Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Help: pH doorgeschoten naar pH 4.5  (gelezen 1153 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Frank Cameron

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Help: pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Gepost op: 30-06-2017 19:14 u »
Ben aan het brouwen, nu is de pH van de maisch doorgeschoten naar 4- 4.5

Wat te doen? ???

Hen al zo veel mogelijk water aan de maisch toegevoegd, dit verandert niets.

Bvd,


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #1 Gepost op: 30-06-2017 19:43 u »
Beetje kalk of (schoonmaak)soda. Weliswaar waarschijnlijk geen "food-grade" kwaliteit, maar die paar gram die je nodig hebt, zal je geen kwaad doen.

Offline Frank Cameron

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #2 Gepost op: 30-06-2017 19:58 u »
pH blijkt 5 te zijn.. heb dit maar geaccepteerd.

Wellicht alleen iets minder rendement?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #3 Gepost op: 30-06-2017 22:18 u »
pH blijkt 5 te zijn.. heb dit maar geaccepteerd.

Wellicht alleen iets minder rendement?

Zal meevallen.

Als je een pH hebt van 5.0 tijdens het koken is er niets aan de hand. Bij begin maischen kan het een iets lagere vergistingsgraad geven.
Ben je een donker bier aan het brouwen? Speciaal voor donkere bieren heb ik tegenwoordig calciumcarbonaat in huis om de pH tijdens het maischen omhoog te kunnen brengen. Calciumcarbonaat is gewoon te koop bij onze leveranciers en wordt veel gebruikt als ontzuurder van wijn.

Offline Frank Cameron

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #4 Gepost op: 30-06-2017 23:39 u »
Zal meevallen.

Als je een pH hebt van 5.0 tijdens het koken is er niets aan de hand. Bij begin maischen kan het een iets lagere vergistingsgraad geven.
Ben je een donker bier aan het brouwen? Speciaal voor donkere bieren heb ik tegenwoordig calciumcarbonaat in huis om de pH tijdens het maischen omhoog te kunnen brengen. Calciumcarbonaat is gewoon te koop bij onze leveranciers en wordt veel gebruikt als ontzuurder van wijn.

Dag Jacques,

Ik brouw een IPA met Cascade hop. Ben inmiddels aan het koelen en het valt me op dat de eiwitten veel minder goed zijn uitgevlokt.
Kan dat ook met de pH te maken hebben?

Groet Frank


Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 260
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #5 Gepost op: 01-07-2017 01:55 u »
Als je te veel aangezuurd hebt of veel donkere mouten hebt gebruikt waardoor de pH te laag is, kan je de zuurtegraad naar omlaag halen (naar hoger pH-cijfer brengen) met bicarbonaat, gewoon rijsmiddel/bakpoeder dat ook in zelfrijzende bloem zit. Echter voorzichtig mee strooien, het is erg snel terug te veel aan pH-waarde, dus te weinig zuur...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #6 Gepost op: 01-07-2017 09:12 u »
Dag Jacques,

Ik brouw een IPA met Cascade hop. Ben inmiddels aan het koelen en het valt me op dat de eiwitten veel minder goed zijn uitgevlokt.
Kan dat ook met de pH te maken hebben?

Groet Frank

Het uitvlokken van eiwitten is inderdaad ook afhankelijk van de pH. Je hebt niet verteld wanneer je de pH gemeten hebt en waarmee. Bij een pH van 5,2 krijg je een prima uitvlokking. Daar zul je niet veel van af hebben gezeten denk ik.
De hoeveelheid eiwituitvlokking is ook sterk afhankelijk van de gebruikte mout. Heb je toevallig een andere mout gebruikt dan anders.

Offline Frank Cameron

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #7 Gepost op: 01-07-2017 09:53 u »
Het uitvlokken van eiwitten is inderdaad ook afhankelijk van de pH. Je hebt niet verteld wanneer je de pH gemeten hebt en waarmee. Bij een pH van 5,2 krijg je een prima uitvlokking. Daar zul je niet veel van af hebben gezeten denk ik.
De hoeveelheid eiwituitvlokking is ook sterk afhankelijk van de gebruikte mout. Heb je toevallig een andere mout gebruikt dan anders.

Zit rond de pH 5 (gemeten met stripjes uit het lab). En ik heb inderdaad andere mout gebruikt, Palemout ipv eerdere pilsmout.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #8 Gepost op: 02-07-2017 15:07 u »
Zit rond de pH 5 (gemeten met stripjes uit het lab). En ik heb inderdaad andere mout gebruikt, Palemout ipv eerdere pilsmout.

Bij een donkere mout krijg je een lagere pH. Nu is het verschil tussen pilsmout en palemout niet erg groot. Daarom is onwaarschijnlijk dat de oorzaak is voor een lagere pH.

pH-stripjes zijn niet altijd betrouwbaar omdat ze meestal een vrij groot bereik hebben. Weet je wat het bereik is van de strookjes die jij gebruikt hebt?

Offline Frank Cameron

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #9 Gepost op: 03-07-2017 00:06 u »
Bij een donkere mout krijg je een lagere pH. Nu is het verschil tussen pilsmout en palemout niet erg groot. Daarom is onwaarschijnlijk dat de oorzaak is voor een lagere pH.

pH-stripjes zijn niet altijd betrouwbaar omdat ze meestal een vrij groot bereik hebben. Weet je wat het bereik is van de strookjes die jij gebruikt hebt?

Nee de pH is doorgeschoten door mijn eigen fout. Ik heb te veel zuur toegevoegd.

De pH stripjes lopen van pH 1 tot 14. Wel laboratorium kwaliteit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #10 Gepost op: 03-07-2017 20:37 u »
De pH stripjes lopen van pH 1 tot 14. Wel laboratorium kwaliteit.

Die stripjes hebben een veel te groot bereik en zijn voor ons ongeschikt.
Beter is is het pH strips aan te schaffen met een kleiner bereik. Bijvoorbeeld deze.

Nog fijner om te gebruiken is een pH-meter maar daarvoor moet je dieper in de buidel.

Offline Frank Cameron

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #11 Gepost op: 03-07-2017 22:25 u »
Die stripjes hebben een veel te groot bereik en zijn voor ons ongeschikt.
Beter is is het pH strips aan te schaffen met een kleiner bereik. Bijvoorbeeld deze.

Nog fijner om te gebruiken is een pH-meter maar daarvoor moet je dieper in de buidel.

Die strips heb ik ook, alleen ogen ze niet echt kwalitatief vind ik.
Toch maar eens naar een pH meter kijken, maar alles op zijn tijd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Help : pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #12 Gepost op: 03-07-2017 22:36 u »
Die strips heb ik ook, alleen ogen ze niet echt kwalitatief vind ik.

Het gaat om de functionaliteit. Aan pH-strips waarop je de pH kunt aflezen per hele pH-waarde heb je niet zo veel als het gaat om het controleren van het brouwproces...

Offline Frank Cameron

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Help: pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #13 Gepost op: 04-07-2017 08:06 u »
De Eind SG is 1062 geworden, hier had ik ook op gehoopt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Help: pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #14 Gepost op: 04-07-2017 20:34 u »
De Eind SG is 1062 geworden, hier had ik ook op gehoopt.

Ik denk dat je begin SG bedoelt: het SG voor de start van de vergisting.

Offline Frank Cameron

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Help: pH doorgeschoten naar pH 4.5
« Reactie #15 Gepost op: 04-07-2017 21:36 u »
Ik denk dat je begin SG bedoelt: het SG voor de start van de vergisting.

Klopt inderdaad, moet natuurlijk begin SG zijn.

Tags: