Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hoge vergistingstemperatuur in huis?  (gelezen 1518 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jo s

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • 1 koolzuur belletje maakt nog geen bier.
Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Gepost op: 19-06-2017 20:34 u »
Ik heb afgelopen donderdag een witbiertje gebrouwen maar staat nu te vergisten bij 25 graden kom dit nog goed?

Met vriendelijke groet Jos

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.043
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #1 Gepost op: 19-06-2017 20:36 u »
Ik heb afgelopen donderdag een witbiertje gebrouwen maar staat nu te vergisten bij 25 graden

Lekker... :gistsmile: :brouwen: :)

Offline Jo s

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • 1 koolzuur belletje maakt nog geen bier.
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #2 Gepost op: 19-06-2017 20:52 u »
Lekker... :gistsmile: :brouwen: :)

Ik heb geen idee vandaar de vraag Oscar?

Offline Easywoods

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #3 Gepost op: 19-06-2017 21:02 u »
Ik ben ook wel benieuwd, ik kon het geduld niet opbrengen om te wachten op mijn vergistings(koel)kast dus het brouwsel staat nu te vergisten bij 23 graden  :nut: Vandaag is de koelkast binnengekomen maar is het slangenwaterslot te hoog  :huilen:

Waterslot dus besteld en een mooie aanleiding om het boek van Adrie Otte erbij te bestellen, dat dan weer wel  8)

Maar om een lang verhaal kort te maken, zou het huidige brouwsel nog iets kunnen worden?  :proost: 

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 748
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #4 Gepost op: 19-06-2017 21:20 u »
Vandaag is de koelkast binnengekomen maar is het slangenwaterslot te hoog  :huilen:

Je kan je waterslot ook aan de zijkant hangen. (mbv een stukje slang).

Offline Tita_NL

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #5 Gepost op: 19-06-2017 21:55 u »
Wij hebben ook net onze vergistingskast af, maar wij dachten dat alleen verwarmen voorlopig nog genoeg was dus koelkast ombouwen zou later pas volgen.

We kunnen dus nu alleen maar verwarmen maar niet koelen maar blijkbaar isoleert het iets te goed. We hebben nu 1 keer 60 liter en 1 keer 110 liter vergist in de kast en beide keren lag de temperatuur rond de 30 graden de eerste 36 uur en daarna naar 27 ( buiten de kast 15 tot 20 ) en beide vergissingen zijn vrij goed gegaan. ( 1075 naar 1012 en 1080 naar 1015) dus ik zou me niet zo'n zorgen maken.

Wij gaan in ieder geval wel binnenkort in de deur een koelkast achterwand plaatsten maar dat heeft ook te maken met echt lageren en pilsbrouwen.

Voordeel nu wel is dat we aan de temperatuur in de kast kunnen zien hoe de vergisting verloopt.  ( iets met iedere minuut een sample nemen en deze over 48 uur weergeven in een trend)


Online Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 356
  • Land: nl
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #6 Gepost op: 19-06-2017 22:10 u »
Wij hebben ook net onze vergistingskast af, maar wij dachten dat alleen verwarmen voorlopig nog genoeg was dus koelkast ombouwen zou later pas volgen.

We kunnen dus nu alleen maar verwarmen maar niet koelen maar blijkbaar isoleert het iets te goed. We hebben nu 1 keer 60 liter en 1 keer 110 liter vergist in de kast en beide keren lag de temperatuur rond de 30 graden de eerste 36 uur en daarna naar 27 ( buiten de kast 15 tot 20 ) en beide vergissingen zijn vrij goed gegaan. ( 1075 naar 1012 en 1080 naar 1015) dus ik zou me niet zo'n zorgen maken.

Wij gaan in ieder geval wel binnenkort in de deur een koelkast achterwand plaatsten maar dat heeft ook te maken met echt lageren en pilsbrouwen.

Voordeel nu wel is dat we aan de temperatuur in de kast kunnen zien hoe de vergisting verloopt.  ( iets met iedere minuut een sample nemen en deze over 48 uur weergeven in een trend)

Hoge vergistings temperaturen zorgen voor meer esters die de gist produceert. Bij bepaalde soorten (Belgisch) zij wat meer esters gewenst, maar er zijn ook soorten bier die weinig esters bevatten.
Iedereen natuurlijk zijn eigen smaak.
Ik heb laatst een blond bier gebrouwen met la chouffe gist, en deze gecontroleerd vergist op 20C° deze had naar mijn mening teveel  esters.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.043
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #7 Gepost op: 19-06-2017 22:13 u »
Ik heb geen idee vandaar de vraag Oscar?

25°C kan niet zo veel kwaad... :)

Offline Easywoods

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #8 Gepost op: 19-06-2017 22:23 u »
Je kan je waterslot ook aan de zijkant hangen. (mbv een stukje slang).

Bedankt voor de tip, heb wel eens plaatjes van een dergelijke constructies gezien inderdaad maar heb even geen geschikt stukje slang in de buurt. Hopelijk kan Brouwmarkt de kleinere watersloten snel verzenden en kan het gecontroleerd op 19 graden verder vergisten  :P

dus ik zou me niet zo'n zorgen maken.

En anders is het een experimentje en doen we hetzelfde brouwsel nog een keer maar dan wel gecontroleerd vergisten en proeven we het verschil  :proost:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.133
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #9 Gepost op: 19-06-2017 22:29 u »
25°C kan niet zo veel kwaad... :)
Of doet juist veel goed als je van bepaalde smaakjes houdt en niet teveel vast wilt houden aan standaards waar een bier aan moet voldoen om in een bepaald type te passen. En juist door eens op hogere temperatuur te vergisten of iets anders te doen dan normaal verken je je terrein.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.695
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #10 Gepost op: 19-06-2017 22:46 u »
25°C kan niet zo veel kwaad... :)

Door de vorming van warmte door de omzetting van suikers zal de temperatuur in het gist ergens tussen de 27 en 28 ºC zitten.

Er worden dan veel hogere alcoholen en esters aangemaakt. Bij een witbier niet zo'n heel groot probleem, alhoewel de hogere alcoholen wel voor een verminderde schuimhoudbaarheid zorgen.

Voor een IPA of een ander Amerikaans biertype is een dergelijke hoge vergistingstemperatuur funest. Maar ook voor een alt en een kölsch zeker niet gewenst.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.167
  • Land: in
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #11 Gepost op: 20-06-2017 06:12 u »
Ik heb 2 keer een tripel geproefd die op een (veel) hogere ongecontroleerde hogere temperatuur was vergist en die vond ik beide echt niet lekker. Van die oplosmiddelachtige en alcoholische bijsmaken kan ik ook in een Belgisch bier zeker niet waarderen.

Het uiteindelijke resultaat is héél erg afhankelijk van de gebruikte gist.

Offline breda82

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #12 Gepost op: 20-06-2017 08:35 u »
Ik hou heel erg van ipa dus heb nu een inkbird besteld, deze week nog een koelkast op de kop tikken en ik kan weer verder deze zomer!

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 369
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #13 Gepost op: 20-06-2017 15:08 u »
ik heb ook een keer een bier - per ongeluk - vergist bij 29 graden...  Er zaten heel veel smaken in die niet de bedoeling waren.
Verder is het natuurlijk zo dat, als je niet temperatuurgestuurd vergist, de omgevingstemperatuur de minimale temperatuur van het jongbier. De temperatuur zelf is, zoals Jacques al aangaf, een stuk(je) hoger doordat een vergisting warmte oplevert.

Offline Wortniks

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: de
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #14 Gepost op: 20-06-2017 22:25 u »
Een goede klimaatkast zelf bouwen hoeft niet duur te zijn. Er staan plenty 2de hands koelkasten zonder vriezer op het internet. Mijn klimaatkast stel ik in op de gewenste temperatuur en de STC-1000 zal koelen of verwarmen naar gelang ik de hoofdgisting wil of lageren naar een lagere temperatuur.

Offline haicoterbeek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #15 Gepost op: 21-06-2017 01:02 u »
Maak een "sport" van het vergistingsproces en de kwaliteit van je bier zal toenemen! Gecontroleerd vergisten is hier een onderdeel van.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.695
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #16 Gepost op: 21-06-2017 17:01 u »
Maak een "sport" van het vergistingsproces en de kwaliteit van je bier zal toenemen! Gecontroleerd vergisten is hier een onderdeel van.

Mee eens. Het vergisten is vele malen belangrijker dan het maischen.
Het rare is dat veel hobbybrouwers bereid zijn veel te betalen voor een Braumeister, Grainfather of andere RIMS-systemen terwijl de vergisting niets mag kosten. Het is tijdens de vergisting dat je bier gevormd wordt. De aanschaf van een magneetroerder, grote Erlenmeyer, rvs beluchtingssteen en luchtpompje heeft niet veel te kosten. Daarmee zorg je voldoende vitale gist hebt als je werkt met vloeibare gist. Verder is een deugdelijk gistvat dat goed afsluit tijdens de nagisting essentieel. Het mooiste is dat het gistvat van rvs is gemaakt. RVS is goed te reinigen en heeft een veel hogere barrière tegen zuurstof dan plastic. En uiteraard temperatuurgecontroleerd vergisten. Het is even investeren maar de kwaliteit van je bier is er mee gebaat.

Offline haicoterbeek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #17 Gepost op: 21-06-2017 20:22 u »
Daarom is het erg raadzaam om je te verdiepen in het vergistingsproces, verschillende gist soorten en apparatuur. Op internet is enorm veel informatie te vinden. Zoek ook eens op de Duitse en Engelse termen fermentation, gaerung , gaeren. Is echt een wereld op zich. Voor mij het meest fascinerende deel van thuisbrouwen.

Offline Barreltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • De draak is los!
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #18 Gepost op: 21-06-2017 23:10 u »
Helemaal eens met Jacques.

Ik heb zelf voor een leuke prijs een Grainfather op de kop getikt en geen spijt van.
Op advies van dit forum en een lokale brouwer is mijn eerste stap een vergistingskast geweest.
Totaal koste mij dit 110 euries en dan heb ik een nieuwe koelkast  met hierin ingebouwd een verwarmingssnoer (weerstandsdraad).
Eind dit jaar stap ik over op vloeibare gist, mede doordat de keuze in giststammen hierin veel groter is.

De vergistingskast vind ik echt ideaal en kan deze ieder aanraden.
Kwaliteit van het bier is echt omhoog gegaan. Leuk om hier ook mee te experimenteren.
Een halve batch laten vergisten in een kamer met schommelende temperaturen en een halve batch in de vergistingskast.
Was een merkbaar verschil!

 :proost:

Offline haicoterbeek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #19 Gepost op: 21-06-2017 23:12 u »
Helemaal eens met Jacques.

Ik heb zelf voor een leuke prijs een Grainfather op de kop getikt en geen spijt van.
Op advies van dit forum en een lokale brouwer is mijn eerste stap een vergistingskast geweest.
Totaal koste mij dit 110 euries en dan heb ik een nieuwe koelkast  met hierin ingebouwd een verwarmingssnoer (weerstandsdraad).
Eind dit jaar stap ik over op vloeibare gist, mede doordat de keuze in giststammen hierin veel groter is.

De vergistingskast vind ik echt ideaal en kan deze ieder aanraden.
Kwaliteit van het bier is echt omhoog gegaan. Leuk om hier ook mee te experimenteren.
Een halve batch laten vergisten in een kamer met schommelende temperaturen en een halve batch in de vergistingskast.
Was een merkbaar verschil!

 :proost:

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.671
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #20 Gepost op: 22-06-2017 11:43 u »
Ongecontroleerd vergisten is gewoon zonde van alle overige investeringen in geld en tijd die je hebt gedaan.

Online Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: nl
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #21 Gepost op: 22-06-2017 13:10 u »
Brouwen is een kwestie van plannen, zo ook rekening houden met het warme weer als je niet kunt koelen. Maar juist weer prima voor een Saison die wel wat warmte tijdens de gisting kan gebruiken.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.671
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #22 Gepost op: 22-06-2017 13:45 u »
Brouwen is een kwestie van plannen, zo ook rekening houden met het warme weer als je niet kunt koelen. Maar juist weer prima voor een Saison die wel wat warmte tijdens de gisting kan gebruiken.
Het gaat niet alleen om warm of koud maar ook om er voor te zorgen dat er geen temperatuurschommelingen optreden

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 673
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #23 Gepost op: 22-06-2017 13:53 u »
Ongecontroleerd vergisten is gewoon zonde van alle overige investeringen in geld en tijd die je hebt gedaan.
Het is vooral zonde dat je een partij minder bier moet drinken terwijl je ook lekker bier had kunnen hebben.

Offline Easywoods

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoge vergistingstemperatuur in huis?
« Reactie #24 Gepost op: 22-06-2017 13:56 u »
Brouwen is een kwestie van plannen, zo ook rekening houden met het warme weer als je niet kunt koelen. Maar juist weer prima voor een Saison die wel wat warmte tijdens de gisting kan gebruiken.


Ja, dat is zo maar ongeduld en niet van te voren meten hoe hoog je gistvat wordt inclusief het waterslot gooien bij een beginner soms de planning in de war  :weetniet:

Inmiddels past alles wel en gaan we gecontroleerd verder, als het mislukt is was het in ieder geval een leermoment  ;)



Tags: