Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Mout zeven naar grootte  (gelezen 819 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pim1980

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Mout zeven naar grootte
« Gepost op: 08-07-2017 13:09 u »
Weet hier iemand of brouwerijen hun mout zeven naar korrelgrootte voordat ze schroten?

Of doet een 4-walsenmolen dat eigenlijk zelf. Ik denk dat iedereen thuis een 2-walsenmolen heeft maar de kleine korrels worden dan niet altijd gebroken, of de grote te fijn.

Benieuwd hoe de grote jongens dat doen

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.140
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #1 Gepost op: 08-07-2017 13:23 u »
Weet hier iemand of brouwerijen hun mout zeven naar korrelgrootte voordat ze schroten?

Nee, dat doen de mouterijen... :)  (Als het goed is. Bij 1 weet ik dat ze zeer slecht zeven). Maar dat zeven is meer om de vervuiling er uit te halen, niet zozeer om op grootte te selecteren.

Offline pim1980

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #2 Gepost op: 08-07-2017 13:41 u »
Nee, dat doen de mouterijen... :)  (Als het goed is. Bij 1 weet ik dat ze zeer slecht zeven). Maar dat zeven is meer om de vervuiling er uit te halen, niet zozeer om op grootte te selecteren.

Dank je, maar in dat geval blijft mijn vraag staan . Doet een 4-walsenmolen dat, zodat alle korrels mooi geschroot worden?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #3 Gepost op: 09-07-2017 16:34 u »
Dank je, maar in dat geval blijft mijn vraag staan . Doet een 4-walsenmolen dat, zodat alle korrels mooi geschroot worden?


Nee. Met een 4 walsenmolen worden de grove deeltjes nog eens geschroot.

Zie ook
http://www.buhlergroup.com/europe/en/downloads/Brochure_Maltomat_2013_en.pdf
http://www.buhlergroup.com/northamerica/en/products/malt-grist-mill-lefa.htm#.WWI93OlpxPY

En ook dit plaatje


Offline pim1980

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #4 Gepost op: 09-07-2017 18:38 u »
Dank je Jaques,

Je zegt 'nee',  maar uit je uitleg begrijp ik 'ja'  8). Een 4-walsenmolen schroot dus eigenlijk 2x (de grove delen apart). Ok, dat heet niet 'zeven', maar is wel het principe van scheiden naar grootte.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.148
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #5 Gepost op: 09-07-2017 20:32 u »
Volgens mij is het vooral zinloos.

Korrel gebroken is gebroken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #6 Gepost op: 09-07-2017 21:24 u »
Volgens mij is het vooral zinloos.

Korrel gebroken is gebroken.

Daar denken heel wat grote brouwerijen anders over...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #7 Gepost op: 09-07-2017 21:27 u »
Je zegt 'nee',  maar uit je uitleg begrijp ik 'ja'  8). Een 4-walsenmolen schroot dus eigenlijk 2x (de grove delen apart). Ok, dat heet niet 'zeven', maar is wel het principe van scheiden naar grootte.

De moutkorrels worden niet vooraf gezeefd. Het schrootresultaat wel. Dat is een wereld van verschil.
Zoals hiervoor al is geschreven worden de graankorrels in de mouterij op grootte gescheiden.

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #8 Gepost op: 09-07-2017 22:01 u »
Volgens mij is het vooral zinloos.

Korrel gebroken is gebroken.
Nu zit je er echt ver naast!

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 342
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #9 Gepost op: 11-07-2017 14:58 u »
Nee, dat doen de mouterijen... :)  (Als het goed is. Bij 1 weet ik dat ze zeer slecht zeven). Maar dat zeven is meer om de vervuiling er uit te halen, niet zozeer om op grootte te selecteren.

Nee, niet alleen daarom  :) Een uniforme korrelgrootte is belangrijk zodat de korrels zo gelijk en uniform mogelijk water opnemen tijdens het weken. Hierdoor zal ook de kieming zo uniform mogelijk zijn, bijgevolg ook de vorming van enzymen, enz. enz...

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 342
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Mout zeven naar grootte
« Reactie #10 Gepost op: 11-07-2017 15:02 u »
Daar denken heel wat grote brouwerijen anders over...

Klopt, waarom zouden anders brouwerijen kiezen voor de combinatie van een hammermill en Meura filter? Oke, belangrijkste is plaats en vooral tijd besparing. Maar de opbrengst is ook een stuk groter. Hoe fijner, hoe groter het contact oppervlak.

Tags: