Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Rookbock  (gelezen 1338 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wittrappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Working on a dream
Rookbock
« Gepost op: 07-07-2017 12:37 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRook bock
Brouwdatum05-06-2017
BierstijlBockbier
Volume10,0 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Rager)34 IBU
Brouwzaalrendement72,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
14,00 lWater uit Zutphen
1,82 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,41 kgPilsmoutDingemans2 EBC46,0 %
0,88 kgRookmoutWeyermann6 EBC28,9 %
0,44 kgCara-redWeyermann40 EBC14,4 %
0,16 kgChocolademoutDingemans900 EBC5,1 %
0,17 kgWilde bloemenhoningSupermarkt1 EBC5,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,9 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.15 min.4,9 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,0 gMagnumbellen12,6%60 min.34,0 IBU


Gist
starter[/data][data]Bavarian Lager (M76)[/data][data]ondergist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]9,0 gMagnumbellen12,6%60 min.34,0 IBU



Samen met een paar anderen wil ik graag een bok brouwen met een duidelijk rookaccent. Nu hebben we al wel een aantal keer gebrouwen, maar hebben we weinig ervaring met het maken van recepten. Ik kan niet echt een recept vinden voor een rookbock die niet enorm veel moutsoorten bevat. Graag willen we ook wat restjes opmaken (zoals cara-red). Wat vinden jullie van het bovenstaand recept? Denken jullie dat dit 'kan'?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: 00
Re: Rookbock
« Reactie #1 Gepost op: 07-07-2017 12:52 u »
Alles kan, alleen ik zou het recept simpel houden, je geeft ook aan dat je weinig ervaring hebt met het maken van recepten. Ik zou gewoon munchenermout als basismout nemen, dat is voor bock veel logischer, voor de rest rookmout. Bloemenhoning hoort er helemaal niet in thuis. Magnumhop, ook niet (ik denk eerder aan Hallertauer, Spalt en/of Saaz.

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Rookbock
« Reactie #2 Gepost op: 07-07-2017 17:23 u »
Zo veel chocolademout zou ik niet doen.

Spoelwater is wat weinig.

Verder, waarom niet?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeėn dan tijd om te brouwen.
Re: Rookbock
« Reactie #3 Gepost op: 07-07-2017 18:09 u »
Mijn voorkeur: minimaal 50% munchenermout, 8-10 caramout naar keuze (niet te licht), 1-2% chocolademout, een aandeel rookmout en de rest pilsmout. Duitse hop naar keuze (niet te fruitig) toevoegen  en een ondergist naar keuze.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
Re: Rookbock
« Reactie #4 Gepost op: 07-07-2017 22:21 u »
Alles kan, alleen ik zou het recept simpel houden, je geeft ook aan dat je weinig ervaring hebt met het maken van recepten. Ik zou gewoon munchenermout als basismout nemen, dat is voor bock veel logischer, voor de rest rookmout. Bloemenhoning hoort er helemaal niet in thuis. Magnumhop, ook niet (ik denk eerder aan Hallertauer, Spalt en/of Saaz.
Waarom geen Magnum hop?

Offline wittrappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Working on a dream
Re: Rookbock
« Reactie #5 Gepost op: 14-07-2017 21:16 u »
Alles kan, alleen ik zou het recept simpel houden, je geeft ook aan dat je weinig ervaring hebt met het maken van recepten. Ik zou gewoon munchenermout als basismout nemen, dat is voor bock veel logischer, voor de rest rookmout. Bloemenhoning hoort er helemaal niet in thuis. Magnumhop, ook niet (ik denk eerder aan Hallertauer, Spalt en/of Saaz.
Bedankt voor de feedback (allen)!
Ik had gekozen voor pilsmout omdat ik daar nog een oud voorraadje van heb die ik eerst weg wil werken. Is pilsmout geen optie? Of maakt pilsmout dat het geen bock meer is? Ik heb overigens nog wel Saaz liggen, maar waarom zou Magnum niet kunnen? Honing kan natuurlijk niet in een traditioneel duits bier, maar ik wilde het alcoholpercentage een beetje opkrikken.

Offline wittrappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Working on a dream
Re: Rookbock
« Reactie #6 Gepost op: 14-07-2017 21:19 u »
Zo veel chocolademout zou ik niet doen.

Spoelwater is wat weinig.

Verder, waarom niet?

Ik had het water nog niet aangepast, ik zie dat het wel erg weinig is ja  :weetniet:
Bij het chocolademout heb ik me iets teveel gericht op kleur i.p.v. smaak.

Bedankt voor de feedback!

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
Re: Rookbock
« Reactie #7 Gepost op: 21-07-2017 22:23 u »
Waarom geen Magnum hop?
Aangezien niemand hier een antwoord op heeft ga ik van het weekend lekker een bokbier brouwen met Magnum en Tettnanger. :brouwen: :brouwen: :brouwen:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.766
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Rookbock
« Reactie #8 Gepost op: 21-07-2017 22:32 u »
Aangezien niemand hier een antwoord op heeft ga ik van het weekend lekker een bokbier brouwen met Magnum en Tettnanger. :brouwen: :brouwen: :brouwen:

Type hop lijkt me sowieso minder belangrijk in een bok tenzij je deze volplempt met aromahop of koudhop.

Brouw ze.

Ga ik morgen lekker een Belgische topper brouwen (Rochefort a-like) met Belgische mouten en Belgische gist.

Offline Heterman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rookbock
« Reactie #9 Gepost op: 13-11-2017 22:33 u »
Hoe is jebier

Offline wittrappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Working on a dream
Re: Rookbock
« Reactie #10 Gepost op: 13-11-2017 22:35 u »
Afgelopen week hebben we gebotteld. Dus ik wacht in spanning af!

Offline Heterman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rookbock
« Reactie #11 Gepost op: 14-11-2017 10:45 u »
Heb je je recept nog aangepast? Ik ben van plan om ook een rookbock te gaan brouwen en zou graag je recept willen hebben.

Offline wittrappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Working on a dream
Re: Rookbock
« Reactie #12 Gepost op: 16-11-2017 17:03 u »
Ja, ik heb vooral de moutverhoudingen aangepast. Ik heb stiekem al een flesje geprobeerd, ben niet ontevreden, maar hij mag nog wel iets donkerder en moutiger. Zelf vind ik de rooksmaak er goed uitkomen, maar ik hou erg van rokerige bieren (en whisky). Een volgende keer zou ik meer cara mout toevoegen.

Offline wittrappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Working on a dream
Re: Rookbock
« Reactie #13 Gepost op: 16-11-2017 17:04 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRook bock
Brouwdatum
BierstijlBockbier
Volume10,0 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)43 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,00 lWater uit Zutphen
1,47 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutDingemans2 EBC53,1 %
1,00 kgRookmoutWeyermann6 EBC26,5 %
0,70 kgCara-redWeyermann40 EBC18,6 %
0,07 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,0 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.15 min.4,0 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,6 gMagnumbellen12,6%60 min.33,9 IBU
4,0 gSaazbellen3,5%10 min.0,8 IBU


Gist
starter[/data][data]Bavarian Lager (M76)[/data][data]ondergist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]4,0 gSaazbellen3,5%10 min.0,8 IBU



Offline Heterman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rookbock
« Reactie #14 Gepost op: Gisteren om 08:53 »
Bedankt. We gaan hem denk ik ook wel maken. Laat je nog wel weten hoe hij eenmaal is geworden.

Tags: