Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Vergisting Porter is blijven hangen op 1030, svg maar 48%  (gelezen 2012 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Vergisting Porter is blijven hangen op 1030, svg maar 48%
« Gepost op: 06-07-2017 08:01 u »
Dag,

Afgelopen vrijdag (nu 6 dagen geleden) samen met een maat van me onderstaande porter gebrouwen. Verliep allemaal prima. Al 4 uur na het enten van de gist werd het waterslot actief. Ging vervolgens vlot, veel activiteit, vergisting op 19 graden, gecontroleerde vergisting. Twee dagen later nam activiteit abrupt af. SG gemeten, 1030. Temperatuur van gistkast iets verhoogd, dag later nog steeds 1030. Nu dus ook nog steeds zo.

Heb het bier geproefd, niet verkeerd. Mooie smaak en geur, daar niet van, maar toch: hij zou door moeten gaan naar ~1017. Huidige vergistingsgraad is een magere 48%!!

Vreemd toch? Ben nu 3/4 jaar aan het brouwen, dit is brouwsel nummer 8 en nog niet eerder heb ik een mislukt brouwsel gehad.

Iemand tips?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk08
Naam receptPorter Five Forces
Brouwdatum30-06-2017
BierstijlPorter (Brown)
Volume24,0
Begin SG1,058 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,9%
Alcoholgehalte5,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)89 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement72,2 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
22,50 lWater uit Water
11,61 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,80 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC57,2 %
0,60 kgSpecial BDingemans350 EBC9,0 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC7,5 %
0,49 kgRookmoutWeyermann6 EBC7,4 %
0,48 kgPale Ale moutDingemans7 EBC7,2 %
0,42 kgGeroosterde gerstDingemans1000 EBC6,3 %
0,35 kgTarwemout donkerDingemans20 EBC5,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust68,0 C1 min.60 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 C10 min.10 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
28,0 gCentennialbellen10,3%75 min.28,3 IBU
30,0 gE.K. Goldingbellen5,9%15 min.8,2 IBU
20,0 gE.K. Goldingbellen5,9%5 min.2,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gEmpire Ale (M15)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 C
Eind SG hoofdvergisting1,030 SG
Schijnbare vergistingsgraad48,7%
Temp. nagisting0,0 C
Temp. lagering0,0 C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.756
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #1 Gepost op: 06-07-2017 08:18 u »
Dat ligt misschien aan je gebruikte Munich Light

Offline Ventus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #2 Gepost op: 06-07-2017 08:21 u »
Mogelijk de gist, heb ook de ervaring met de M15 welke toen (vanaf 1063) op 1026 stokte. Wel een lekker bier geworden.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #3 Gepost op: 06-07-2017 08:29 u »
Op een Engels forum had ik inderdaad ook gelezen dat deze gist mogelijk niet ver uitgist. Maar 1030 vind ik toch wel erg hoog. Zou het een optie zijn om slurrie van Safale US-05 (die heb ik nog staan) toe te voegen om 'm verder te laten uitgisten?

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #4 Gepost op: 06-07-2017 08:38 u »
Dat ligt misschien aan je gebruikte Munich Light

Hoe dat zo?

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #5 Gepost op: 06-07-2017 10:16 u »
Mogelijk de gist, heb ook de ervaring met de M15 welke toen (vanaf 1063) op 1026 stokte. Wel een lekker bier geworden.

Heb ook een bier die van 1078 naar 1026 is gegaan (black IPA). Dus ruim boven 25% van begin sgKreeg m echt niet lager Te weinig gist gebruikt achteraf (mr malty net leren kennen ;)).
Bier smaakt overigens super lekker!

Echter gezien jouw begin sg en gebruikte aantal gram gist lijkt me dat in jouw geval niet de oorzaak

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #6 Gepost op: 06-07-2017 11:57 u »
Beste mensen,

Zelf verdenk ik, na nog wat gegoogled te hebben, toch vnl. de gist. Deze schijnt als kenmerk te hebben dat hij niet ver doorgist en heeft een hoge flocculatie. Er schijnen meer brouwers te zijn die met deze gist niet verder kwamen dan 1025. Bij mij dus 1030.

Heb daarom zojuist 1,5 liter wort/jongbier afgetapt, in erlenmeyer gedaan samen met de slurrie van US-05 (mooie neutrale gist, uit vorig brouwsel opgevangen), een mespuntje gistvoeding en een pakje van 200 ml. appelsap voor nog wat extra voeding en suikers. Dat staat nu op de magneetroerder. Mijn plan is om nadat dit actief is geworden het erbij te doen, om zodoende de Porter hiermee verder te laten vergisten. Zou het erg jammer vinden als dit brouwsel niet verder komt dan 1030, dan is er toch ergens wat fout gegaan.

Wat denken jullie? Is dit een goed plan?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.756
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #7 Gepost op: 06-07-2017 12:38 u »
Hoe dat zo?
Het kan zijn dat die niet voor een volledige conversie zorgt, dat heb je namelijk bij sommige munich mouten

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.756
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #8 Gepost op: 06-07-2017 12:42 u »
Beste mensen,

Zelf verdenk ik, na nog wat gegoogled te hebben, toch vnl. de gist. Deze schijnt als kenmerk te hebben dat hij niet ver doorgist en heeft een hoge flocculatie. Er schijnen meer brouwers te zijn die met deze gist niet verder kwamen dan 1025. Bij mij dus 1030.

Heb daarom zojuist 1,5 liter wort/jongbier afgetapt, in erlenmeyer gedaan samen met de slurrie van US-05 (mooie neutrale gist, uit vorig brouwsel opgevangen), een mespuntje gistvoeding en een pakje van 200 ml. appelsap voor nog wat extra voeding en suikers. Dat staat nu op de magneetroerder. Mijn plan is om nadat dit actief is geworden het erbij te doen, om zodoende de Porter hiermee verder te laten vergisten. Zou het erg jammer vinden als dit brouwsel niet verder komt dan 1030, dan is er toch ergens wat fout gegaan.

Wat denken jullie? Is dit een goed plan?
Misschien even je gistvat schudden en nog (meer) geduld hebben

Offline DLB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #9 Gepost op: 06-07-2017 14:17 u »
Je hebt hem al 8 keer eerder gebrouwen zeg je?

Maar nu met een andere gist?

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #10 Gepost op: 06-07-2017 15:02 u »
Nope, 8 andere brouwsels, vanalles, ging steeds goed.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.019
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #11 Gepost op: 06-07-2017 20:32 u »
Dat ligt misschien aan je gebruikte Munich Light

Dat probleem is er alleen met de Goldswaen versies, de basis zou geen problemen moeten geven.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #12 Gepost op: 06-07-2017 20:51 u »
Dat probleem is er alleen met de Goldswaen versies, de basis zou geen problemen moeten geven.

Dat ga ik binnenkort zien. Per ongeluk Goldswaen Munich light gebruikt 40% storting ipv normale Munich. Goldswaen is blijkbaar een caramout. 

Offline Blokkie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #13 Gepost op: 06-07-2017 21:08 u »
Adrie Otte schrijft op zijn website een artikel over hoge eind dichtheden. http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/6-doorbreek-de-1-020-grens. Hij geeft aan dat er meerdere redenen zijn waarom er een hoge eind sg over blijft. En van de factoren het het maischschema. Door vrij lang te maischen bij temperaturen van rond 70 graden verkrijg je een vrij zoet bier met een relatief hoog eind sg. Wil je dat niet komt hij op het advies om vooral langer bij een 65 graden te blijven.

Ook de dikte van het beslag heeft invloed. Adrie adviseert eerder richting 4:1 tot 5:1 te gaan.

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #14 Gepost op: 06-07-2017 22:42 u »

Dat probleem is er alleen met de Goldswaen versies, de basis zou geen problemen moeten geven.

Goldswean uit nl is dus mindere kwaliteit mout zeg je?  Ik heb pale ale mout gebruikt van hun

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #15 Gepost op: 06-07-2017 22:45 u »
Sorry. Ik lees niet goed.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.710
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #16 Gepost op: 06-07-2017 23:20 u »
SG heb je gemeten met? Refractometer toevallig?

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #17 Gepost op: 06-07-2017 23:52 u »
Nope, met hydrometer.

Heb intussen de US-05 toegevoegd. Kijken wat ie doet.
Hopelijk wordt het nog wat...

Inderdaad een interessant artikel van Adrie over vergisting, was leerzaam. Kan dus best de combi zijn van mijn gist en maischschema.
Nu maar slapen, laat de Amerikaanse gistkabouters vannacht hun werk maar starten  ;) Hopelijk doen ze het wat verregaander dan hun Britse collegae :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #18 Gepost op: 07-07-2017 11:04 u »
Volgens mij is de conclusie van Adrie wel dat de SVG voornamelijk door de gist bepaald wordt en het maischtraject alleen maar zorgt voor de afronding naar boven of beneden, dus geen heel extreme situaties als deze kan verklaren.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.019
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: vergisting Porter blijft hangen op 1030
« Reactie #19 Gepost op: 07-07-2017 21:00 u »
Sorry. Ik lees niet goed.

Ik wilde nog reageren op je eerste reactie, maar je had het al door. Prima mouten overigens.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Vergisting Porter is blijven hangen op 1030, svg maar 48%
« Reactie #20 Gepost op: 10-07-2017 13:00 u »
Beste mensen,

Graag zou ik willen leren voor een volgende keer en ik hoop dan ook met jullie hulp te kunnen achterhalen wat er is gebeurd waardoor dit bier zo belabberd is vergist.

Ik heb na de vorige posts uiteindelijk nog de andere gist toegevoegd, Safale US-05 welke ik had opgekweekt/geactiveerd met giststarter. Was veel actieve gist. Na toevoeging paar dagen afgewacht, toen weer SG gemeten: 1,030. Dus niks gebeurd.

Wat zou er kunnen zijn? Zelf heb ik nu de volgende overwegingen:
1. Het kan aan de gebruikte munich mout liggen, al zou dat niet zo'n groot verschil moeten maken;
2. Maischschema is genoemd, zal ongetwijfeld invloed hebben maar dat maakt geen 13 punten  / 15 % vergistingsverschil;
3. Er kan iets met de gebruikte gist zijn, maar na toevoeging andere gist is er niets verbeterd;
4. Misschien te lage vergistingstemperatuur? --> na verhogen temperatuur in vergistingskast is er niets verbeterd;
5. Er kan een infectie zijn? --> nog nooit eerder gehad, bier ruikt, smaakt en oogt gewoon goed;
6. Andere opties???

Inmiddels heb ik voor de zekerheid het bier wel overgeheveld, het staat nu in een volle mandfles onder waterslot, ik wil het in ieder geval maar een week of twee zo laten staan en dan eens een sample nemen om weer te weten.

Wie zou er iets nuttigs over kunnen zeggen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting Porter is blijven hangen op 1030, svg maar 48%
« Reactie #21 Gepost op: 10-07-2017 13:48 u »
De munich light samen met de pale mout moet alle omzetting doen. Met alleen 68graden stap van een uur wordt de beta amylase die de vergistbare suiker moet maken snel gedeactiveert dus is de kans groot dat je overgebleven alpha amylase enymen alleen nog relatief grote ketens kan afleveren terwijl het merendeel van de zetmeel nog niet is afgebroken, mede omdat je veel mout zonder enzymwerking in je beslag hebt en munich ook al wat minder enzymen heeft dan pilsmout.
dat verklaart denk ik wel waarom je veel onvergistbare suikers hebt. 

Dus in deze extreme omstandigheden is het maischen misschien toch van groter belang dan soms aangenomen

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Vergisting Porter is blijven hangen op 1030, svg maar 48%
« Reactie #22 Gepost op: 12-07-2017 15:14 u »
Dankjewel voor je heldere uitleg.

Dan zal het dus hoogstwaarschijnlijk aan de combinatie van de mouten en het gebruikte maischschema liggen. En misschien ook een temperatuurafwijking tijdens het maischen, dat ie ipv 68 misschien naar 69 of 70 graden is gegaan. Al heb ik niet echt een afwijking in mijn thermometer geconstateerd.

Overigens zit het bier nu in een mandfles en blubt het waterslot iedere 10 sec. Er gebeurt dus nog wel wat. Ben benieuwd.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: Vergisting Porter is blijven hangen op 1030, svg maar 48%
« Reactie #23 Gepost op: 17-07-2017 22:44 u »
7 dagen later... SG is inmiddels 1,022. Dat geeft toch weer hoop! Het gist dus traag door. Smaak is inmiddels stukken beter, niet meer zo zoet als bij SG 1,030 maar evenwichtig, biiter, gebrand, pure chocola en koffie smaak. Wordt denk ik toch een mooie en lekkere Porter.

Het waterslot blubt nog zo eenmaal per 10 sec.
Dus ik laat 'm nog maar een weekje staan...

Komt het toch nog goed met dit bier!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting Porter is blijven hangen op 1030, svg maar 48%
« Reactie #24 Gepost op: 18-07-2017 00:15 u »
Ik zou niet gaan bottelen voor je zeker weet dat hij is uitgegist. Nagisting gaat blijkbaar erg langzaam.

Tags: