Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Geplofte tripel  (gelezen 881 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Geplofte tripel
« Gepost op: 17-07-2017 16:15 u »
Toen ik vanmiddag in de logeerkamer kwam rook ik het gelijk, niet best!

En ja hoor, twee flesjes naast elkaar in de krat gesprongen. Mooie zooi natuurlijk en eerst aan de schoonmaak geweest. Maar wat nu te doen met de rest? Ik denk dat het wat te warm stond daar dus wat koeler wegzetten eerst en dan maar weggooien?

De botteldatum was 25 mei. Vergist met high gravity trappist van Wyeast met 7 g suiker per liter. Zou het niet goed uitvergist zijn voordat ik gebotteld hen of moet ik het met deze gist een stuk langer laten staan met de 2e vergisting/lagering? Heb natuurlijk wel gemeten en ik zag geen veranderingen de laatste dagen voor de cold crash en bottelen.

5 mei gebrouwen, na 2 weken overgeheveld naar 2e vergisting (19 mei). 22ste cold crash. Lijkt mij erop dat ik de 2e vergisting veel te kort heb laten duren.

Echt shit, je denk natuurlijk dat jou dit niet overkom!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.780
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Geplofte tripel
« Reactie #1 Gepost op: 17-07-2017 16:19 u »
Eerst een handdoek erover om rondvliegend glas te voorkomen. ZSM koel zetten en als de temperatuur van het bier verlaagd is,  een voor een de kroonkurken iets oplichten om de druk eraf te laten. Dit moet je gedurende de komende week een aantal keren doen.

Sterkte.

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Geplofte tripel
« Reactie #2 Gepost op: 17-07-2017 16:21 u »
Eerst een handdoek erover om rondvliegend glas te voorkomen. ZSM koel zetten en als de temperatuur van het bier verlaagd is,  een voor een de kroonkurken iets oplichten om de druk eraf te laten. Dit moet je gedurende de komende week een aantal keren doen.

Sterkte.

Koelkast koel?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.780
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Geplofte tripel
« Reactie #3 Gepost op: 17-07-2017 16:27 u »

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Geplofte tripel
« Reactie #4 Gepost op: 17-07-2017 16:46 u »
En na die week kan ik ze gewoon laten staan?

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 148
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Geplofte tripel
« Reactie #5 Gepost op: 17-07-2017 17:20 u »
En na die week kan ik ze gewoon laten staan?
Als het goed is wel want dan is de overtollige druk eraf. Maar zeker weet je het nooit dus koel (niet per se koud) laten staan met handdoek of zo erover tegen glas.
En daarna alleen openmaken als ie goed koud is :-)

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Geplofte tripel
« Reactie #6 Gepost op: 17-07-2017 17:41 u »
Okť, nu weet ik wat ik moet doen.

Maar denken jullie dat het komt door te snel bottelen na de 2e vergisting?



Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.113
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geplofte tripel
« Reactie #7 Gepost op: 17-07-2017 18:24 u »
Tja, die coldcrash weer he. Stop daar nu toch eens mee.

Offline JaMo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Brouw met je ziel en zaligheid!
Re: Geplofte tripel
« Reactie #8 Gepost op: 17-07-2017 18:59 u »
Nagisting laat ik sowieso een week staan. dus waarschijnlijk te snel ermee gestopt.

Succes ermee! Hopelijk blijft de schade beperkt..

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.890
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geplofte tripel
« Reactie #9 Gepost op: 17-07-2017 22:31 u »
Tja, die coldcrash weer he. Stop daar nu toch eens mee.

Hoe jij door over denkt is bekend.  :stokpaard:

Wanneer je wacht met de coldcrash totdat je zeker weet dat de vergisting is beŽindigd is daar niet veel mis mee.

Offline Marcel_k

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Geplofte tripel
« Reactie #10 Gepost op: 17-07-2017 22:45 u »
0
Maar denken jullie dat het komt door te snel bottelen na de 2e vergisting?
Waarom noem je begin- en eind SG niet gewoon?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.113
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Geplofte tripel
« Reactie #11 Gepost op: 17-07-2017 22:52 u »
Hoe jij door over denkt is bekend.  :stokpaard:

Wanneer je wacht met de coldcrash totdat je zeker weet dat de vergisting is beŽindigd is daar niet veel mis mee.

Maar ja, zo doen de meesten het niet. Amper twee weken en dan ... coldcrash. Dan is het geen stokpaard, maar gedegen goed advies  :groots:.
Ze zouden het pas na vier weken mogen doen. En dan vind ik het nog zinloos en bestijg ik mijn stokpaard  ;D.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.890
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geplofte tripel
« Reactie #12 Gepost op: 17-07-2017 23:03 u »
Maar ja, zo doen de meesten het niet. Amper twee weken en dan ... coldcrash. Dan is het geen stokpaard, maar gedegen goed advies  :groots:.
Ze zouden het pas na vier weken mogen doen. En dan vind ik het nog zinloos en bestijg ik mijn stokpaard  ;D.

Een bier heeft gemiddeld geen 4 weken nodig om uit te gisten. Als je voldoende vitale gist geŽnt hebt is dat na 2 tot 3 weken het geval. Zeker als je op het einde van de nagisting de temperatuur laat oplopen.
Een bier langer op de gist laten staan dan nodig is doet het bier meer kwaad dan goed.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.217
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geplofte tripel
« Reactie #13 Gepost op: 18-07-2017 00:19 u »
Hoe jij door over denkt is bekend.  :stokpaard:

Wanneer je wacht met de coldcrash totdat je zeker weet dat de vergisting is beŽindigd is daar niet veel mis mee.

Ik zou dan wel kunstmatig wat overdruk aan koolzuur geven, want in koud bier lost veel meer koolzuur op met als gevolg dat je waterslot andersom gaat staan en lucht aanzuigt met oxidatie als gevolg. moet je wel apparatuur voor hebben/maken. 

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Geplofte tripel
« Reactie #14 Gepost op: 18-07-2017 10:54 u »
Waarom noem je begin- en eind SG niet gewoon?

Te druk met schoonmaken  ;)

Begin sg was 1081
na hoofd 1014
na 2e  1012

Schijnbare vergistingsgraad 85,2%
Werkelijke 69,8%

Dus ik dacht destijds dat ie wel klaar zou zijn, ondanks dat het doel 1008 was. Ik had 16,5 liter in het gistvat en daar 1 smackpack 3787 trappist high gravity aan toegevoegd.

Offline stiaanke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: be
Re: Geplofte tripel
« Reactie #15 Gepost op: 18-07-2017 11:57 u »

Maar denken jullie dat het komt door te snel bottelen na de 2e vergisting?

Hoe heb je de bottelsuiker toegevoegd? In bottelemmer?
Dan is het ook mogelijk dat de bottelsuiker slecht gemengd werd zodat sommige flesjes teveel suiker hebben gekregen.

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Geplofte tripel
« Reactie #16 Gepost op: 18-07-2017 12:07 u »
Hoe heb je de bottelsuiker toegevoegd? In bottelemmer?
Dan is het ook mogelijk dat de bottelsuiker slecht gemengd werd zodat sommige flesjes teveel suiker hebben gekregen.

Ja, 1 deel suiker met 2 delen water gekookt en dat als eerste in de bottelemmer en daarna bier erop vanuit het gistvat.

Verder nog nooit problemen mee gehad maar het zou natuurlijk kunnen dat het niet helemaal goed gemengd is.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.629
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Geplofte tripel
« Reactie #17 Gepost op: 18-07-2017 13:14 u »
Maar ja, zo doen de meesten het niet. Amper twee weken en dan ... coldcrash. Dan is het geen stokpaard, maar gedegen goed advies  :groots:.
Ze zouden het pas na vier weken mogen doen. En dan vind ik het nog zinloos en bestijg ik mijn stokpaard  ;D.

+1


Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Geplofte tripel
« Reactie #18 Gepost op: 18-07-2017 16:49 u »
Dus ik dacht destijds dat ie wel klaar zou zijn, ondanks dat het doel 1008 was. Ik had 16,5 liter in het gistvat en daar 1 smackpack 3787 trappist high gravity aan toegevoegd.

Gist heeft geen doel, het stopt wanneer het klaar is. Bij de een is dat vlot, met een Saison wat minder vlot.

Overigens een vreemde combinatie die twee gisten, had je daar een speciaal idee of plan mee?

Offline MartijnOMG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Geplofte tripel
« Reactie #19 Gepost op: 18-07-2017 17:11 u »
Gist heeft geen doel, het stopt wanneer het klaar is. Bij de een is dat vlot, met een Saison wat minder vlot.

Overigens een vreemde combinatie die twee gisten, had je daar een speciaal idee of plan mee?

Hoezo twee gisten, daar heb ik het niet over gehad hoor.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Geplofte tripel
« Reactie #20 Gepost op: 18-07-2017 17:15 u »
Hoezo twee gisten, daar heb ik het niet over gehad hoor.

Nee, ergens verkeerd gelezen, sorry.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.890
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geplofte tripel
« Reactie #21 Gepost op: 18-07-2017 21:57 u »
Ik zou dan wel kunstmatig wat overdruk aan koolzuur geven, want in koud bier lost veel meer koolzuur op met als gevolg dat je waterslot andersom gaat staan en lucht aanzuigt met oxidatie als gevolg. moet je wel apparatuur voor hebben/maken.

Door de lage temperatuur verloopt de oxidatie minder snel. Verder gaat het om een beperkte hoeveelheid lucht. Maar als je de mogelijkheid hebt om koolzuur te geven is dat natuurlijk wel beter.

Tags: