Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: 1e American IPA - recept vanuit BrouwHulp  (gelezen 3198 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: 1e American IPA - recept vanuit BrouwHulp
« Reactie #25 Gepost op: 21-08-2017 00:10 u »
Poeh, wel duur cleanen met enzybrew hoor als je daar je ketel mee gaat doen, ik heb minimaal 10 liter nodig om het verwarmingselement onder te dompelen, dus voor mijn brouwinstallatie is dit geen goedkope oplossing, of zou het ook werken met een CIP bal?
Maarja als je koeler daarvan echt schoon gaat worden.

Misschien kan de koeler wel in een litertje circuleren of zo.

Wat mij voornamelijk bevalt is dat Enzyclean niet erg milieubelastend is, als ik wel eens hoor wat sommige brouwers voor zware chemicaliŽn gebruiken dan vraag ik me af of je niet beter gewoon goed kan schrobben/spoelen ipv CIP.
Ik gebruik enzybrew alleen voor moeilijk te bereiken dingetjes zoals de platenkoeler, kraantjes, slangen etc. Ik gebruik dan iets van 3-4 liter.
De ketel gaat gewoon in de vaatwasser.

CIP zou ook mogelijk zijn.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline snowdog2006

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e American IPA - recept vanuit BrouwHulp
« Reactie #26 Gepost op: 28-08-2017 11:27 u »
Bedankt allemaal voor de reacties.
Bij de volgende bestelling ga ik Enzybrew bij Brouwmarkt mee bestellen.

Ik had alleen nog 1 vraag wat ik niet helemaal helder krijg na veel erover gelezen te hebben. Het spoelen.
Bij mijn laatste brouwsel had ik even voor het gemak 4 kg mout gebruikt.
Ik had het als volgt uitgerekend, alleen blijk ik dan steeds te weinig spoelwater te hebben om te voorkomen dat het droog komt te vallen.

Gepland Volume:
10 Liter in het gistvat

- 4 liter (wateropname= 1 liter per KG mout)

- 4.5 liter (3 liter per uur verdamping koken, 90 min gekookt)

- 1.5 liter (dode ruimte filterkuip)

- 0.5 liter (wat blijft hangen in de platenkoeler en slangen)

VERLIES:
= totaal +-10.5 liter tijdens het proces.

Dus ik heb dat aangevuld door te starten met 13 liter maischwater en dan dus  7.5 liter spoelwater.
Op het moment dat bij het filteren er geen duidelijke laag vloeistof meer bovenop ligt en de boel dus droog dreigt te vallen, voeg ik het spoelwater langzaam toe. Telkens zodat er een laagje op staat zoals gelezen op het forum.
Ik had gelezen dat mensen hier zeggen, gewoon doorspoelen tot je gewenste volume en niet kijken naar de hoeveelheid wat je toevoegt. Alleen ik blijf maar water toevoegen (veel meer dan de 7.5 liter die ik berekend had. Het komt gewoon heel snel weer droog te staan. Ik snap dus niet waarom je niet zou uitkomen als je rekening houdt met alle verliezen zoals hierboven opgenoemd. Gewoon later doorlopen terwijl het bed droogstaat lijkt mij ook niet de bedoeling..

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: 1e American IPA - recept vanuit BrouwHulp
« Reactie #27 Gepost op: 28-08-2017 14:12 u »
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt?
Als je altijd blijft toevoegen elke keer als het droog valt dan kan je wel oneindig door blijven gaan.
Je hebt bedacht hoeveel spoelwater je nodig hebt, dus als dat op is ben je toch klaar? Filterkuip helemaal leeg laten lopen en klaar dus.

Overigens mag het bostel best wat droog vallen hoor. En als het te snel weg loopt, moet je het kraantje iets meer dicht draaien. Snel spoelen is sowieso niet goed, dan krijg je kanaalvorming waardoor het spoelwater niet al je bostel uitspoelt en is je rendement te laag.

Offline snowdog2006

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e American IPA - recept vanuit BrouwHulp
« Reactie #28 Gepost op: 28-08-2017 14:33 u »
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt?
Als je altijd blijft toevoegen elke keer als het droog valt dan kan je wel oneindig door blijven gaan.

Ja, dat dacht ik dus ook. Vandaar dat ik dan ook dacht hoe je je berekende spoelwater kan halen.
Mijn veronderstelling was dat je moet blijven doorspoelen tot je gewenste volume dit terwijl de bostel de gehele tijd niet droog valt. Dus ik bleef doorschenken, ver over het berekende spoelwater.

Je hebt bedacht hoeveel spoelwater je nodig hebt, dus als dat op is ben je toch klaar? Filterkuip helemaal leeg laten lopen en klaar dus.

Ik dacht dat op het moment dat je al je spoelwater verbruikt hebt en je nog niet aan je gewenste volume zit je niet zomaar de filterkuip leeg mocht laten lopen omdat dan de bostel droog komt te staan en er kans is op oxidatie. Dus ik bleef maar gewoon water toevoegen zodat de bostel niet droog kwam te vallen totdat ik mijn gewenste volume had (en dus over de 7.5 L kwam aan spoelwater)

Overigens mag het bostel best wat droog vallen hoor. En als het te snel weg loopt, moet je het kraantje iets meer dicht draaien. Snel spoelen is sowieso niet goed, dan krijg je kanaal vorming waardoor het spoelwater niet al je bostel uitspoelt en is je rendement te laag

Ja, dat is waar. Meestal doe ik in totaal denk ik 30 min over het filteren. Af en toe de kraan helemaal dicht zodat het zich even opnieuw kan zetten. Misschien moet ik toch het kraantje niet dicht doen om de zoveel tijd, maar de gehele tijd minder ver open zetten zodat de bostel niet zo snel droog komt te staan.

Ik hoop dat ik het iets duidelijker verwoord heb wat ik bedoel..

Offline snowdog2006

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e American IPA - recept vanuit BrouwHulp
« Reactie #29 Gepost op: 18-10-2017 09:55 u »
In plaats van een ander topic te openen wilde ik hier vragen of men het volgende ook wel eens heeft meegemaakt.

Ik heb nu al na 1 week een bier gebotteld te hebben met 6 gram suiker per liter wort icm een US-05 gist een heel goed  koolzuurgehalte. Schuimkraag is al echt volop aanwezig en blijft mooi lang staan.

Alleen ruik ik vlg mij nog wat diacetyl. Althans dat denk ik omdat het romig, boterachtig ruikt. Dus ik twijfel nu om langer te laten door hergisten op fles (20.5 graden) zodat die geur minder wordt of al koud zetten ivm koolzuurgehalte. Als ik nu nog 2 weken wacht bijvoorbeeld dan wordt het koolzuurgehalte evt te hoog ben ik bang.

Heeft er iemand evt een advies?

Bvd


Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.712
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e American IPA - recept vanuit BrouwHulp
« Reactie #30 Gepost op: 18-10-2017 10:55 u »
In plaats van een ander topic te openen wilde ik hier vragen of men het volgende ook wel eens heeft meegemaakt.

Ik heb nu al na 1 week een bier gebotteld te hebben met 6 gram suiker per liter wort icm een US-05 gist een heel goed  koolzuurgehalte. Schuimkraag is al echt volop aanwezig en blijft mooi lang staan.

Alleen ruik ik vlg mij nog wat diacetyl. Althans dat denk ik omdat het romig, boterachtig ruikt. Dus ik twijfel nu om langer te laten door hergisten op fles (20.5 graden) zodat die geur minder wordt of al koud zetten ivm koolzuurgehalte. Als ik nu nog 2 weken wacht bijvoorbeeld dan wordt het koolzuurgehalte evt te hoog ben ik bang.

Heeft er iemand evt een advies?

Bvd
Waarom denk je dat de koolzuur te hoog zal worden als je langer laat hergisten?
Zolang je bier netjes is uitgegist zal tijdens hergisting alleen de bottelsuiker worden hergist. Als dat gebeurd is zal de koolzuur niet meer toenemen.
Mocht er toch nog restsuikers over zijn die nog vergist kunnen worden (te vroeg gebotteld, veel CO2 in het jongbier) dan help heel koud zetten maar minimaal het vertraagd het proces alleen maar.

Offline snowdog2006

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e American IPA - recept vanuit BrouwHulp
« Reactie #31 Gepost op: 18-10-2017 11:14 u »
Ah bedankt Brouwers. Ik dacht gezien de snelheid waarop er nu al koolzuur op zat er evt nog meer op zou komen. Normaal had ik dat gehalte met deze gist bv na 2-3 weken of zo.  Maar inderdaad wat je zegt, als het bottelsuiker opgegeten is dan neemt natuurlijk het koolzuurgehalte ook niet meer toe. Ervan uitgaande dat alle vergistbare suikers daadwerkelijk vergist zijn. Dan laat ik hem in ieder geval nog een tijd staan en proef ik om de week of die geur minder wordt.

Er zat trouwens tussen brouwen en bottelen 19 dagen. Heb tussentijds steeds het SG gemeten (refracto+hydro voor vergisting en hydro na/tijdens vergisting) en deze bleef na een tijdje constant. Er zat 4 dagen tussen de 2 laatste metingen. Alleen had ik mijn SVG inderdaad niet gehaald, maar ik dacht dat dat ook kwam vanwege t maischschema. 15 min beta- en 60 minuten alfa amylase voor meer body (de exacte temp moet ik ff in BrouwHulp kijken).


Tags: