline lier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstijfselen
« Reactie #5 Gepost op: 02-08-2017 16:56 u »
Scherp gezien van je redenatie kan ik niet zeggen, wat betreft het rendement daat is niet mijn eigen wijsheid.
Ik heb wel voor het eerst echt banaan tonen in de smaak dus wellicht doet verstijfelen meer dan alleen rendement, maar dat kan ook weer een andere reden hebben.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.739
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Verstijfselen
« Reactie #6 Gepost op: 02-08-2017 17:46 u »
Een truukje om minder last van de hoge viscositeit na verstijfselen te hebben is door na het verstijfselen het geheel te laten afkoelen tot 72C en dan 200 gram gemalen mout toe te voegen. Binnen no-time (15 min) is de verstijfselde massa piesdun. Dit doe ik meestal met vlokken de avond van te voren en laat het dan langzaam afkoelen. Op de brouwdag voeg ik dit aan het maischwater toe.

Offline lier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstijfselen
« Reactie #7 Gepost op: 02-08-2017 21:42 u »
Bedankt voor de tip

Online Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Verstijfselen
« Reactie #8 Gepost op: 04-08-2017 09:02 u »
Een truukje om minder last van de hoge viscositeit na verstijfselen te hebben is door na het verstijfselen het geheel te laten afkoelen tot 72C en dan 200 gram gemalen mout toe te voegen. Binnen no-time (15 min) is de verstijfselde massa piesdun. Dit doe ik meestal met vlokken de avond van te voren en laat het dan langzaam afkoelen. Op de brouwdag voeg ik dit aan het maischwater toe.
William, door bij 72 graden de mout erbij te doen maak je gebruik van a amylase, ik neem aan dat het ook kan bij 63 graden? (Al naar gelang je wens voor vergistbaar / onvergistbaar)

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 387
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Verstijfselen
« Reactie #9 Gepost op: 04-08-2017 09:30 u »
Nu heb ik een neefje die  . . . 

Heeft niets met brouwen te maken hoor, maar ik erger me behoorlijk aan het gebruik van die en dat. Niet persoonlijk bedoeld, want een oprukkend fenomeen.   Het is natuurlijk "een neefje dat . . .".

sorry   ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.739
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Verstijfselen
« Reactie #10 Gepost op: 04-08-2017 10:20 u »
William, door bij 72 graden de mout erbij te doen maak je gebruik van a amylase, ik neem aan dat het ook kan bij 63 graden? (Al naar gelang je wens voor vergistbaar / onvergistbaar)

Helemaal gelijk, maar in een kleine pan en door toevoegen van de mout daalt de temperatuur. Je zit al snel op 65C waardoor zowel a- als b  amylase actief zijn. Vandaar de hoge starttemperatuur van 72C. Die moet natuurlijk niet boven de 75C zitten zodat alle enzymen denatureren.

Online Jules

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Verstijfselen
« Reactie #11 Gepost op: 04-08-2017 10:25 u »
Duidelijk! Het is dus niet zo dat het niet dunner wordt als je het bij 65 graden doet.
Bedankt voor de uitleg.

Mvg J

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.739
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Verstijfselen
« Reactie #12 Gepost op: 04-08-2017 10:34 u »
Duidelijk! Het is dus niet zo dat het niet dunner wordt als je het bij 65 graden doet.

Het zal wat langer duren als de temperatuur te laag wordt.

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstijfselen
« Reactie #13 Gepost op: 25-08-2017 19:25 u »
Goeie tip, ga ik eens doen!!

Tags: