Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman  (gelezen 1834 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Gepost op: 11-06-2017 16:00 u »
Met mijn Brasa session IPA heb ik de derde plek bemachtigd. Het bier is in dit geval hetzelfde als mijn inzending voor de Brand wedstrijd van dit jaar.

De keurmeester was erg positief met de volgende woorden.
- Prachtig helder!
- Mooi herkenbare hopgeur
- Smaak volgens type
- Ondanks het lage begin SG toch een tamelijk moutige smaak.
- Mooi bier!!

Het puntentotaal was 86.


BrouwHulp Recept



Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBrasa session IPA
Aantal liter10 ltr
Begin SG1.038 SG
Eind SG1.011 SG
Alcoholgehalte3.6 vol.%
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)43 IBU
Brouwzaalrendement81 %
Kooktijd80 min.



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0.70 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons6 EBC45.2 %
0.65 kgPale mout. Golden PromiseThomas Fawcett and Sons5 EBC41.9 %
0.20 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC12.9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurRust tijdBeslagdikte
inmaischen52.0 °Cdirect doorverwarmen5.1 l/kg
stap 172.0 °C50 min.5.1 l/kg
stap 278.0 °C5 min.5.1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6.0 gCascadebellen4.6%80 min.8.2 IBU
2.0 gCitrabellen10.3%80 min.6.1 IBU
2.0 gColumbusbellen10.8%80 min.6.4 IBU
4.5 gCascadebellen4.6%20 min.3.5 IBU
1.5 gCitrabellen10.3%20 min.2.6 IBU
1.5 gColumbusbellen10.8%20 min.2.7 IBU
21.0 gCascadebellen4.6%5 min.5.4 IBU
7.0 gColumbusbellen10.8%5 min.4.2 IBU
7.0 gCitrabellen10.3%5 min.4.0 IBU
30.0 gCascadebellen4.6%koudhop0.0 IBU
10.0 gCitrabellen10.3%koudhop0.0 IBU



Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist



Nog vragen? Stuur me een bericht.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #1 Gepost op: 11-06-2017 16:23 u »
Proficiat Wolter. Leuk maischschema

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #2 Gepost op: 11-06-2017 16:57 u »
Hoeveel punten kreeg je bij de Brand wedstrijd?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.198
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #3 Gepost op: 11-06-2017 16:57 u »
Nogmaals gefeliciteerd Wolter. Je hebt weer laten zien dat je brouwen kunt. Er zijn drie vermeldingen van je naam in de eregalerij.
Bedankt voor het plaatsen van het recept.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.701
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #4 Gepost op: 11-06-2017 16:57 u »
Mooi recept en nogmaals gefeliciteerd.

Dat crash verwarmen zal bij hebben gedragen aan het volle karakter van dit bier.  Ik heb veel van de session IPA geproefd (Brand). Op het eind waren ze zowat allemaal wrang. Ik vermoed dat die van jou daar geen last van heeft.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #5 Gepost op: 11-06-2017 17:03 u »
Crash verwarmen?

Gefeliciteerd.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 752
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #6 Gepost op: 11-06-2017 17:12 u »
Wrang? Komt volgens mij meer door te lang koudhoppen. De mijne is niet wrang in ieder geval. Heb m nu toevallig voor mijn neus staan.

Zeker mooi recept en gefeliciteerd!

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 670
  • Land: nl
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #7 Gepost op: 11-06-2017 17:41 u »
Mooie C-hopjes!!

Congrats!

Offline mr.chelsea

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 254
  • Land: nl
  • "Boeckelder, Het andere bier uit het Oosten!"
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #8 Gepost op: 11-06-2017 18:21 u »
Gefeliciteerd!!

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #9 Gepost op: 16-06-2017 17:56 u »
Hoeveel punten kreeg je bij de Brand wedstrijd?

Daar kreeg ik 34 punten.


Dat crash verwarmen zal bij hebben gedragen aan het volle karakter van dit bier. 

Crash Verwarmen! Leuke term, die houd ik er in.  ;)
Het scheelde in vergelijking met andere session IPA's bij de Brand wedstrijd ongeveer 5 punten in het eind SG. Dus zeker winst in de body en een alc % van 3,9%.


Offline JayDie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
    • Glas gezocht?
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #10 Gepost op: 19-06-2017 13:08 u »
Leuk dat inmaishen zonder op een temperatuur te blijven. Ik speel daarmee om een wat voller / meer body te krijgen. Ik blijf dan bv. wel op 52 / 60 / 65 / etc.

Toch een vraagje:
Beta-amylase: zorgt voor vergistbare suikers. Optimaal bij 20 min op 63 ēC. Boven 70 graden gaat het over naar alfa-amylase, wat voor onvergistbare suikers (en dus zoetigheid) zorgt. Check?

Bij een verwarming van 1 graad per minuut, betekent het genoemde schema 18 minuten onder de 70 graden.

Ik vraag me dan af of dit dan een heel zoet bier wordt?


Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #11 Gepost op: 19-06-2017 16:09 u »

Toch een vraagje:
Beta-amylase: zorgt voor vergistbare suikers. Optimaal bij 20 min op 63 ēC. Boven 70 graden gaat het over naar alfa-amylase, wat voor onvergistbare suikers (en dus zoetigheid) zorgt. Check?

Bij een verwarming van 1 graad per minuut, betekent het genoemde schema 18 minuten onder de 70 graden.

Ik vraag me dan af of dit dan een heel zoet bier wordt?

Zeker niet hoor. In het schema dat ik in het recept heb staan krijg je een ongeveer 5 SG punten hoger eind SG. Dus iets meer body en minder vergistbare suikers. Daarmee is het bier niet ineens heel erg zoet hoor. De hoppen zorgen voor voldoende bitter.

Offline JayDie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
    • Glas gezocht?
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #12 Gepost op: 19-06-2017 16:55 u »
Dank voor je reactie, Wolter.

Klopt mijn statement dan niet?  :nut: Zo had ik het geleerd... ;-)

Anyways, interessant die manier van maischen. Zijn er nog nadelen aan? Dat je bv. niet op een bepaald punt blijft hangen dat het bier meer/minder (--vul in--) wordt? Puur even chemische nieuwsgierigheid.

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: ONK 17 V3 - Session IPA - Wolter Jonkman
« Reactie #13 Gepost op: 19-06-2017 18:07 u »
Dank voor je reactie, Wolter.

Klopt mijn statement dan niet?  :nut: Zo had ik het geleerd... ;-)

Anyways, interessant die manier van maischen. Zijn er nog nadelen aan? Dat je bv. niet op een bepaald punt blijft hangen dat het bier meer/minder (--vul in--) wordt? Puur even chemische nieuwsgierigheid.

Je hebt wel gelijk maar het "zoet" kan je het beste meer in de mate van meer/minder body zien. Echt zoet is het niet snel.

Aan deze manier van maischen zitten geen andere risico's dan andere maischschema's.

Tags: