Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Onduidelijkheden brouwen!  (gelezen 559 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kennym325

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Onduidelijkheden brouwen!
« Gepost op: 12-07-2017 22:55 u »
Beste collega brouwers,

Aangezien jullie mij altijd van goed advies voorzien heb ik een paar vragen.

Ik heb onlangs mijn 2e brouwdag gehad.

Bij mijn eerst brouwdag had ik eigenlijk toch een onduidelijk recept en geen gebruik gemaakt van BrouwHulp.
Het komt er op neer dat ik destijds 10 liter bier had moeten hebben en er maar 6,5 overbleef. Hierdoor heb ik het rendement omlaag gezet. Of dit nodig was geen idee, maar het leek mij een toen een goed besluit. Ook op de dag zelf geen metingen gedaan. Ja ik weet het heel slecht.

Nu heb ik nog een paar vragen:

Ik heb afgelopen zaterdag een dubbel gebrouwen.
Begin en eind sg waren gepland op 1,043 en 1,079.
Daadwerkelijke gemeten waardes waren 1,035 en 1,072
Rendement staat op 65% dus dat betekend dat ik al meer gram aan ingrediŽnten gebruik dan bij een rendement van 75%.

Als ik deze gegevens invoer op ''metingen op de brouwdag'' dan kom ik aan een begin rendement(aanvang koken) op 47,8% en een eind van 57,7%. Is dit niet heel weinig?

Maischstappen zijn:
62C-20 minuten
72C-30 minuten
78C-5  minuten

Ik weet dat het een heel verhaal is, maar heel graag jullie hulp en advies!
Mocht er nog info ontbreken voor een duidelijk beeld hoor ik het graag.

Alvast bedankt!

Gr kenny

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JaMo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouw met je ziel en zaligheid!
Re: Onduidelijkheden brouwen!
« Reactie #1 Gepost op: 13-07-2017 20:53 u »
Misschien komt het omdat je zo kort maischt? Ik maisch altijd ongeveer 75 min. (wel eenstaps).

Offline kennym325

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Onduidelijkheden brouwen!
« Reactie #2 Gepost op: 13-07-2017 21:43 u »
Misschien komt het omdat je zo kort maischt? Ik maisch altijd ongeveer 75 min. (wel eenstaps).

Ja daar zat ik zelf ook aan te denken, maar zeker weet ik het niet...

Online lier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Onduidelijkheden brouwen!
« Reactie #3 Gepost op: 13-07-2017 21:53 u »
Doe de volgende keer de jodiumtest dan weet je of je klaar bent of dat je nog even door moet maischen om alle enzymen om te zetten. Het kan ook liggen aan het schroten of aan het spoelen.

De beste manier om alles uit te sluiten blijft natuurlijk een nauwgezet logboek bijhouden, het bierbrouwproces is niet zo strikt dat je niet die 10 seconden kan nemen om even een tijd, temperatuur of SG op kan schrijven. Ik heb altijd een blanco brouwformulier wat ik klaar leg met een pen waar ik alles op opschrijf.

Tags: