Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen  (gelezen 1122 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Gepost op: 16-07-2017 10:02 u »
Gisteravond 14 liter Saison gebotteld, maar dat ging niet zoals bij de vorige 5 brouwsels.

Ik kon nl. de flesjes tot maximaal de helft vullen omdat er heel veel schuim ontstond in de flesjes. Dus het moest in   drie keer (alsof je voor het eerst achter een biertap staat, zeg maar).

Hoe zou dit kunnen komen? Mijn methode is elke keer hetzelfde: hevel uit de mandfles en met zo'n slim afvulpijpje in de flesjes, daarna pas een schepje suiker in het flesje er bij (waarbij sommige flesjes ook weer extra begonnen te e schuimen). Ook met het schoonmaken van flesjes ben ik elke keer zeer precies. Daarbij: het waren voor de helft nieuwe flesjes (ook schoongemaakt natuurlijk).

Het was een Saison met de Danstar Belle Saison die al drie dagen heel netjes op 1002 stond, maar er leek al wel veel koolzuur te zijn gevormd in de mandfles (kan dat?).

Ik heb dus geen idee waarom er zoveel schuim ontstond, maar het werd wel een flinke kliederboel...
Iemand een idee?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.341
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 16-07-2017 10:11 u »
Nog niet uitgegist. en suikerkristallen zorgen voor nog meer vrijkomen van koolzuur. Je kunt beter vloeibare suikeroplossing gebruiken, die schuimt niet. en wachten tot het bier helemaal is uitgegist.


Offline Chris71

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 16-07-2017 10:31 u »
Een saison kan ver onder de 1000 uitgisten. Hou je flessen goed in de gaten, mogelijk heb je straks bommetjes. Ik zou ze uit voorzorg in een plastic bak zetten.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.699
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 16-07-2017 10:42 u »
Je krijgt vooral schuim als de hoeveelheid opgelost koolzuur tegen de verzadigingsconcentratie zit (nog voordat je de suiker erbij schept).

Als je het bier al gaat koelen (bv soort van cold crash) voordat het volledig is uitvergist zal er meer koolzuur oplossen tijdens de periode dat het kouder staat. Als je daarna de temperatuur weer omhoog laat gaan (omdat je wilt bottelen) dan komt de hoeveelheid koolzuur boven de verzadigingsconcentratie. Resultaat veel schuim bij het bottelen en elke andere beweging. Een schepje suiker laat het nog eens extra schuimen.

Een andere reden voor schuimen tijdens bottelen is dat er ergens lucht wordt aangezogen tussen hevelslang en bottelpijpje.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #4 Gepost op: 16-07-2017 12:08 u »
Nog niet uitgegist. en suikerkristallen zorgen voor nog meer vrijkomen van koolzuur. Je kunt beter vloeibare suikeroplossing gebruiken, die schuimt niet. en wachten tot het bier helemaal is uitgegist.

Dank voor je reactie, Hans.
Maar een dag 4 geen enkele bubbels met zou toch moeten duiden op uitgegist?
Hij heeft een week in de hoofdvergisting en 4 weken in de mandfles gezeten, best lang toch?
En hij schuimde al voordat ik er suiker bij deed.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #5 Gepost op: 16-07-2017 12:09 u »
Een saison kan ver onder de 1000 uitgisten. Hou je flessen goed in de gaten, mogelijk heb je straks bommetjes. Ik zou ze uit voorzorg in een plastic bak zetten.

Ja, daar ben ik ook een beetje bang voor: de boel staat op het balkon...

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.341
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 16-07-2017 12:14 u »
Dank voor je reactie, Hans.
Maar een dag 4 geen enkele bubbels met zou toch moeten duiden op uitgegist?
Hij heeft een week in de hoofdvergisting en 4 weken in de mandfles gezeten, best lang toch?
En hij schuimde al voordat ik er suiker bij deed.

Kan zijn dat je deksel iets lekt in combinatie met traag lopend eindtraject van je gisting. dan duurt het laatste stukje heel lang en heb je maar weinig koolzuurproductie die ergens weglekt, maar niet via je waterslot, hoewel met mandfles is dat al weer onwaarschijnlijker. saisongist gaat ver door, maar misschien langzamer dan andere gisten, of misschien weinig gist met beetje slepende nagisting.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 16-07-2017 12:14 u »
Je krijgt vooral schuim als de hoeveelheid opgelost koolzuur tegen de verzadigingsconcentratie zit (nog voordat je de suiker erbij schept).

Als je het bier al gaat koelen (bv soort van cold crash) voordat het volledig is uitvergist zal er meer koolzuur oplossen tijdens de periode dat het kouder staat. Als je daarna de temperatuur weer omhoog laat gaan (omdat je wilt bottelen) dan komt de hoeveelheid koolzuur boven de verzadigingsconcentratie. Resultaat veel schuim bij het bottelen en elke andere beweging. Een schepje suiker laat het nog eens extra schuimen.

Een andere reden voor schuimen tijdens bottelen is dat er ergens lucht wordt aangezogen tussen hevelslang en bottelpijpje.

Dank voor de info, William. Maar ik vergist nu nog zonder koeling: allles staat in de badkamer bij een behoorlijk constante temperatuur van 21C. Maar goed om te weten voor de toekomst :)

En dat bottelpijpje, slangetje, bochtje... Misschien zat het inderdaad daar in. Ik ga de volgende keer met 1 slang overhevelen in een bottelemmer met daarin een kraan. 's Kijken of daar beter gaat...

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.341
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #8 Gepost op: 16-07-2017 12:16 u »
Wel of niet teveel druk op je flesjes zegt straks of eea werkelijk uitgegist was.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #9 Gepost op: 16-07-2017 12:19 u »
Kan zijn dat je deksel iets lekt in combinatie met traag lopend eindtraject van je gisting. dan duurt het laatste stukje heel lang en heb je maar weinig koolzuurproductie die ergens weglekt, maar niet via je waterslot, hoewel met mandfles is dat al weer onwaarschijnlijker. saisongist gaat ver door, maar misschien langzamer dan andere gisten, of misschien weinig gist met beetje slepende nagisting.

Hoe kan ik de volgende keer weten wanneer ik kan bottelen? Vier dagen een strak sg heb ik geleerd, toch?

Offline Chris71

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #10 Gepost op: 16-07-2017 15:09 u »
Normaal wel, maar een saison gist gedijt bij hogere temperaturen (28), dus het kan zijn dat het nu even op een laag pitje doorgist en straks bij warmer weer nog verder gaat.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #11 Gepost op: 16-07-2017 20:17 u »
Ik heb net dit stuk gelezen
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22334.50.html
en lees dat men gemiddeld op een svg van 90-95% zit. Ik heb volgens BrouwHulp en svg van 96%. Lijkt me wel uitgegist, toch?  ???

Anyway, hij zit op de fles, als ik terugkom van vakantie ga ik meemaken of het gelukt is of dat ik bommetjes heb geproduceerd. De smaak is nu in ieder geval al heel lekker  ;D



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #12 Gepost op: 16-07-2017 21:49 u »
Ik heb net dit stuk gelezen
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22334.50.html
en lees dat men gemiddeld op een svg van 90-95% zit. Ik heb volgens BrouwHulp en svg van 96%. Lijkt me wel uitgegist, toch?  ???

Anyway, hij zit op de fles, als ik terugkom van vakantie ga ik meemaken of het gelukt is of dat ik bommetjes heb geproduceerd. De smaak is nu in ieder geval al heel lekker  ;D


Een saison gist gaat inderdaad heel lang door zoals Chris71 opmerkt. Een vergistingsgraad van meer dan 100% is geen uitzondering. De ervaring heeft geleerd dat wat langer wachten met bottelen bij een saison geen kwaad kan...

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.341
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #13 Gepost op: 16-07-2017 23:48 u »
Hoe kan ik de volgende keer weten wanneer ik kan bottelen? Vier dagen een strak sg heb ik geleerd, toch?

Ja dat klopt wel. Maar hoe meet je het SG? kan via CO2 mits je vat heel goed afsluit zodat niets lekt. Wat ik zelf doe is met de refractometer elke dag meten. Dat doe ik via een dun siliconenslangtje door een T stukje  tussen het waterslot en het vat. siliconen brandstofslang voor modelbouw 2 of 3mm inwendig, wat opzuigen met injectiespuitje, filteren en dan meten. Filteren kan met stukje aquariumluchtslang met stukje watten erin zodat je met spuitje ca 10 druppeltjes erdoor kunt persen, dan 10e druppeltje meten is dan helder.
 

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #14 Gepost op: 17-07-2017 07:52 u »
Ik kon helaas niet langer wachten vanwege de vakantie: dan zou ik nog drie weken extra hebben moeten wachten en dat leek me weer iets te lang (7 weken op de mandfles)

Meten doe ik met een refractometer, maar omdat het bier al erg helder is heb ik niet gefilterd. Zou dat nog veel uitmaken?

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 148
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #15 Gepost op: 17-07-2017 08:11 u »
Als je volgende keer van je lagervat eerst overheveld naar een bottelvat dan zul je geen schuim meer hebben bij het vullen van je flessen.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.341
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #16 Gepost op: 17-07-2017 09:40 u »

Meten doe ik met een refractometer, maar omdat het bier al erg helder is heb ik niet gefilterd. Zou dat nog veel uitmaken?
Als je maar een heldere streep hebt op je refractometer. Zodra er gist of andere troebelheid in zit krijg je een vage streep. Dan kun je beter filteren. Als het bier al vrijwel helder is heb je geen probleem met meten denk ik.
 

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Enorm veel schuim in de flesjes tijdens bottelen
« Reactie #17 Gepost op: 17-07-2017 21:33 u »
Ja, ik ga zeker de volgende keer eerst naar een bottelemmer overhevelen, dan gaat het bottelen vast ook met minder geklieder. :nut:

En de refractometer gaf zeker een mooie strakke streep aan, dus dat zal wel goed zijn gegaan. Maar goed om te weten dat je aan de strakheid van de streep kunt zien of je meting ok is, Ik was bang dat er een foute meting/verkeerd getal uit zou komen.


Tags: