Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: 2e brouwdag al beter verlopen!  (gelezen 488 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kennym325

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
2e brouwdag al beter verlopen!
« Gepost op: 10-07-2017 20:52 u »
Brouwers,

Zaterdag de 2e brouwdag gehad. Hierin waren de resultaten al een stuk beter.
Waar ik wel tegen aan liep waren de SG waardes en het rendement.
Bij metingen tijdens het brouwen wordt er meerdere malen gevraagd naar SG waardes.
Voor het koken en na het koken. Wanneer vloeistof warm is of koud is zal veranderingen laten optreden bij het meten van de SG. Bij spoelen en na het koken is de vloeistof warm. Wanneer moet dit SG worden gemeten?
Mijn eerst brouwsel kwam ik 3,5 liter wort te kort. Heb het rendement lager gezet (65%) Hierop is het rendement wel heel erg laag gezien het 2e brouwsel (47,8%)

Iemand een antwoord op bovenstaande vragen? Mocht er meer info nodig zijn verstrek ik die graag. Ben niet bekend op forums en nog zoekende met BrouwHulp



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDUBBEL JAWOHL
Brouwdatum28-06-2017
BierstijlDubbel
Volume14,9 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Rager)42 IBU
Brouwzaalrendement57,7 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
17,30 lWater uit Zutphen
9,98 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,85 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,43 kgPale Ale moutDingemans7 EBC25,0 %
0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC8,8 %
0,25 kgSpecial BDingemans350 EBC4,4 %
0,07 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,3 %
0,60 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC10,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,3 gNorthern Brewerbellen9,7%90 min.39,4 IBU
15,3 gSaazbellen3,4%15 min.2,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.629
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwdag al beter verlopen!
« Reactie #1 Gepost op: 10-07-2017 23:02 u »
SG waarden altijd bepalen met afgekoeld wort. Anders gezegd meten bij kamertemperatuur.

Een laag rendement kan diverse oorzaken hebben. Ik raad je aan de zoekfunctie gebruiken (sorry, nu geen tijd om een uitgebreider antwoord te geven...).

Offline springerke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwdag al beter verlopen!
« Reactie #2 Gepost op: 11-07-2017 00:29 u »
Heb je alle waarden van uw brouwinstalatie korrekt ingegeven? bijvoorbeeld grootte van de ketels, volume , de verliezen van het water die verdampen tijdens maischen en koken en allerhande andere verliezen, zodat BrouwHulp de juiste berekeningen kan maken voor jou.
Het bepalen van SG gebeurt bij 20°
Doe je een jodiumtest? Dan zie je of je lang genoeg gemaischt hebt en al het zetmeel hebt omgezet in suiker, kan zijn dat je langer moet maischen

Tags: