Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Rendement  (gelezen 1000 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Rendement
« Gepost op: 09-07-2017 20:50 u »
Hoi,

Ik heb een vraagje...
Vandaag 2x gebrouwen.. een Saison en een APA, beide met 5 a 6 kg palemout.
Eerste keer (de saison) viel me op dat ik gepland sg had van 1053, maar ik maar 1040 had.
Ik had weinig geroerd en snel gespoeld. dat zou ik beter doen:
de APA echter, ging nog slechter. Wederom toevallig gepland sg van 1053, maar nu had ik maar 1038. En wezenlijk beter geroerd en flink goed gespoeld.
Ik verdenk nu de palemout. En nu ik erover nadenk: in de grote batch Quadrupel van 150 liter was ook 1085 gepland en hadden we maar een eind SG van 1072. En daar zat ook palemout in voor 27%. Allemaal uit dezelfde zak.
Zou het kunnen dat ik een slechte partij had? We hebben het namelijk over 2x wezenlijk andere methodes op dezelfde brouwinstallatie, en eenmaal in het groot in een andere brouwinstallatie.
Wat denken jullie? Vergezocht?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.992
  • Land: be
Re: Rendement
« Reactie #1 Gepost op: 09-07-2017 23:42 u »
Ik snap niet zo goed hoe je zo ver naast je doel kunt uitkomen als je tijdens het maischen kunt meten en jodiumtestjes doen. Je weet vůůr het spoelen al hoe je omzetting is, dus als het niet in de ketel terechtkomt heb je ofwel niet goed gespoeld of te kort gemaischt.

Als je geen versuikering krijgt heb je misschien een Keniaanse partij Plastic Pale te pakken? ;)

Het is vrijwel nooit de mout, zou ik willen stellen. Eerder een reken(methode)foutje of iets met je schroten, maar dat zou je in de jodiumtest moeten kunnen zien.

Als je je recept post dan wil iemand hier misschien met je meerekenen. Ik zie dat je bezig bent met het opzetten van een brouwerij, en ook dat je eerder al rekenproblemen had. Als de oorzaak inderdaad dat laatste is: die twee gaan niet lekker samen.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 616
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Rendement
« Reactie #2 Gepost op: 09-07-2017 23:48 u »
Hele domme vraag: Heb je per ongelijk het SG met een dobber gemeten, terwijl het wort nog een beetje warm was?
1040 bij 53 graden Celsius is 1053 in het echt... en zelfs bij een lauwe 35 graden scheelt het al 6 punten aan SG...

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rendement
« Reactie #3 Gepost op: 10-07-2017 01:44 u »
Tsja inderdaad, als ik ieder stap had gemeten had ik het geweten. Mee eens, maar na heel veel brouwsels doe ik dat allang niet meer, ook geen zetmeeltest meer, gewoon ongeveer 70 minuten maischen.
En nee ik meet ook geen warme wort, dit is de SG van het bier dat het vat ingaat.
Goed dat je hebt opgezocht dat ik een brouwerij ben aan het starten: betekent dit dat ik geen domme vragen mag stellen?
Oh misschien: ik doe nog altijd niet aan het aanzuren van het spoelwater en de maisch en het gebruik van brouwzout.
Misschien in combinatie met deze mout?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.992
  • Land: be
Re: Rendement
« Reactie #4 Gepost op: 10-07-2017 07:14 u »
Tsja inderdaad, als ik ieder stap had gemeten had ik het geweten. Mee eens, maar na heel veel brouwsels doe ik dat allang niet meer, ook geen zetmeeltest meer, gewoon ongeveer 70 minuten maischen.
En nee ik meet ook geen warme wort, dit is de SG van het bier dat het vat ingaat.


Oei bingo wat mij betreft. Kan goed gaan, kan misgaan.

Citaat
Goed dat je hebt opgezocht dat ik een brouwerij ben aan het starten: betekent dit dat ik geen domme vragen mag stellen?


Mja zo zou je het misschien kunnen zeggen. Of toch: domme antwoorden geven aan de douane kan geld kosten. Maar meer serieus: Als je straks met accijnzen te maken krijgt denk ik dat je je proces onder controle moet hebben, en dus misschien wat meer moet meten. Je begin-SG meet je ook, dus je wilt kennelijk wel weten wat er in je vat komt. Gewoon iets eerder beginnen met meten.

Citaat
Misschien in combinatie met deze mout?

Als dat je gelukkig maakt :D. Meten is weten.  :brouwen:

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Rendement
« Reactie #5 Gepost op: 10-07-2017 09:55 u »
Vaak meet ik met de refractometer even tijdens het maischen. Je hebt zo wel een idee of je goed uitkomt en met een rims gaat dat toch wel makkelijk even de retour slang op het glaasje, af laten koelen en aflezen.

Het is gewoon een indicatie of het goed gaat.

@Edolem heb je jouw thermometer gecontroleerd? Slechte omzetting is of een schroot probleem, maar een verkeerde temperatuur is ook fataal en heeft nog meer effect dan verkeerd schroten.



Offline Jules

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
Re: Rendement
« Reactie #6 Gepost op: 11-07-2017 18:30 u »
Domme vraag misschien van mijn kant: maar je meet het sg van het wort die het gistvat ingaat: komen het aantal liters in je kookketel ook exact overeen met je berekening? Als je een liter meer hebt dan je berekening is je SG al lager...

Ik bv heb nooit precies evenveel liters na koelen als ik bereken: doordat bv mijn rendement wat wisselt. Ik corrigeer mijn sg dan door toevoegen van water of iets langer doorkoken (verdampen)
Ik wil mijn sg kloppend hebben: een liter meer of minder is voor mij niet zo belangrijk...

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Rendement
« Reactie #7 Gepost op: 11-07-2017 20:16 u »
Wat in het gistvat gaat klopt niet altijd precies, maar het SG is wel redelijk goed en is ook belangrijker.
Als je SG en volume voor het koken klopt, dan zit je doorgaans na het koken ook goed. Ik corrigeer al heel lang niet meer na het koken.

Offline DoubleW

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rendement
« Reactie #8 Gepost op: 13-07-2017 09:53 u »
Tips:
pH is zeer belangrijk voor rendement. Aanzuren om tot een range tussen 5.2 en 5.6 te komen is standaard anders werken je enzymen onvoldoende.
Het gebruik van bepaalde moutsoorten kan een lager rendement geven. M.n. de biologische pilsmout wil nog wel eens minder scoren evenals mout wat lang bewaard is.
Langer maischen kan helpen op een temp van 65 graden.
Gebruik een refractometer met ATC, je kan tientallen malen met een druppel wort bekijken waar je staat met je sg
Verdun niet te veel met spoelen, stop echt bij uitstroom sg 1007. Het levert niet extra op en je krijgt te laag sg en meer bitterheid door vliezen graan

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Rendement
« Reactie #9 Gepost op: 13-07-2017 23:54 u »
Tips:
pH is zeer belangrijk voor rendement. Aanzuren om tot een range tussen 5.2 en 5.6 te komen is standaard anders werken je enzymen onvoldoende.
Het gebruik van bepaalde moutsoorten kan een lager rendement geven. M.n. de biologische pilsmout wil nog wel eens minder scoren evenals mout wat lang bewaard is.
Langer maischen kan helpen op een temp van 65 graden.
Gebruik een refractometer met ATC, je kan tientallen malen met een druppel wort bekijken waar je staat met je sg
Verdun niet te veel met spoelen, stop echt bij uitstroom sg 1007. Het levert niet extra op en je krijgt te laag sg en meer bitterheid door vliezen graan

Ik vind de tips niet zo sterk.

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 589
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rendement
« Reactie #10 Gepost op: 15-07-2017 11:53 u »
Tips:
pH is zeer belangrijk voor rendement. Aanzuren om tot een range tussen 5.2 en 5.6 te komen is standaard anders werken je enzymen onvoldoende.

Daar zat ik ook aan te denken. Misschien dat heel toevallig door omstandigheden de pH gewoon echt niet goed is geweest. Is voor het eerst eigenlijk dat ik palemout gebruik. Kan ik me bijna niet voorstellen. Maar aanzuren en brouwzouten wilde ik toch nog wel eens uitproberen. Ben me in aan het lezen en ik kom steeds meer bij de overtuiging dat maisch en spoelwater aanzuren moet, en in de maisch bijgesteld moet worden met brouwzouten.

@Ansius: je vind ze niet zo sterk, maar heb je zelf dan betere tips? Dit is niet echt constructief.

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Rendement
« Reactie #11 Gepost op: 15-07-2017 13:15 u »
Ik heb wat moeite met het uitgangspunt van standaard.
Even los van het feit of er juist gemeten wordt is het geen noodzaak.

Rendement is uiteraard afhankelijk van de gebruikte ingrediŽnten.
Maar waar praat je over?
Over maischschema's en de belangrijkheid daarvan is veel discussie.
Ik denk een klein beetje belangrijk, maar niet zo veel.
Beter verse ingrediŽnten gebruiken.

Waarom wil je om de 5 minuten weten wat je sg is?

Ik spoel niet om te verdunnen.
Niet te veel spoelen is wel beter.


Een tijdje terug een uitdraai gezien met als resultaat van het behandelde water;
Ca 171
Mg 5
Na 29
Cl 125
SO4 116
Dit is het resultaat van kraanwater met 10 gram CaCl2, 5 gram CaSO4 en 6,1 melkzuur op 28 liter.
Ik denk dat de eerste twee buiten het wenselijke vallen.

Dus mijn tip is; doe beter niets dan iets fout op dit vlak.

Mijn gedachte is dat als je 1,053 verwacht en je komt uit op 1,040 er meer aan de hand is dan een niet ideaal pH.

Tags: