Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Zomerbier - Witte IPA  (gelezen 876 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Zomerbier - Witte IPA
« Gepost op: 17-07-2017 21:41 u »
Hallo,

Ik wil een zomers fris biertje brouwen, een kruising tussen een frisse IPA en een Weizen. Daarom de Weihenstephaner gist (heb ik nog), tarwe in de storting (restje) en IPA-achtige hopgiften. Had nog een restje tarwemout en heb het volgende recept gemaakt. Ik twijfel of dit wat wordt of dat het allemaal 'net niet' is, in de zin van net geen IPA, net geen weizen. Misschien zijn het vreemde hopgiften? De Centennial wilde ik ook opmaken, daarnaast wilde ik eens experimenteren met Citra en de Hallertauer zit erin voor de traditionele hopgift m.b.t. Weizen.

Wat denken jullie hiervan? Heb graag feedback. Alvast bedankt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptSunbeam White IPA
Brouwdatum17-07-2017
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume23,0 l
Begin SG1,054 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)48 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,20 lWater uit Water
9,49 lSpoelwater


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC67,2 %
1,45 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC24,4 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen44,0 °C1 min.15 min.3,9 l/kg
Eiwitrust53,0 °C10 min.10 min.3,9 l/kg
Beta-amylase62,0 °C10 min.30 min.3,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C10 min.20 min.3,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,0 gCentennialbellen10,3%75 min.17,3 IBU
15,0 gCitrabellen14,5%30 min.16,7 IBU
15,0 gCitrabellen14,5%20 min.13,2 IBU
20,0 gHallertau Mittelfrühbellen2,8%5 min.1,1 IBU
50,0 gCitrabellen14,5%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Weihenstephan Weizen (3068)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Traploper

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: zomerbier - Witte IPA
« Reactie #1 Gepost op: 17-07-2017 22:31 u »
Misschien een ferulazuurrust op 40 graden om het meer weizenkarakter te geven?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: zomerbier - Witte IPA
« Reactie #2 Gepost op: 17-07-2017 22:59 u »
Misschien een ferulazuurrust op 40 graden om het meer weizenkarakter te geven?


Hmmm, er wordt bij 44 ºC een pauze gehouden van 15 minuten. Volgens mij zit het met de ferulazuurrust wel goed.  :)

Zie ook http://allaboutbeer.com/quirks-of-brewing-ferulic-acid-rest/

Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zomerbier - Witte IPA
« Reactie #3 Gepost op: 18-07-2017 11:23 u »

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.759
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Zomerbier - Witte IPA
« Reactie #4 Gepost op: 18-07-2017 11:35 u »
Wat mij  betreft wordt dit veel te bitter om de combinatie Weizen en IPA samen te laten komen. Met 30 IBU en veel late hoppen in combinatie met de weizengist wordt het een veel gebalanceerder bier en komt de kruidnagel/banaan beter tot zijn recht.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Zomerbier - Witte IPA
« Reactie #5 Gepost op: 18-07-2017 11:48 u »
Dank je, dat is goede en bruikbare feedback. Ga ik doen.

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 161
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Zomerbier - Witte IPA
« Reactie #6 Gepost op: 18-07-2017 11:53 u »
Mooi recept. Waarom de Hallertau als aromahop op 5 min? Waarom niet gebruiken als bitterhop (dan komt het kruidige meer tot zijn recht misschien?)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zomerbier - Witte IPA
« Reactie #7 Gepost op: 18-07-2017 21:34 u »
Wat mij  betreft wordt dit veel te bitter om de combinatie Weizen en IPA samen te laten komen. Met 30 IBU en veel late hoppen in combinatie met de weizengist wordt het een veel gebalanceerder bier en komt de kruidnagel/banaan beter tot zijn recht.

Ik fronste mijn wenkbrauwen ook in eerste instantie bij de bitterheid van 48 EBU, maar heb afgezien om daar een opmerking over te maken omdat na wat nazoeken bleek dat Scheider Hophenweisse een bitterheid heeft van 40 EBU. Dat is een mooi bier. Ik houd wel van bitterheid in een bier en ben daarom ook niet zo'n liefhebber van weizen. Qua smaakbeleving merk je niet zo veel verschil tussen 40 en 48 EBU. De beleving van de bitterheid verloopt niet lineair met de verhoging van de EBU-waarden.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Zomerbier - Witte IPA
« Reactie #8 Gepost op: 18-07-2017 23:09 u »
Bedankt Jacques voor je feedback.
Nu ben ik toch weer in twijfel. Toch maar bij mijn basis recept blijven dan?
Let wel: het is/wordt geen 'echte' weizen ipa want maar 25% tarwe in de stort.
Dus meer een zomers fris fantasie biertje dan een weizen en weer niet bitter genoeg voor een ipa.

Offline Marcel_k

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Zomerbier - Witte IPA
« Reactie #9 Gepost op: 20-07-2017 16:28 u »
Let wel: het is/wordt geen 'echte' weizen ipa want maar 25% tarwe in de stort.
Dus meer een zomers fris fantasie biertje dan een weizen en weer niet bitter genoeg voor een ipa.
Noem het tarwe-IPA en dan ben je volgens mij al klaar  ;)

Tags: